Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

«Λογαριασμοί» πείνας

Οι πληροφορίες έλεγαν ότι η ΝΔ έχει ετοιμάσει πρόταση, η οποία «προβλέπει τη σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο (σ.σ. ασφαλιστικό) σύστημα με ατομικούς, ανταποδοτικούς, λογαριασμούς που θα "ακολουθούν" κάθε ασφαλισμένο σε όλο τον εργασιακό του βίο». Πριν καν επιβεβαιωθούν, ο Γ. Κουτρουμάνης παρουσίασε χτες κείμενο, υποψήφιο νομοθέτημα, με το οποίο καθιερώνεται η λογική των ...ατομικών λογαριασμών για τη χορήγηση των επικουρικών συντάξεων. Κοντολογίς και τα δυο κόμματα την ίδια στιγμή, σε μια περίοδο κλιμάκωσης της επιθετικότητας ενάντια στους εργαζόμενους, παρουσιάζουν και προωθούν προς ψήφιση την ακριβή μέθοδο για το πέρασμα στην εξατομικευμένη ασφάλιση των εργαζομένων. Γιατί, το μόνο που βρίσκεται πίσω από αυτούς τους «προσωπικούς λογαριασμούς» και τους «ανταποδοτικούς χαρακτήρες», είναι η προσπάθεια κατάργησης του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, να καταργήσουν τις υποχρεώσεις κράτους-εργοδοσίας για την υποχρέωσή τους να πληρώνουν για τις συντάξεις και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και μαζί να θεμελιωθεί η αντίληψη ότι η προοπτική της συνταξιοδότησης είναι μια υπόθεση προσωπική που ατομικά ο καθένας οφείλει να επιλύει.
Η συμπαιγνία ΠΑΣΟΚ- ΝΔ σε βάρος των εργαζομένων είναι δεδομένη. Και τα δύο κόμματα ιστορικά, ως πόλοι του δικομματισμού, φρόντισαν, σαν κυβερνήσεις, τα τελευταία τριάντα χρόνια να περάσουν το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης από σαράντα κύματα, με αποκορύφωμα τις περσινές ρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με τις οποίες καταργήθηκαν οι συντάξεις όπως τις γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Τώρα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ως κόμματα της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου, προσπαθώντας από κοινού να ξελασπώσουν την άρχουσα τάξη από την οξύτατη οικονομική κρίση, ενεργοποιούν τον οδοστρωτήρα των «ατομικών λογαριασμών». Η λογική τους απλή: «Εχεις λογαριασμό; Πλήρωνε ό,τι μπορείς για να δούμε τι σύνταξη θα πάρεις». «Δεν έχεις λογαριασμό; Λυπούμαστε έπρεπε να είχατε φροντίσει».
Είναι απόλυτα βέβαιο ότι η σύνδεση των συνταξιουχικών δικαιωμάτων με διαφόρων τύπων «ατομικούς λογαριασμούς», είναι το τελικό χτύπημα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε βάρος των εργαζομένων. Ειδικά στις μέρες μας με την ανεργία στα ύψη, την υποαπασχόληση, την εξάπλωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την εκ περιτροπής απασχόληση κ.ο.κ. για να συγκεντρώσει κανείς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με «ατομικούς λογαριασμούς» θα απαιτείται εργασία μέχρι τα 70 και 75 χρόνια.
Οι κομμουνιστές, σύμφωνα με πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για το Ασφαλιστικό, πρόταση που βεβαίως καταψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ., ενδεικτικά προτείνουν:
  • Δημόσιο, υποχρεωτικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους.
  • Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ.
  • Γενικά όρια συνταξιοδότησης 60 για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες. Μειωμένα κατά 5 έτη για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά αντίστοιχα για άντρες και γυναίκες.
  • Δημόσιο, δωρεάν, αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, Σύστημα Υγείας. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία και την Πρόνοια. Κατάργηση των προϋποθέσεων για την ανανέωση των βιβλιαρίων ασθενείας.
Το σύστημα και οι ανάγκες του, είναι η απάντηση, δεν αντέχει τέτοιου είδους ...πολυτέλειες για τους εργαζόμενους, επειδή αυτό δεν θα επέτρεπε την απρόσκοπτη στήριξη και ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Ε, γι' αυτό ακριβώς το λόγο και οι κομμουνιστές παλεύουν και καλούν τους εργαζόμενους σε μετωπικούς αγώνες αντίστασης σε αυτήν την πολιτική, με στόχο την ανατροπή του ίδιου του συστήματος, αφού μόνο έτσι θα μπορέσει ο λαός να δει άσπρη μέρα!

Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: