Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Κανένας φοιτητής χωρίς δωρεάν σίτιση


Κοινή υπουργική απόφαση εξέδωσε το υπουργείο παιδείας που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη σίτιση των φοιτητών.
Με τους όρους που θέτει για την έκδοση κάρτας σίτισης (οικογενειακό εισόδημα κάτω από 45.000 ευρώ, τη στιγμή που το όριο αυτό είτε δεν υπήρχε είτε ήταν στις 60.000 ευρώ) μειώνεται ο αριθμός των δικαιούχωντην ίδια στιγμή που η αντιλαϊκή θύελλα τσακίζει το λαϊκό εισόδημα και περισσότεροι φοιτητές σιτίζονται στις λέσχες σίτισης.
Η κοινή υπουργική απόφαση του υπουργείου παιδείας όμως,στρώνει το έδαφος και για την άμεση ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της δωρεάν σίτισης αφού προβλέπει (στο άρθρο 2, παράγραφος 8)ότι «αν η χρηματοδότηση του Ιδρύματος από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν επαρκεί για την κάλυψη της δαπάνης σίτισης του συνόλου των φοιτητών που εμπίπτουν στις κατηγορίες του παρόντος (δηλαδή στους δικαιούχους δωρεάν σίτισης) τότε το Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης χορηγεί την ειδική ταυτότητα κατά προτεραιότητα σε όσους εμπίπτουν στις κατωτέρω αναφερόμενες κατηγορίες (οικογένειες πολυτέκνων, μονογονεϊκές οικογένειες κτλ)».
Δηλαδή ακόμα και όποιος δικαιούται κάρτα σίτισης δεν θα τρώει δωρεάν γιατί το κράτος δε θα καλύπτει το κόστος!!!
Με τα οικονομικά των σχολών να έχουν πιάσει πάτο οι περισσότερες λέσχες σίτισης δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν από 1ηΣεπτέμβρη. Ακόμα και η σύνοδος των πρυτάνεων προειδοποιεί ότι «τα ΑΕΙ δεν μπορούν να καλύψουν ούτε οριακά τις συμβασιοποιημένες υποχρώσεις τους και βρίσκονται σε αδυναμία να καλύψουν τη σίτιση μεγάλου αριθμού φοιτητών» αφού το κόστος «υπερβαίνει την αντίστοιχη επιχορήγηση». Ίδια είναι η κατάσταση και στα ΤΕΙ.
Η δωρεάν σίτιση των φοιτητών είναι δικαίωμα, όχι κόστος!
Το  Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί όλους τους φοιτητές να παλέψουν ενάντια στην κατάργηση της δωρεάν σίτισης με δυναμικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των ιδρυμάτων, των λεσχών σίτισης, στα ταμεία των εστιατορίων απαιτώντας :
Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό που θα καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών στη σίτιση.
Να μην κλείσει καμία λέσχη σίτισης
Εστιατόρια και κυλικεία στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους
Έξω οι εργολάβοι από τη σίτιση. Μόνιμη και σταθερή δουλεία για όλους τους εργαζόμενους.


ΜΕΤΩΠΟ  ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: