Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Γιαννιτσά: Έκθεση έργων μαθητών με θέμα «Δημιουργώντας εμπνευσμένοι από το έργο του Μπ. Μπρεχτ»


Ο Σύλλογος Φίλων Βιβλίου Ν. Πέλλας, έχοντας στο ιστορικό του συνεργασίες με σχολεία, ενίσχυσε το γόνιμο έδαφος της επαφής με τους μαθητές, προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα από τους διαγωνισμούς ποίησης που είχε διοργανώσει στο παρελθόν. Κάλεσε τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής σε συνεργασία, με θέμα «Δημιουργώντας εμπνευσμένοι από το Έργο του Μπρεχτ».
Το πλαίσιο εργασιών βασίστηκε σε αναγνώσεις και σχολιασμούς κειμένων του Μπρεχτ και σε άμεση σύνδεση της αλληγορίας των κειμένων που επιλέχθηκαν με τη σύγχρονη κοινωνία. Επιβεβαιώθηκε η διαχρονικότητα του έργου του Μπρεχτ και καταρρίφθηκε ο μύθος πως ο Μπρεχτ είναι «δύσκολος» για τα παιδιά. Τα παιδιά μετά τις ελεύθερες συζητήσεις που ακολούθησαν αφέθηκαν να δημιουργήσουν, αποτυπώνοντας τον εσωτερικό τους προβληματισμό σε ζωγραφιές, κείμενα ή φωτογραφίες που τράβηξαν, τονίζοντας την έντονη παρουσία της «οικονομικής κρίσης» στην πόλη μας.

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών και το Δημοτικό Σχολείου Πενταπλατάνου. Τα δημοτικά σχολεία δούλεψαν με μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης. Το εγχείρημα της προσέγγισης του έργου του Μπρεχτ ξεκίνησε με το κείμενο «Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι». Ακολούθησε  συζήτηση μέσα στην τάξη και οι αλληγορίες του κειμένου συνδέθηκαν με τη σύγχρονη εικόνα της κοινωνίας μας. Έπειτα οι μαθητές κλήθηκαν να αποτυπώσουν σε ζωγραφιές το απόσταγμα της συζήτησης με αφορμή τα όσα θίγει ο Μπρεχτ στο παραμυθικής χροιάς αλληγορικό του κείμενο, που βρίθει από αλήθειες.
Από τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας ανταποκρίθηκε θετικά το 1ο Γυμνάσιο Γιαννιτσώνκαι το 2ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών. Οι  μαθητές που δούλεψαν ήταν της Γ’ τάξης. Στο 1ο Γυμνάσιο προσέγγισαν κείμενα του Μπρεχτ με αναγνώσεις κειμένων και συζήτηση. Έπειτα οι μαθητές κλήθηκαν να δημιουργήσουν ελεύθερα, αποτυπώνοντας σε κείμενα τη σκέψη τους.  Στο 2ο Γυμνάσιο η προσέγγιση έγινε μέσα από το μάθημα του ΣΕΠ. Διαβάστηκαν και συζητήθηκαν κείμενα του Μπρεχτ που θίγουν το πεδίο των εργασιακών σχέσεων. Ακολούθως οι μαθητές πήραν συνεντεύξεις από διάφορους επαγγελματίες με κεντρικό άξονα ερωτήσεων που αφορά την κρίση, το Ασφαλιστικό, τις μειώσεις σε μισθούς, έσοδα  και πώς ο κάθε επαγγελματίας ατομικά ή συλλογικά πράττει για να αντιμετωπίσει την παρούσα κρίσιμη κατάσταση. Επίσης, οι μαθητές αποτύπωσαν φωτογραφικά στιγμιότυπα από την καθημερινότητα του κάθε επαγγελματία.
Θετική απάντηση στο κάλεσμα του Συλλόγου για συνεργασία έδωσε και το 3ο ΓΕΛ Γιαννιτσών. Οι μαθητές που συμμετέχουν με καθοδήγηση του καθηγητή στα πλαίσια της ερευνητικής τους εργασίας δημιούργησαν συγγραφικές ομάδες και με αφορμή τα κείμενα του Μπρεχτ που διαβάστηκαν και συζητήθηκαν, προέκτειναν τη σκέψη τους και την αποτύπωσαν σε κείμενα λογοτεχνικής απόχρωσης. Στα συνεργαζόμενα σχολεία ανήκει και το 2ο ΓΕΛ Γιαννιτσών. Στα πλαίσια της ερευνητικής εργασίας οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και εργάστηκαν πάνω στο πλάνο δράσης των μαθητών της Γ’ τάξης του 2ου Γυμνασίου, με τη διαφορά πως προέβησαν σε πιο βαθιές αναλύσεις και σχολιασμούς των κειμένων.
Την Πέμπτη 18 Απρίλη, στις 10.00,  πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών η κεντρική εκδήλωση, όπου το λόγο πήραν οι μαθητές παρουσιάζοντας το έργο τους. Λειτούργησε ολοήμερη έκθεση των έργων των μαθητών στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών. Στο βήμα ανέβηκαν οι μαθητές διαβάζοντας αποσπάσματα από τα κείμενά τους. Το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών έντυσε με ηχοχρώματα την εκδήλωση, παρουσιάζοντας συνοδεία πιάνου, φλάουτου, βιολιού και κρουστών με διπλή χορωδία έναν κύκλο 9 ποιημάτων του Μπρεχτ. Επίσης, την εκδήλωση θα τίμησαν με την παρουσία και το λόγο τους οι ομιλητές Γιώργος Τσιάκαλος, καθηγητής Παιδαγωγικής του ΑΠΘ και η Δέσποινα Δάσιου, εκπαιδευτικός και μέλος του ΚΕΜΕΤΕ.
Η εμπειρία της συνεργασίας εκπαιδευτικών και μαθητών πάνω στο έργο του Μπρεχτ ήταν απρόσμενα γόνιμη. Καταγράφηκαν ουσιώδεις απόψεις μαθητών για τη δύσκολη εποχή που διανύουμε και προτάθηκαν λύσεις από την αυθεντική ματιά των παιδιών, που είναι οι κληρονόμοι αυτής της χώρας. Το μόνο που μένει είναι οι ενήλικοι Έλληνες, που είναι οι κηδεμόνες της νεολαίας, να σκεφτούν ξανά τις ευθύνες τους  και να μελετήσουν  κι αυτοί τον Μπρεχτ.
Τα έργα των μαθητών θα εκτεθούν και στην Αθήνα σε διάφορες εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν με αφορμή την προβολή ταινιών του Μπρεχτ από τη «NEW STAR».
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: