Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Να πληρώσουν εκεί που πονάνε

Βαραίνει η πραγματικότητα της εξαθλίωσης παντού γύρω μας. Μάνες να ζητάνε μια φέτα ψωμί για τα παιδιά, άστεγοι εργάτες να ζητάνε μια ζεστή μπλούζα γιατί το βράδυ το κρύο στο παγκάκι κόβει, παιδιά να μαζεύουν ό,τι περισσεύει στις λαϊκές. Οπου παράπηγμα και άστεγος. Οι βιαστές της εργατικής τάξης βγήκαν στο μεϊντάνι και παριστάνουν τους φιλάνθρωπους.
***
Κανένα πρόβλημα. Ο αστικός Τύπος στέκεται στο ύψος του: «Απαραίτητα τα μέτρα». Κι αν διαφωνείτε, δεν πειράζει, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει ερήμην σας. Για το καλό σας απολαύστε το βιασμό. Πάρτε παράδειγμα τους πρόθυμους της ΓΣΕΕ που πριν τους το ζητήσουν πήγαν στο παζάρι με πρόταση που οδηγεί στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων.

***
Πρέπει να πληρώσουν. Και πρέπει να πληρώσουν εκεί που πονάνε. Στο σεντούκι τους. Με απεργία κι ό,τι άλλο χρειαστεί. Οχι μόνο για το μεροκάματο, αλλά για τα πάντα. Για τα παιδιά που δε μορφώνονται. Τα γερόντια που στέλνονται στον τάφο. Τις γυναίκες που τις τσακίζουν διπλά και τριπλά. Για όσους αρρωσταίνουν και δεν υπάρχει γιατρός αν δεν πληρώσουν. Για τους ανάπηρους που τους χρησιμοποιούν σαν εύκολη εκλογική πελατεία. Για τους ανθρώπους που τους σπρώχνουν στην πρέζα. Για καθετί που υποβιβάζει τη ζωή κάτω κι απ' τα όρια της εξαθλίωσης.
***
Ηδη οι αγρότες βγήκαν στο δρόμο. Οι χαλυβουργοί κοντεύουν τρίμηνο στην απεργία. Το ΠΑΜΕ χάλασε τη φιέστα του «διαλόγου», έπιασε στα πράσα όσους απεργάζονται νέα δεσμά για την εργατική τάξη. Σε μια σειρά χώρους, εστίες αντίστασης κρατάνε ζωντανή τη φλόγα. Οι Λαϊκές Επιτροπές παρεμβαίνουν για την προστασία όποιου δέχεται άμεσα την επίθεση. Τα ταξικά συνδικάτα οργανώνουν συνελεύσεις μέσα στους χώρους δουλειάς, να αποφασίσουν από κάτω οι εργάτες κόντρα στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, ανατρέποντας συσχετισμούς με ριζικό τρόπο: Με σκληρή καταδίκη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ., όλων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.
***
Τίποτα δεν είναι όπως χτες. Ο γενικός ξεσηκωμός είναι η γενική ανάγκη. Δεν αρκεί όμως η αγανάκτηση. Πρέπει να γίνει συγκεκριμένη πράξη. Πριν απ' όλα μέσα στους χώρους δουλειάς. Με στόχους πάλης που θα ξεκινάνε από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και θα συνδέονται με την ανατροπή της πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων. Δε θα περιορίζεται σε αυταπάτες περί εκλογικής αλλαγής, αντίθετα θα χρησιμοποιεί και τις εκλογές σαν μέσο πάλης για την ενίσχυση των δυνάμεων της ανατροπής. Δηλαδή, θα ανατρέπει και τα αναχώματα που εμποδίζουν τη χειραφέτηση των εργατών, θα ενισχύει αποφασιστικά το ΚΚΕ, τη μόνη πολιτική δύναμη που στέκεται απέναντι στους καπιταλιστές και την εξουσία τους.
***
Ασχετο: Πρωτοπόρος ο Βόλος. Την ώρα που ο παραδοσιακός μηχανισμός του κεφαλαίου, που υπό την κάλυψη των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, τσακίζει εργάτες, νέες διάδοχες, ή, και συμπληρωματικές των προηγούμενων καταστάσεις στήνονται. Ετσι, μετά τη συγκέντρωση ενός Καζάκη της «εθνικοπατριωτικής» διεξόδου, που έγινε δεκτός μετά βαΐων και κλάδων από τον εμπορικό και βιομηχανικό κόσμο της πόλης, τώρα οι ίδιοι, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, ξανά «γέμισαν ασφυκτικά» μια αίθουσα για να υποδεχτούν τον εκπρόσωπο μιας κίνησης επιχειρηματιών που διακήρυξε από το Βόλο ότι θα κατέβει στις εκλογές ενάντια σ' εκείνους «που ζουν από το παρασιτικό πολιτικό σύστημα: Κόμματα, συνδικαλιστές, κρατικοδίαιτοι και διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες».
Φαιό ήταν πάντα το χρώμα τέτοιου είδους σωτήρων. Οπως είναι βαμμένα τα εργοστάσια του Μάνεση - σύμβολο της «νέας Ελλάδας», που για να υπάρξει αξιώνει να τσακιστεί κάθε αντίσταση.
Ολες οι δυνάμεις στη μάχη με το ΚΚΕ για να μη γίνει αυτός ο εφιάλτης πραγματικότητα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: