Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Νέοι κλυδωνισμοί από τη διαχείριση στην Κύπρο


Τα αστικά επιτελεία αναζητούν επιπλέον τρόπους για τον επιμερισμό της ζημιάς από την ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου
Μέχρι και 60% ενδέχεται να φτάσει το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, βάζοντας κυριολεκτικά φωτιά στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων
Eurokinissi
Προηγούμενο για τη διαχείριση της κρίσης και τον επιμερισμό της ζημιάς από τη διάσωση των τραπεζών σε μερίδες της πλουτοκρατίας φαίνεται πως δημιουργεί το «μοντέλο» της Κύπρου, όπως δείχνουν οι δηλώσεις του επιτρόπου για θέματα οικονομικής πολιτικής της ΕΕ, Ολι Ρεν, ο οποίος, σε συνέντευξη στη φινλανδική τηλεόραση, δεν απέκλεισε οι μεγαλοκαταθέτες να κληθούν και στο μέλλον να καλύψουν τις ζημιές από μια ενδεχόμενη κατάρρευση τράπεζας.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι παραμένουν διασφαλισμένες οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, αν και η αρχική απόφαση του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο φανερώνει ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στην προσπάθεια της πλουτοκρατίας, εν μέσω ισχυρών ανταγωνισμών, να επιμερίσει τη ζημιά από την ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου και να τη μεταφέρει στις πλάτες του λαού.
Οπως μεταδίδει το «Ρόιτερς», η Κομισιόν επεξεργάζεται οδηγία για την ασφάλεια των τραπεζών, η οποία θα ενσωματώνει το ζήτημα της ευθύνης των επενδυτών στη νομοθεσία των κρατών - μελών. Ο Ολι Ρεν προανήγγειλε την οδηγία, λέγοντας ότι «η Κύπρος ήταν μια ειδική περίπτωση, αλλά η επερχόμενη οδηγία υποθέτει ότι επενδυτές και καταθέτες θα αναλάβουν κάποιες υποχρεώσεις σε περίπτωση αναδιάρθρωσης ή εξυγίανσης μιας τράπεζας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχει μια πολύ σαφής ιεραρχία. Πρώτα οι μέτοχοι και στη συνέχεια ίσως οι μη ασφαλισμένες επενδύσεις και καταθέσεις».

Στην Κύπρο εκκρεμούσε και χτες το ύψος του «κουρέματος» στις καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ, καθώς συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου. Εκτός από το «κούρεμα» κατά 37,5%, το οποίο έχει ήδη κλείσει, το κενό που υπάρχει αφορά στο υπόλοιπο 22,5% των καταθέσεων, το οποίο έχει δεσμευτεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου.
Πηγές από την Κεντρική Τράπεζα ανέφεραν ότι θα απαιτηθεί «κούρεμα» έως και 60% γι' αυτό το κομμάτι των καταθέσεων, ώστε να κλείσει το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών. Το τελικό ποσοστό του «κουρέματος» θα εξαρτηθεί από το συμψηφισμό των δανείων με τις καταθέσεις και τις εξαιρέσεις που έχουν αποφασιστεί.
Επαναπατρισμό κεφαλαίων επιδιώκει η Ρωσία
Η Ρωσία από την πλευρά της ισχυρίζεται τώρα ότι η διαχείριση της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός της, σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, ο οποίος ποντάρει στον επαναπατρισμό κεφαλαίων ώστε να γίνουν επενδύσεις στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξελίξεις στην Κύπρο κατέδειξαν την «αστάθεια» των δυτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. «Οσο περισσότερο "κουρεύετε" τους ξένους καταθέτες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των χωρών σας, τόσο το καλύτερο για εμάς», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος στο γερμανικό ARD.
Ο οίκος αξιολόγησης «Moody's» υπολογίζει ότι οι ρωσικές καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες ανέρχονται σε περίπου 31 δισ. δολάρια. Ο Ρώσος Πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη της κρίσης στην ΕΕ, κατηγορώντας την ότι έκανε τα «στραβά μάτια» στην υπόθεση. «Μήπως δημιουργήσαμε εμείς αυτήν την υπεράκτια ζώνη; Η ΕΕ την δημιούργησε. Η μάλλον, την δημιούργησαν οι αρχές της Κύπρου και οι αρχές της ΕΕ το επέτρεψαν», είπε, «καρφώνοντας» τους Ευρωπαίους, που προσπάθησαν να παρουσιάσουν τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου σαν στρέβλωση τάχα του συστήματος και όχι σαν συστατικό στοιχείο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.
Παρά τις διαβεβαιώσεις, όμως, η Σλοβενία, ο τραπεζικός τομέας της οποίας ομοιάζει πολύ με αυτόν της Κύπρου, δείχνει να ανησυχεί ότι θα είναι η επόμενη που θα υποστεί ανάλογους χειρισμούς. Γι' αυτό ο επικεφαλής της Ενωσης Τραπεζών της Σλοβενίας, μιλώντας την Παρασκευή στο «Ρόιτερς», προσπάθησε να προλάβει τις εξελίξεις, λέγοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο οι διεθνείς πιστωτές χειρίστηκαν τον τραπεζικό τομέα στην Κύπρο ήταν «εντελώς εσφαλμένος». Στη Σλοβενία, ο τραπεζικός τομέας αντιμετωπίζει επισφάλειες, κυρίως μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 7 δισ. ευρώ ή το 20% του σλοβενικού ΑΕΠ.
Η νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της χώρας σχεδιάζει να δημιουργήσει ως το Σεπτέμβρη μια «κακή τράπεζα», η οποία θα απορροφήσει τις επισφάλειες από το ενεργητικό των σλοβενικών πιστωτικών ιδρυμάτων και θα ανοίξει το δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα. Θα «καθαρίσει», δηλαδή, τις τράπεζες από επισφάλειες και χρέη, τα οποία θα φορτώσει στο λαό και θα δώσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στους ιδιώτες.
Ανησυχούν Αυστρία - Λουξεμβούργο
Ανησυχία για τυχόν αντιμετώπισή τους ανάλογη με αυτήν της Κύπρου έχουν η Αυστρία και τοΛουξεμβούργο, που δέχονται πιέσεις να χαλαρώσουν το απόρρητο των καταθέσεων. Η μεν Αυστρία δηλώνει ότι δεν συζητά το θέμα, ενώ το Λουξεμβούργο, θορυβημένο από τα σενάρια ότι θα έρθει η σειρά του ως ένας από τους «φορολογικούς παραδείσους», σπεύδει να δηλώσει ανοιχτό σε αλλαγές. Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φριντέν, σε συνέντευξή του δήλωσε πως «η διεθνής τάση πηγαίνει προς την κατεύθυνση μιας αυτόματης ανταλλαγής τραπεζικών πληροφοριών. Δεν είμαστε πλέον αυστηρά αντίθετοι σ' αυτό».
Η Αυστρία και το Λουξεμβούργο ήταν ως τώρα οι μόνες δύο χώρες της ΕΕ που αρνούνταν, στο όνομα του τραπεζικού απορρήτου, να διαβιβάζουν αυτομάτως πληροφορίες για τους λογαριασμούς κατοίκων της ΕΕ στο έδαφός τους, όταν διατυπώνονται σχετικά δικαστικά αιτήματα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν ζητήσει την άρση του τραπεζικού απορρήτου στις δύο χώρες, δείχνοντας τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς για το ποιες τράπεζες θα συγκεντρώσουν περισσότερα κεφάλαια στο ενεργητικό τους.
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η ΕΕ εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και την ανάκαμψη, παραπέμποντας στην περίπτωση της Κύπρου. Προπαγανδίζοντας το άλλο μείγμα διαχείρισης, ο ίδιος εκτίμησε ότι η εξισορρόπηση στο εσωτερικό της ΕΕ είναι «ζωτικής σημασίας» για να τονωθεί η ζήτηση και να αποφευχθεί η«εξάντληση λόγω της λιτότητας».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: