Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το επικίνδυνο φαινόμενο της αιθαλομίχλης














Τρεις ανακοινώσεις, 2 επιστημονικές και 1 μια πολιτική για το ζήτημα της αιθαλομίχλης. Υπάρχει απίστευτη υποκρισία της κυβέρνησης για την υπόθεση της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, αφού τέτοια σπουδή και δήθεν ανησυχία δεν είχε και δεν έχει δείξει κανένα από τα κόμματα που συγκυβερνούν όταν τα εργοστάσια της πλουτοκρατίας έκαναν το Θριάσιο και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής θάλαμο αερίων για 10ετίες. Φυσικά  και έχουν κάνει γαργάρα την υπόθεση με τη μόλυνση του Ασωπού ποταμού. Αν πάμε δε και παλιότερα στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας και στην τρομακτική μόλυνση όλης της περιοχής Βαλκανίων , θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πέπλος σιωπής και συγκάλυψης για τις μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των λαών της περιοχής.

Σε σχόλιό του, για το επικίνδυνο φαινόμενο της αιθαλομίχλης, το ΓραφείοΤύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.
Το σχόλιο επισημαίνει:
«Η αιθαλομίχλη που πνίγει όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας θέτει σε κίνδυνο την υγεία του λαού και ιδιαίτερα των παιδιών.
Προφανώς οι ευθύνες δεν βαρύνουν τα λαϊκά νοικοκυριά που προσπαθούν να ζεσταθούν με όποιο τρόπο μπορούν, αλλά τα κόμματα της συγκυβέρνησης και την ΕΕ που με τα συνεχή εξοντωτικά μέτρα σε βάρος του λαού τον αναγκάζουν να καταφεύγει στις ξυλόσομπες.
Να καταργηθούν αμέσως οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, να καταργηθούν τα χαράτσια και να μειωθεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τις οικογένειες των ανέργων και των λαϊκών οικογενειών που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση».





Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Σοβαροί κίνδυνοι από την αύξηση αιωρούμενων μικροσωματιδίων
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με ανακοίνωσή του χτες Δευτέρα, αναφέρεται στην αύξηση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων, πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, που παρατηρήθηκε σε πολλές αστικές περιοχές και «κρούει τον κώδωνα για τη σοβαρότητα ενός φαινομένου που έχει λάβει απειλητικές διαστάσεις και θέτει σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων πολιτών».
Η αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων οφείλεται στην εκτεταμένη χρήση ξυλόσομπωνκαι τζακιών, στην οποία κατέφυγαν πολλά νοικοκυριά, λόγω αδυναμίας να προμηθευτούν το πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης. Μάλιστα, η κατάσταση επιδεινώνεται από καύση συνθετικών προϊόντων ξυλείας (όπως μελαμίνες, νοβοπάν, κόντρα πλακέ), ξύλων βαμμένων ή εμποτισμένων με χημικές ουσίες, καθώς και πλαστικών ή ελαστικών υλικών.
Ο ΙΣΑ αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος για «σοβαρά νοσήματα, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά και τους χρονίως πάσχοντες» και στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:
«Όσον αφορά στην επίδραση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, τα μικροσωματίδια διαχωρίζονται, ανάλογα με τη διάμετρό τους: Σ’ εκείνα που έχουν διάμετρο από 2,5 έως 10 μm, που συνήθως αποτελούνται από οξείδια του αργιλίου, πυρίτιο, σίδηρο και είναι εισπνεύσιμα, και σε αυτά με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μm που παράγονται σε τεράστιες ποσότητες από καυσόξυλα και ξυλόσομπες και μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στα πνευμόνια και να προκαλέσουν σοβαρότερη βλάβη. Η ικανότητα του αναπνευστικού συστήματος του ανθρώπου να προστατεύεται από τα αιωρούμενα στο περιβάλλον μικροσωματίδια καθορίζεται κυρίως από το μέγεθος και τη χημική σύσταση των τελευταίων.
Η συνεχιζόμενη μάλιστα εναπόθεση των μικροσωματιδίων αυτών σε όλο το μήκος του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, προκαλεί σοβαρή βλάβη στο αναπνευστικό επιθήλιο. Στο ανώτερο αναπνευστικό επικάθονται τα μεγαλύτερης διαμέτρου μικροσωματίδια. Όσο πιο μικρή είναι η διάμετρός τους τόσο μεγαλύτερη είναι η διείσδυσή τους στους πνεύμονες ως τις τελικές κυψελίδες. Τα πολύ μικρής διαμέτρου μικροσωματίδια, λόγω της διεισδυτικότητάς τους και λόγω των σταθερών συμπλόκων που σχηματίζουν, εισχωρούν στο εσωτερικό των κτιρίων, των σπιτιών, των κλινοσκεπασμάτων και προκαλούν πληθώρα αναπνευστικών προβλημάτων από άσθμα, αλλεργικές βρογχίτιδες, αποφρακτικές πνευμονοπάθειες κ.ά. Επίσης, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια με διάμετρο <7 m="m" span="span">
Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια με διάμετρο μικρότερη του 0,1 μm μπορεί να περάσουν μέσα από τις κυτταρικές μεμβράνες και να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό του εγκεφάλου και να προκαλέσουν σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Ακόμα στην περίπτωση της αιθάλης που εκπέμπεται από τους σύγχρονους κινητήρες ντίζελ, τα μικροσωματίδια μπορεί να μεταφέρουν και καρκινογόνα στοιχεία στην επιφάνειά τους (όπως π.χ. βενζοπυρένια)».
ΚΕΕΛΠΝΟ: Κίνδυνοι από την αέρια ρύπανση λόγω «φθηνότερης θέρμανσης»
Τους κινδύνους από την αυξημένη αέρια ρύπανση επισημαίνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Όπως τονίζει: «Τα τελευταία δύο χρόνια οι επιστήμονες παρατηρούν στα μεγάλα αστικά κέντρα ότι η στροφή στη φθηνότερη θέρμανση με καυσόξυλα που καίγονται στα τζάκια και στις σόμπες προκαλεί σοβαρή αύξηση στις τιμές της αέριας ρύπανσης».
Το Κέντρο επισημαίνει τη «σοβαρή συμβολή των καύσεων του ξύλου στην επιστροφή "ενός παλιού γνώριμου", του νέφους αιθαλομίχλης, όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη δημιουργία του».
Σημειώνει ακόμα ότι «ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα».
Προηγούμενες μετρήσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής και κυρίως στην Κηφισιά, στην Εκάλη, στο Μαρούσι και στο Κορωπί, αλλά και σε συνοικίες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης έδειξαν μεγάλη αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων PΜ-10 (σωματίδια με διάμετρο <10 font="font">
Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ότι «η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα, να επιδεινώσει αλλεργίες και να προκαλέσει νευρολογικά, αναπαραγωγικά, και αναπτυξιακά προβλήματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον ευάλωτο πληθυσμό, όπως τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τις έγκυες γυναίκες, καθώς και για αυτούς που πάσχουν από αναπνευστικά/ καρδιαγγειακά προβλήματα».
Για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία, δείτε εδώ τις αναλυτικότερες επισημάνσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Υπενθυμίζεται ότι ανακοίνωση για τους κινδύνους από την αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων εξέδωσε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε συστάσεις για τον περιορισμό καύσης βιομάζας (χρήση τζακιών και ξυλόσομπες), εφόσον δεν υφίσταται άμεση ανάγκη!
Επίσης καλεί τους πολίτες να «επιδείξουν την απαιτούμενη προσοχή» στη χρήση και καύση ακατάλληλων υλικών, επισημαίνοντας ότι «η ενδεχόμενη καύση συνθετικών προϊόντων ξυλείας (όπως μελαμίνες, νοβοπάν, κόντρα πλακέ), ξύλων βαμμένων ή εμποτισμένων με χημικές ουσίες, καθώς και πλαστικών ή ελαστικών υλικών, επιβαρύνει τόσο την υγεία του χρήστη των εστιών καύσης από ρύπανση του εσωτερικού περιβάλλοντος, όσο και το εξωτερικό περιβάλλον».
Οι επισημάνσεις των σχετικών κινδύνων, επιβεβαιώνουν μία ακόμα πτυχή των συνεπειών της αντιλαϊκής πολιτικής η οποία έχει κατεδαφίσει τα εισοδήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και έχει εκτινάξει στα ύψη την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
ΚΚΕ: Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το επικίνδυνο φαινόμενο της αιθαλομίχλης
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Η αιθαλομίχλη που πνίγει όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας θέτει σε κίνδυνο την υγεία του λαού και ιδιαίτερα των παιδιών. Προφανώς οι ευθύνες δεν βαρύνουν τα λαϊκά νοικοκυριά που προσπαθούν να ζεσταθούν με όποιο τρόπο μπορούν, αλλά τα κόμματα της συγκυβέρνησης και την ΕΕ που με τα συνεχή εξοντωτικά μέτρα σε βάρος του λαού τον αναγκάζουν να καταφεύγει στις ξυλόσομπες. Να καταργηθούν αμέσως οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, να καταργηθούν τα χαράτσια και να μειωθεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τις οικογένειες των ανέργων και των λαϊκών οικογενειών που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: