Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Έρχονται οι πρώτες απολύσεις στο Δημόσιο


Από τις καταργήσεις Οργανισμών (Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου) θα προέλθουν οι πρώτες απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων, όπως δήλωσε οΑντώνης Μανιτάκης μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, υπό τον Α. Σαμαρά.
«Συζητήθηκαν, βέβαια, ο τρόπος κατανομής και συντονισμού σε κάθε υπουργείο του αριθμού, του στόχου που αναλογεί σε κάθε υπουργείο σχετικά με τις 15.000 αποχωρήσεις, όπως έχουν προγραμματιστεί» δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απολύσεων για το 2013 και το 2014. Πάντως, στο πολυνομοσχέδιο, που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση, θα συμπεριληφθεί ρύθμιση για την επιτάχυνση των πειθαρχικών ελέγχων, ώστε να απομακρυνθούν άμεσα οι «επίορκοι», τους οποίους η κυβέρνηση αξιοποιεί σαν προκάλυμμα για να χρυσώσει το χάπι των μαζικών απολύσεων. Σύμφωνα με όσα επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι υπάλληλοι για τους οποίους τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια έχουν αποφασίσει οριστική παύση θα μπορούν να προσφεύγουν απευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), παρακάμπτοντας τα χρονοβόρα δευτεροβάθμια συμβούλια.
Αποφασίσθηκε επίσης η μείωση των δομών κατά 40% έως 50% στα υπουργεία Παιδείας,Άμυνας, Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομίας. Τα πέντε υπουργεία ήταν τα τελευταία για τα οποία εκκρεμούσαν αποφάσεις για τη συρρίκνωσή τους, στα πλαίσια της συνολικότερης αναδιάρθρωσης του κράτους, που συνεπάγεται μεταξύ άλλων και χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με τον Α. Μανιτάκη, το «δημοσιονομικό όφελος» για την κυβέρνηση από τη συρρίκνωση των υπουργείων θα ξεπεράσει το 15% και ότι μέχρι το τέλος του Ιούνη θα είναι έτοιμο το σχέδιο για το «νέο Δημόσιο». Τέλη Ιούνη θα έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Μαξίμου, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: