Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013

Λογύδρια διαχείρισης στην επέτειο μιας επανάστασης



Εδωσε ένα μάθημα ο Αλ. Τσίπρας στους Πορτογάλους ομοϊδεάτες του, πώς να γίνονται αρεστοί στους ανθρώπους του μόχθου που απευθύνονται, λέγοντας όμως πράγματα που αντιστρατεύονται στα συμφέροντά τους. Μιλώντας χτες σε εκδήλωση του κόμματος «Βloco de esquerda», με αφορμή την επέτειο της «Επανάστασης των Γαριφάλων», είπε:
-- «Απόψε υποσχόμαστε ότι ενωμένοι θα παλέψουμε τη "δικτατορία της εποχής μας", η οποία δεν είναι εθνική, δεν είναι πολιτική, αλλά είναι ευρωπαϊκή και οικονομική και επιβάλλεται από τις πανίσχυρες αγορές. Ενωμένοι θα βάλουμε ένα τέλος στη συντηρητική, νεοφιλελεύθερη Νέα Τάξη της οικονομικής εξαθλίωσης (...) θα πολεμήσουμε τη λιτότητα και έτσι θα νικήσουμε».
Η σύγχρονη «δικτατορία» λοιπόν δεν είναι η δικτατορία του κεφαλαίου, αλλά του νεοφιλελευθερισμού, της λιτότητας, των αγορών. Αρα με «αντινεοφιλελεύθερη» πολιτική και κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ναι μεν τα μονοπώλια θα έχουν στα χέρια τους την οικονομία και την εξουσία, αλλά θα είναι δημοκρατικά, άρα φιλολαϊκά, το ίδιο και οι αγορές... Απάτη ολκής!
-- «Στα τέλη της δεκαετίας του '70, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ισπανία είχαν γίνει αντικείμενο θαυμασμού ως παραδειγματικές περιπτώσεις μετάβασης από τη δικτατορία στη δημοκρατία. Σύντομα οι χώρες μας θα γίνουνε και πάλι παραδείγματα για τη μετάβαση από τη λιτότητα στη δημοκρατία».
Αυτό που κατ' ουσίαν υμνεί ο Αλ. Τσίπρας είναι η αστική δημοκρατία, των εκμεταλλευτών του μόχθου των εργαζομένων. Η δημοκρατία της ενσωμάτωσης εργατικών και λαϊκών κινημάτων στην αστική εξουσία και στο αστικό πολιτικό σύστημα, για τη διαχείριση της οποίας προαλείφεται να πάρει τη σκυτάλη της κυβερνητικής εξουσίας, για την προώθηση των συμφερόντων των εκμεταλλευτών. Συστατικά στοιχεία της σύγχρονης «μετάβασης» στην οποία αναφέρεται είναι - διακηρυγμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ - η ανάσχεση τάσεων ριζοσπαστικοποίησης και η ενίσχυση της «κοινωνικής συνοχής», δηλαδή της υποταγής του λαού στα μονοπώλια.
-- «Οταν ο ευρωπαϊκός Νότος είναι ενωμένος, είναι πιο δυνατός από την κ. Μέρκελ και τους συμμάχους της. Αν η κάθε χώρα, ως ξεχωριστή οντότητα, έχει μικρή βαρύτητα για το σύνολο της Ευρωζώνης, μαζί και ενωμένοι οι λαοί μας μπορούμε να γείρουμε προς το μέρος μας την πλάστιγγα της πολιτικής ισχύος στην Ευρώπη. Περάσαμε διαδοχικά την πόρτα της λιτότητας. Θα βγούμε όλοι μαζί».
Ο ευρωπαϊκός Νότος που συμμετέχει στα διαβούλια της Ευρωζώνης είναι του Ολάντ, του Ραχόι, του Μόντι, του Κοέλιο. Αυτός ο Νότος όλος μαζί, και με την κ. Μέρκελ, συναποφάσισε τα μέτρα σφαγιασμού των λαών και του Νότου και του Βορρά. Η ΕΕ είναι το σπίτι των μονοπωλίων της. Ο λόγος των λαών δεν θα φτάσει ούτε ως ηχώ, ούτε κανένας λαός θα μπορέσει να διαβεί την έξοδο από τη βαρβαρότητα που βιώνει, αν δεν παλέψει καταρχήν στη χώρα του ενάντια στον καπιταλισμό, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία τους. Μόνο ένας τέτοιος αγώνας μπορεί να εγγυηθεί και αποτέλεσμα ως προς την ανακούφισή τους σήμερα.
-- «Ενωμένοι μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για μια ρεαλιστική, δίκαιη και βιώσιμη συλλογική λύση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη».
Λύση που να ωφελεί και τους λαούς και τα μονοπώλια και την ευρωένωσή τους, δεν υπάρχει. Αυτό που αξιώνει ο Αλ. Τσίπρας είναι να βάλουν πλάτη οι λαοί για να ξελασπώσουν τα μονοπώλια.
-- «Στις 25 Απριλίου του 1974, προκαλέσατε την κατάρρευση του δικτατορικού καθεστώτος στη Νότια Ευρώπη (...) Μπορείτε τώρα να προετοιμάσετε το έδαφος για μια νέα Μεσογειακή Ανοιξη (...) Τρεις μεγάλες νίκες στο Νότο, θα αλλάξουν την πορεία της Ευρώπης (...) Τον περασμένο χρόνο, οι Ελληνες ψηφοφόροι τετραπλασίασαν σχεδόν την εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Κάντε το ίδιο με το Bloco! Τον επόμενο χρόνο, στην πεντηκοστή επέτειο από την Επανάσταση των Γαριφάλων, η Ελλάδα θα έχει απαλλαγεί από την τρόικα (...) Η Πορτογαλία μπορεί επίσης να είναι και θα είναι απαλλαγμένη από την τρόικα. Η Ισπανία το ίδιο. Η Ιρλανδία. Η Κύπρος...».
Λέει στο λαό της Πορτογαλίας να μη διδαχτεί τίποτα από την ιστορία του. Να παρέμβει τόσο όσο να αλλάξει το κόμμα που θα εκφράζει, από το κυβερνητικό πόστο, την εξουσία των μονοπωλίων. Οι χώρες στις οποίες αναφέρεται μπορεί πράγματι να απαλλαγούν από την τρόικα. Οι λαοί τους όμως δεν θα απαλλαγούν από τα βάσανα που βιώνουν ήδη, σήμερα, και οι λαοί των χωρών που δεν έχουν τρόικες και μνημόνια, έχουν όμως μονοπώλια κυρίαρχα στην οικονομία, δεσμεύσεις στο πλαίσιο της ΕΕ, κυβερνήσεις που διασφαλίζουν τα κέρδη τους και την ανταγωνιστικότητα των αστών, καταρχήν με το μόνο σίγουρο τρόπο, την καρατόμηση όλων των δικαιωμάτων των λαών.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Β. Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: