Ο ρόλος των ρεφορμιστικών και εργοδοτικών συνδικάτων αποκαλύπτεται άλλη μια φορά στο άντρο της σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής, τη Σουηδία.
Η κρατική εταιρεία που έχει τις εμπορικές μεταφορές με το σιδηρόδρομο, «Green Cargo», και λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ανήγγειλε πριν λίγο καιρό ότι θααπολύσει 350 από τους περίπου 1.800 εργαζόμενους στην εταιρεία.
Τα συνδικάτα, αντί να καλέσουν σε γενικές συνελεύσεις, άρχισαν έναν «κοινωνικό διάλογο»για να βρουν μία λύση.
Τη λύση λοιπόν την βρήκαν, να μειωθούν οι μισθοί και να ισχύσει η εκ περιτροπής εργασία!
Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε με συναίνεση να δουλεύουν όλοι κατά 20% λιγότερο, να πληρώνονται λιγότερο για μερικούς μήνες και μετά το καλοκαίρι να συνεχιστεί εθελοντικάεπ' αόριστον!
Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία είχε ζημιές το 2010, αλλά κέρδη το 2011 και με αυτά τα μέτρα θέλει να αυξήσει τα κέρδη της. Τα ρεφορμιστικά συνδικάτα που στην ηγεσία τους είναι οι σοσιαλδημοκράτες με άλλους οπουρτουνιστές συναίνεσαν να αυξηθούν τα κέρδη της εταιρείας και να πετσοκόψουν τα δικαιώματα και τους μισθούς των εργαζομένων.
Πριν δύο χρόνια μια ανάλογη προσπάθεια να απολύσουν 100 εργαζόμενους στο μετρό της Στοκχόλμης έπεσε στο κενό. Η ιδιωτική εταιρεία MTR με έδρα το Χονγκ Κονγκ που έχει την ευθύνη για το μετρό στη Στοκχόλμη, παρά τις απειλές για απολύσεις και για να περικόψει εργασιακά δικαιώματα δεν μπόρεσε να τα εφαρμόσει γιατί βρήκε μπροστά του το ταξικό συνδικάτο στο μετρό της Στοκχόλμης και τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα που είχαν αντιδράσει με κινητοποιήσεις.