Νέα αντεργατικά μέτρα, απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, φορολογική επιδρομή στη μικροϊδιοκτησία και φοροεισπρακτικά μέτρα, για να καλυφθεί το«δημοσιονομικό κενό» της διετίας 2013-2014, περιλαμβάνει το «μενού» των επαφών της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με την τρόικα, που ξεκίνησαν σήμερα.
Πέραν τούτου, οι «προγραμματισμένοι» φόροι που καλείται να πληρώσει η λαϊκή οικογένεια, ως τα τέλη του 2013, οδηγούν κυριολεκτικά σε αφαίμαξη. Τους επόμενους έξι μήνες θα πρέπει να υποβληθούν α) ο φόρος εισοδήματος για το 2012, β) το τέλος επιτηδεύματος του 2012, γ) η ειδική εισφορά «αλληλεγγύης» του 2012, δ) ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2011-2012-2013 και ε) τα Τέλη κυκλοφορίας του 2014.
Σωρρευτικά, για το σύνολο των φόρων αυτών, θα πρέπει να καταβληθούν στην εφορία περί τα 8,5 δισ. ευρώ (!) Από την άλλη, η κυβέρνηση απέσυρε ακόμα και το ανώδυνο τελικά αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, μετά την άρνηση της τρόικας να το συζητήσει.
Οι νέες αντιδραστικές ανατροπές επιχειρείται να προωθηθούν με τον εκβιασμό -ο οποίος στρέφεται ευθέως κατά του ελληνικού λαού- ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα χορηγηθεί η δόση των 8,1 δισ. ευρώ, καθώς δεν θα υπάρξει θετική αξιολόγηση του προγράμματος στην έκθεση που θα συντάξει η τρόικα. Η τελευταία μάλιστα διαρρέει ότι θα καταβάλει τμηματικά τη δόση, ανάλογα με την πορεία υλοποίησης των «προαπαιτούμενων» μέτρων, ενώ πληθαίνουν και τα σενάρια που λένε ότι το ΔΝΤ θα διακόψει από τον Ιούλη τη συμμετοχή του στα δάνεια, αν η Ευρώπη δεν βρει τρόπο να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της επόμενης διετίας.
Το απόγευμα της Δευτέρας ξεκίνησε ο νέος κύκλος επαφών του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα, η οποία σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου είχε διερευνητικό χαρακτήρα. Το υπουργείο φέρεται να παρουσίασε τις θέσεις του για τη φορολογία των ακινήτων του 2014 και την κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού» του 2013.
Όλα τα «μαχαιρώνουν»
Η ατζέντα των προς συζήτηση θεμάτων περιλαμβάνει όλα τα εκκρεμή ζητήματα (απολύσεις, φόρος στα ακίνητα, αποκλείσεις στα φορολογικά έσοδα, τη λεγόμενη «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ και στα ασφαλιστικά ταμεία κλπ). Συγκεκριμένα:
- Το θέμα των νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, το έθεσε την προηγούμενη βδομάδα ο μόνιμος αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μ. Τράα, ο οποίος μίλησε για περαιτέρω ελαστικοποίησης του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και την πλήρη «απελευθέρωσή» τους. Παράλληλα, είδαν το φως της δημοσιότητας σχέδια για τα λεγόμενα «mini jobs», ανάλογα με αυτά που ισχύουν στη Γερμανία, με μισθό που δεν θα ξεπερνά τα 350 ευρώ για πλήρη απασχόληση. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και ο νέος μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού, ο οποίος θα εξαρτάται από την «ανταγωνιστικότητα» της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι αυτός δεν θα μειωθεί μέχρι το τέλος του 2016 κάτω από τα σημερινά επίπεδα, μια σειρά προγράμματα που γίνονται με πρόσχημα την ανεργία των νέων και σε ευρωενωσιακό επίπεδο, προετοιμάζουν την παραπέρα μείωση του κατώτερου μισθού και συνολικά των εργατικών μισθών.
- Οι συνταξιοδοτικές ανατροπές επανέρχονται και πάλι στο προσκήνιο. Στο στόχαστρο κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ μπαίνουν ξανά οι συντάξεις με πρόσχημα το ταμειακό έλλειμμα των Ταμείων, το οποίο εκτιμάται ότι στο τέλος του χρόνου θα ανέλθει στα 2,5 δισ. ευρώ. Ήδη, η κυβέρνηση έχει σχέδια για τη μείωση των συντάξεων του ΟΑΕΕ, ενώ στο τραπέζι είναι η πρόταση και για επιβολή πρόσθετης εισφοράς. Νέες μειώσεις θα επιβληθούν από τις αρχές του επόμενου έτους στα εφάπαξ του Δημοσίου, των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ και στις τράπεζες (ΤΑΥΤΕΚΩ). Την ίδια στιγμή που λεηλατούνται τα εισοδήματα των συνταξιούχων και τα έσοδα των Ταμείων καταρρέουν, η κυβέρνηση ετοιμάζει τις νέες απαλλαγές στους εργοδότες κατά 3,9 μονάδες για τις εισφορές προς το ΙΚΑ, που θα τους εξασφαλίσουν σε ετήσια βάση πάνω από 1 δισ. ευρώ!
- Στο θέμα των απολύσεων (η τρόικα συναντήθηκε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη), 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να τεθούν σε καθεστώς «κινητικότητας» ως τα τέλη του Ιούλη, ενώ οι 2.000 απολυμένοι της ΕΡΤ καλύπτουν το 50% των απολύσεων που θα πρέπει να γίνουν το 2013 (συνολικά 4.000). Υποψήφιοι για άμεση απόλυση ή να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας θεωρούνται οι εργαζόμενοι των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΒΟ, ΠΥΡΚΑΛ, ΕΑΒ), όπου εξετάζεται η εν λειτουργία αναδιάρθρωσή τους, οι συμβασιούχοι στους δήμους, που παραμένουν στη θέση τους με προσωρινές διαταγές, αλλά και οι εκπαιδευτικοί της 2βάθμιας εκπαίδευσης, καθώς η αύξηση του εβδομαδιαίου ωραρίου διδασκαλίας κατά 2 ώρες, σε συνδυασμό με τις συγχωνεύσεις σχολείων και τάξεων, οδηγούν στη δημιουργία «υπεράριθμων».
- Κυβέρνηση και τρόικα, με όχημα την «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, προωθούν μία σειρά μέτρων, που ξεκινούν από τη συγχώνευση νοσοκομείων, ως και τις περικοπές φαρμακευτικών δαπανών, μέσω της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων ή την έξοδο από τη λίστα φαρμάκων που σήμερα χρηματοδοτούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Η υστέρηση που εμφανίζουν οι εισπράξεις εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και οι επιχορηγήσεις προς τα ταμεία συντάξεων (τα οποία κινδυνεύουν με κατάρρευση, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, λόγω της υποχρηματοδότησης, της εκτίναξης της ανεργίας και της διόγκωσης των εισφοροδιαφυγής), θα αποτελέσουν το άλλοθι για τη λήψη νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, προσκειμένου να καλυφτεί το «δημοσιονομικό κενό» του 2013 και 2014.
Το μεσημέρι είχε προηγηθεί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με αντικείμενο την προετοιμασία της απογευματινής συνάντησης. Σε δηλώσεις του ο Γ. Στουρνάρας, χαρακτήρισε «δύσκολες» τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επιβολή των νέων σαρωτικών αντιλαϊκών μέτρων. Σήμερα, ο Γ. Στουρνάρας θα έχει νέα συνάντηση με την τρόικα, η οποία θα συναντηθεί και με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου