Παπαγεωργίου Βασίλης
|
Σε Γόρδιο Δεσμό εξελίσσεται το πρόβλημα των νομισματικών ισοτιμιών
μεταξύ ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Ευρωπαϊκής Ενωσης και των «αναδυόμενων οικονομιών»,
αποδεικνύοντας τα αδιέξοδα της διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης.
Ετσι λίγες βδομάδες μετά την προηγούμενη σύνοδο του G- 20, όπου οι εκπρόσωποι των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου παρότρυναν την Ιαπωνία για τη νομισματική χαλάρωση, οι ίδιοι επανέρχονται για να ζητήσουν από το Τόκιο να λάβει μέτρα για να μετριασθούν οι επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία από την κατρακύλα της ισοτιμίας του γεν έναντι των άλλων νομισμάτων.
Το θέμα θα συζητηθεί στη νέα σύνοδο του G-20 -που θα λάβει χώρα στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ- για να εξετασθούν ιδιαίτερα οι πιθανές επιπτώσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και οι κίνδυνοι αύξησης των κερδοσκοπικών αγορών. «Ολοι έχουν συμφέρον από μια ισχυρή ιαπωνική οικονομία, αλλά οι συνέπειες των μέτρων αυτών και η βιωσιμότητά τους πρέπει να διερευνηθούν», δήλωσε αξιωματούχος της G-20.
ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ η κυβέρνηση της Ιαπωνίας για να αντιμετωπίσει το δεκαπενταετή αποπληθωρισμό προχώρησε σε «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής, κόβοντας νόμισμα και αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες ομολόγων. Με τον τρόπο αυτό πέτυχε την ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης και την αύξηση των εξαγωγών.
Η ισοτιμία του γεν έφθασε σε χαμηλό πολλών ετών έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Τους τελευταίους έξι μήνες το γεν υποτιμήθηκε κατά 19% έναντι του δολαρίου τους τελευταίους έξι μήνες, μετά την υπόσχεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να ενισχύσει την οικονομία της χώρας την επόμενη διετία με ποσά που αντιστοιχούν σε 1,4 τρισ. δολάρια. «Η γενική άποψη είναι ότι οι πρωτοβουλίες που πήρε η Ιαπωνία, οι οποίες επικεντρώνονται στα εγχώρια προβλήματά της, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι «θα γίνει συζήτηση για τις συνέπειες που θα υπάρξουν έξω από την Ιαπωνία, περιλαμβανομένων των συναλλαγματικών ισοτιμιών».
ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ όμως στρέφεται στον τραπεζικό τομέα, αφού πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι επίκεινται μέτρα και πολιτικές που θα οδηγούν στην καταστροφή μέρους του πλεονάζοντος κεφαλαίου που παραμένει σχολάζον στις τράπεζες, συντηρώντας και ενισχύοντας την καπιταλιστική κρίση.
Ετσι στη σύνοδο του G-20 αναμένεται να ζητηθεί από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να ανακοινώσουν «αξιόπιστα» σχέδια για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική προσαρμογή τους, ενώ από τις χώρες της Ευρωζώνης θα ζητηθεί να κινηθούν ταχύτερα στην τραπεζική ένωση. Οσον αφορά τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, το σχέδιο ζητά τη λήψη περαιτέρω μέτρων από τα μέλη της G20, προκειμένου να θεσπιστούν καθεστώτα εκκαθάρισης των πολύ μεγάλων («too big to fail») τραπεζών, χωρίς να προκαλούνται δημοσιονομική αστάθεια ή διασώσεις τους με χρήματα των κρατικών προϋπολογισμών.
Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου