Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

«Σύννεφα» στη Γερμανία


«Τα σύννεφα στον ουρανό της γερμανικής οικονομίας γίνονται όλο και πιο μαύρα». Με αυτήν τη φράση ο Γερμανός οικονομολόγος, επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου (Ifo), Χανς Βέρνερ Ζιν, περιέγραψε την πορεία του δείκτη επιχειρηματικής πίστης, ο οποίος έπεσε τον Οκτώβρη στις 100 μονάδες, από τις 101,4 μονάδες όπου βρισκόταν το Σεπτέμβρη.
Ο συγκεκριμένος δείκτης ακολουθεί πτωτική πορεία εδώ και έξι μήνες, ενώ το αποτέλεσμα του Οκτώβρη έρχεται να διαψεύσει τις εκτιμήσεις τραπεζών, οι οποίες προσδοκούσαν ανάκαμψη, λόγω της σχετικής σταθεροποίησης στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Για τη μελέτη της τάσης της επιχειρηματικής πίστης, το Ifo απευθύνεται κάθε μήνα σε 7.000 επιχειρήσεις της Γερμανίας.
Απαισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου για το 2013, καθώς μόνο το 18% των 28.000 επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν αναμένουν βελτίωση της κατάστασης, έναντι ποσοστού 25% την περασμένη άνοιξη.
Εν τω μεταξύ, στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας βδομάδας υποχώρησε την περασμένη Τρίτη το ευρώ, κοντά στα 1,2921 δολάρια, μετά τα δυσοίωνα στοιχεία που φέρουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη να καταγράφει τη μεγαλύτερη μηνιαία επιδείνωση από τα μέσα του 2009.
Παράλληλα, όμως, τα στοιχεία καταδεικνύουν ανησυχητική διολίσθηση του επιχειρηματικού αισθήματος στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, τη Γερμανία. Στην Κίνα, αντίθετα, ο μεταποιητικός τομέας φαίνεται να ανακάμπτει, με τον ΡΜΙ να βελτιώνεται στο 49,1 από το 47,9 του Σεπτέμβρη. Σημειώνεται ότι η τιμή του δείκτη ΡΜΙ κάτω από τις 50 μονάδες παραπέμπει σε συρρίκνωση της οικονομίας.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: