Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Τράπεζα Πειραιώς: Απλώνει τα πλοκάμια της στην αγροτική οικονομία

Τη δραστηριότητά της στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή της χώρας επεκτείνει η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς σήμερα ανακοίνωσε την υπογραφή τριών νέων συμφωνιών στον τομέα της κτηνοτροφίας και μίας συμφωνίας στο τομέα των ενεργειακών καλλιεργειών. Συγκεκριμένα, η τράπεζα υπέγραψε συμφωνίες με τις εταιρείες Ομίλου «ΤΥΡΑΣ Α.Ε.» («ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΛΑΡΙΣΗΣ Α.Ε. ΟΛΥΜΠΟΣ», «ΤΥΡΑΣ Α.Ε.» και «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΞΑΝΘΗΣ Α.Ε. ΡΟΔΟΠΗ Α.Ε». Επίσης, υπέγραψε ήδη την πρώτη συμφωνία στο τομέα των ενεργειακών καλλιεργειών και συγκεκριμένα την καλλιέργεια ηλίανθου, με την εταιρεία «ΠΑΥΛΟΣ Ν. ΠΕΤΤΑΣ ΑΒΕΕ».

Στις αρχές Αυγούστου η Τραπέζα Πειραιώς είχε ανακοινώσει την επέκταση των προγραμμάτων της συμβολαιακής γεωργίας και στον κλάδο της κτηνοτροφίας μέσω της υπογραφής δύο νέων συμφωνιών με τις εταιρείες «EUROFOOD AE» και «ΚΡΙ ΚΡΙ ΑBEΕ». Υπενθυμίζουμε ότι ήδη  έχει προχωρήσει σε ανάλογες συμφωνίες στο βιομηχανικό ροδάκινο, το βαμβάκι, τα καπνά και τη βρώσιμη ελιά με παραγωγούς σε Πέλλα, Ημαθία, Σέρρες, Καβάλα, Δράμα, Πιερία, Αιτωλοακαρνανία, Ροδόπη και Ξάνθη.
Στους παραγωγούς που εντάσσονται στο σχετικό πρόγραμμα χορηγείται μία πιστωτική κάρτα - η λεγόμενη «κάρτα αγρότη» - μέσω της οποίας προμηθεύονται αγροτικά εφόδια, με το ανάλογο φυσικά επιτόκιο. Για την περίπτωση των ροδακινοπαραγωγών, για παράδειγμα, το ετήσιο επιτόκιο έφτανε το 8% και στην περίπτωση που ο δανειζόμενος αγρότης το εξοφλούσε νωρίτερα, στους έξι ή εφτά μήνες, έπεφτε περίπου στο 4%. Παράλληλα, με την υπογραφή του συμβολαίου ο παραγωγός παραδίδει υποχρεωτικά το προϊόν του στον αντίστοιχο έμπορο ή μεταποιητή, που επίσης συμμετέχει στο πρόγραμμα της τράπεζας Πειραιώς, σε προσυμφωνημένη τιμή.
Στην πραγματικότητα δηλαδή οι παραγωγοί μπαίνουν πιο βαθιά στο «λάκκο» των χρεών αυτή τη φορά έχοντας βάλει ως εχέγγυο την ίδια την παραγωγή τους. Η Τράπεζα Πειραιώς εκμεταλλευόμενη το άγριο χτύπημα που έχει δεχτεί το αγροτικό εισόδημα τα τελευταία χρόνια, εμφανίζεται ως «σανίδα σωτηρίας» στο πρόβλημα της ρευστότητας που έχουν πολλοί παραγωγοί, με προφανή σκοπό να θέσει υπό τον έλεγχό της ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής αγροτικών προϊόντων και να καρπωθεί τις μεγάλες υπεραξίες που αποδίδουν ιδιαίτερα τα εξαγώγιμα και πρώτης τάξης προϊόντα, όπως είναι το ελληνικό βαμβάκι, ο καπνός και το βιομηχανικό ροδάκινο.
Ειδικά φέτος, με τις διπλές περικοπές στις επιστροφές ΦΠΑ, στον ΕΦΚ πετρελαίου, τη συνολική αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και την έλλειψη ρευστού από τους μικρούς εμπόρους και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, η έναρξη παραγωγικής δραστηριότητας αλλά και η διάθεση προϊόντων για χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη. Σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον εμφανίζεται η Τράπεζα Πειραιώς, ως ο «μάγος με τα δώρα», κινούμενη φυσικά πάνω στους άξονες που έχει χαράξει η κυβέρνηση, καθώς η επέκταση της συμβολαιακής γεωργίας αποτελεί βασική της πολιτική στον εγχώριο πρωτογενή τομέα, όπως άλλωστε έχει τονιστεί από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν.
Μεταφέροντας την «πραμάτειά» τους (δηλαδή το «πλαστικό χρήμα» που εμπορεύονται) σε ολόκληρη τη χώρα το προηγούμενο διάστημα, τα διοικητικά στελέχη της Πειραιώς, έχουν χαρακτηρίσει την επέκταση των δραστηριοτήτων στη γεωργία ως «στρατηγικού χαρακτήρα» για τον Όμιλο, προβλέποντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ενταχθεί στα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας χιλιάδες παραγωγοί, δεκάδες μεταποιητικές επιχειρήσεις, ακόμη και βενζινάδικα για την προμήθεια καυσίμων στους παραγωγούς.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: