Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Βαριά η σκιά της καπιταλιστικής κρίσης


Νέα συρρίκνωση του τομέα της μεταποίησης και ανεργία σε ιστορικό υψηλό, δείχνουν τα επίσημα στοιχεία
Πακτωλός από δισ. ευρώ κατευθύνεται στις τράπεζες και την ίδια ώρα βαθαίνει η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία για τους λαούς στα κράτη-μέλη της ΕΕ
Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι φωνές που θέλουν την Ισπανία στα πρόθυρα ένταξης σε πρόγραμμα δανειοδότησης, παρά τις χτεσινές δηλώσεις τηςΚριστίν Λαγκάρντ ότι το Ταμείο δε σχεδιάζει οικονομική βοήθεια για τη χώρα, που βυθίζεται στην κρίση. «Η κατάσταση φαίνεται πολύ απαισιόδοξη για το ευρώ, καθώς οι τελευταίες ροές κεφαλαίων δείχνουν σημαντικά ποσά να φεύγουν από τις ισπανικές τράπεζες, υποδηλώνοντας ότι πιθανόν η Ισπανία θα χρειασθεί επίσημη βοήθεια», δήλωσε αναλυτής της γερμανικής τράπεζας Commerzbank.
Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, Λούις ντε Γκίντος,χαρακτήρισε χτες «παντελώς αβάσιμες» τις φήμες για διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ και την ίδια ώρα η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι έχει χρόνο τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβρη για να συγκεντρώσει τα κεφάλαια που χρειάζεται για τη διάσωση της Bankia. Στο ισπανικό «ταμείο διάσωσης των τραπεζών» υπάρχουν περί τα 12 δισ. ευρώ μετά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, ενώ το σχέδιο διάσωσης της Bankia προβλέπει να δοθούν στην τράπεζα 7 δισ. ευρώ τον Ιούλη και άλλα 12 δισ. ευρώ τον Οκτώβρη.

Ενδεικτική της βαθιάς κρίσης που σκεπάζει την Ευρωζώνη είναι η επιτάχυνση της συρρίκνωσης του τομέα της μεταποίησης το Μάη, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της βρετανικής εταιρείας«Markit». Ο δείκτης PMI, που μετρά τη δραστηριότητα των βιομηχανικών επιχειρήσεων, υποχώρησε στις 45,1 μονάδες από 45,9 μονάδες τον Απρίλη και ενώ είχε διαμορφωθεί στις 45 μονάδες στην προσωρινή έρευνα που είχε κάνει η ίδια εταιρεία το Μάη (κάθε τιμή κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει υποχώρηση της δραστηριότητας). Ο δείκτης μειώθηκε στη Γερμανία στις 45,2 μονάδες από 46,2 μονάδες τον Απρίλη, στη Γαλλία στις 44,7 μονάδες από 46,9 και στην Ισπανία στις 42 μονάδες από 43,5.
Απόλυτα συναφής με τα παραπάνω είναι η αύξηση της ανεργίας στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, όπου οι θέσεις εργασίας αναπτύχθηκαν με αναιμικό ρυθμό το Μάη. Οι αναλυτές περίμεναν το Μάη 150.000 νέες θέσεις εργασίας και ποσοστό ανεργίας στο 8,1%, αλλά δημιουργήθηκαν μόλις 69.000 και το ποσοστό της ανεργίας ανέβηκε στο 8,2%. Στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την Γιουροστάτ, η ανεργία ανήλθε τον Απρίλη στο 11%, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τότε που υπάρχουν αρχεία για την Ευρωζώνη, δηλαδή από το 1995. Η Γιουροστάτ αναθεώρησε ανοδικά και το ποσοστό ανεργίας του Μάρτη, επίσης στο 11%. Ενα χρόνο νωρίτερα, τον Απρίλη του 2011, η ανεργία στην Ευρωζώνη είχε διαμορφωθεί στο 10,3%.
Κόντρες και αντιθέσεις
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και να εγγυηθούν τη χρηματοδότηση της Ισπανίας για να αποτρέψουν την οικονομική κατάρρευσή της, γράφει ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, σε άρθρο του στους «Financial Times». Χτες, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι δεν υφίσταται πιθανότητα οι τράπεζες της Ευρωζώνης να ανακεφαλαιοποιηθούν απευθείας από τον ΕΜΣ.
Το μέλλον του ευρώ θα παιχθεί τις ερχόμενες βδομάδες στην Ισπανία και την Ιταλία, δήλωσε από την πλευρά του ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, δείχνοντας την ανησυχία συνολικά της αστικής τάξης για τις εξελίξεις σχετικά με την κρίση. «Δεν γνωρίζω αν βρισκόμαστε στην άκρη του γκρεμού, αλλά είμαστε σε μία πολύ, πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση», είπε σε συνέδριο που έγινε στην Ισπανία.
Ενδεικτική εξάλλου των ανταγωνισμών που φουντώνουν στην Ευρωζώνη για την ελεγχόμενη διαχείριση της κρίσης, είναι και η αντίδραση της Γερμανίας στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ενιαίο μηχανισμό εγγύησης των τραπεζικών υποθέσεων, στήριξη των τραπεζών μέσω του ESM και ευρωομόλογο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μ. Μπαρόζο πρότεινε συγκεκριμένα τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης, με κοινή εποπτεία και εγγύηση καταθέσεων.
«Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης του τραπεζικού τομέα σε ορισμένα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης θα οδηγούσε στη διάχυση των κινδύνων εις βάρος των γερμανικών τραπεζικών ιδρυμάτων», αναφέρει κοινή ανακοίνωση των ενώσεων των ιδιωτικών, αποταμιευτικών και συνεργατικών τραπεζών της Γερμανίας. Τέλος, πρόθυμο να συζητήσει «εναλλακτικές προτάσεις για την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου» εμφανίζεται μετά την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μια προσπάθεια να συνδράμει τις αυταπάτες που καλλιεργούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου για «λασκάρισμα» των αντιλαϊκών μέτρων μετά τις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: