Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΜΑΣ Θεσσαλονίκης: Καταγγέλλει φαινόμενα νοθείας από τη ΔΑΠ στις σπουδαστικές εκλογές στο ΤΕΙ


Τα δεκάδες περιστατικά νοθείας από την κυβερνητική παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που έγιναν στις σπουδαστικές εκλογές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. 
Όπως τονίζει το ΜΑΣ «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα στους σπουδαστικούς συλλόγους, με αποκορύφωμα τα περιστατικά της ημέρας των εκλογών, έρχονται να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση του ΜΑΣ ότι η κατάσταση στους σπουδαστικούς συλλόγους δεν μπορεί να διορθωθεί. Ότι έχει δημιουργηθεί η ανάγκη οι σπουδαστές που θέλουν να αγωνιστούν να δημιουργήσουν νέους αγωνιστικούς συλλόγους, που θα είναι εργαλεία στα χέρια τους για να διεξάγουν την πάλη τους, και όχι παραμάγαζα της κυβερνητικής παράταξης».
Σε αυτή την κατεύθυνση το ΜΑΣ διοργάνωσε συνέντευξη τύπου σήμερα Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι όπου ο Κώστας Κοτρόγιαννος, από την επιτροπή αγώνα του ΜΑΣ στη ΣΔΟ, είπε αναλυτικά:

«Το ΜΑΣ πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει την σημερινή συνέντευξη τύπου προκειμένου για μια ακόμα φορά να αναδείξει την κατάσταση που επικρατεί στους σπουδαστικούς συλλόγους του ΑΤΕΙΘ, απ' αφορμή και των σπουδαστικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 17/4/2013. Εκλογές που σημαδεύτηκαν από τα εκτεταμένα φαινόμενα νοθείας στις εκλογικές διαδικασίες όλων των συλλόγων του ΑΤΕΙΘ.
Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στο ΤΕΙ-Θ
Το ΤΕΙ-Θ, όπως και όλα τα Ιδρύματα πανελλαδικά και ειδικά τα ΤΕΙ, βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Η υποχρηματοδότηση, το κούρεμα των αποθεματικών, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό (μόνιμους-έκτακτους καθηγητές, επιστημονικό προσωπικό κ.ά.), η τραγική κατάσταση στις φοιτητικές παροχές (σίτιση-στέγαση), έχουν οδηγήσει χιλιάδες σπουδαστές στην απόγνωση, είναι πολλοί αυτοί που σκέφτονται να παρατήσουν τις σπουδές τους.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την κατάσταση που επικρατεί στη μέση λαϊκή οικογένεια (απολύσεις, μειώσεις μισθών, χαράτσια κτλ), συνθέτουν μια εφιαλτική κατάσταση για την μεγάλη πλειοψηφία των σπουδαστών του ΤΕΙΘ.
Όπως το παρόν για τους σπουδαστές του ΤΕΙ είναι εφιαλτικό, εφιαλτικό μοιάζει και το μέλλον. Οι σημερινοί ΤΕΙτζήδες είναι οι αυριανοί εργάτες σε μεγάλους κλάδους της οικονομίας. Η πολιτική της κυβέρνησης, και αυτής και όλων των προηγούμενων, περνάει αλυσίδες στους σπουδαστές του ΤΕΙ, τους μετατρέπει σε δούλους των 300 ευρώ. Με μια σειρά νομοσχέδια του τελευταίου διαστήματος, κατοχυρώνεται και για τους σπουδαστές του ΤΕΙ η ανασφάλιστη εργασία, η περιπλάνηση ανάμεσα στην ημιαπασχόληση και την ανεργία, την ανεργία και την κατάρτιση και πάλι από την αρχή. Και όλα αυτά για να πλουτίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες από το μόχθο της εργατικής τάξης και των παιδιών της.
Η κατάσταση στους σπουδαστικούς συλλόγους του ΤΕΙΘ
Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης όλα αυτά τα χρόνια, πέρα από τις δυνάμεις του ΜΑΣ, δεν έχει κουνηθεί φύλλο. Αν εξαιρέσουμε τις κινητοποιήσεις για το σχέδιο "Αθηνά", που θα αναφερθούμε παρακάτω, ελάχιστοι, συγκριτικά με τον όγκο των ενεργών σπουδαστών, έχουν συμμετάσχει σε αγωνιστικές διαδικασίες τα τελευταία χρόνια.
Οι σύλλογοι σπουδαστών στο ΑΤΕΙΘ στην πράξη είναι τα παραμάγαζα της κυβερνητικής παράταξης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
  • Τα ΔΣ στην πράξη δεν υπάρχουν. Δεν συνεδριάζουν ποτέ. Οι σπουδαστές δεν ξέρουν ποιοι είναι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί τους.
  • Δεν πραγματοποιούνται ποτέ Γενικές Συνελεύσεις. Οι σπουδαστές δεν ενημερώνονται για τίποτα.
  • Όλο το προηγούμενο διάστημα, κάθε φωνή αντίστασης μέσα στο ΤΕΙ-Θ, κάθε σπουδαστής που ήθελε να αντιδράσει απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και την κατάσταση που διαμορφωνόταν στο ΤΕΙ, έβρισκε απέναντί του τραμπουκισμούς, βία και τρομοκρατία από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Μόνο την τελευταία χρονιά υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες από το ΜΑΣ και τις επιτροπές αγώνα του ΤΕΙΘ που καταγγέλλουν συγκεκριμένα περιστατικά παρεμπόδισης-εκβιασμών και προσπάθειας τρομοκράτησης των μελών του ΜΑΣ στο ΤΕΙΘ από τα μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Τα μέλη του ΜΑΣ έχουν έρθει αντιμέτωπα ακόμα και με μπράβους της νύχτας (εκλογές για τα συμβούλια διοίκησης) αλλά και φασιστοειδή που απειλούσαν με μαχαίρια.
  • Η κυβερνητική παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, έχοντας διαλύσει πλήρως τους σπουδαστικούς συλλόγους, έχει στήσει τον δικό της μηχανισμό εκβιασμών και ρουσφετιών. Σε όλες τις σχολές και τα τμήματα υπάρχουν άμεσες και έμμεσες διασυνδέσεις μελών και στελεχών της ΟΝΝΕΔ, με γραμματείες και καθηγητές. Οι εκβιασμοί σε σπουδαστές που αντιδράνε ή δεν ψηφίζουν τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ότι "θα κοπούν σε μάθημα", τα κομπρεμί για "βόλεμα" σε κάποιο εργαστήριο που έχει μεγάλη λίστα αναμονής είναι καθημερινά φαινόμενα.
Οι σπουδαστικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη είναι αποκαλυπτικές για το μέγεθος της κατάστασης:
  • Σε όλες τις σχολές είχαμε φαινόμενα με μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να μπαίνουν μαζί με κόσμο στο παραβάν.
  • Η ταυτοποίηση στις γραμματείες για τους σπουδαστές που δεν είχαν αστυνομικό έγγραφο, ήταν τυπική διαδικασία που τις περισσότερες φορές γινόταν με face control του Δαπίτη της γραμματείας χωρίς να ψάχνονται οι λίστες.
  • Ψήφιζε κόσμος που δεν ήταν γραμμένος στις λίστες.
  • Οι εφορευτικές επιτροπές κατά συντριπτική πλειοψηφία αποτελούνταν από μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Στις εφορευτικές επιτροπές πέρα από μέλη (σπουδαστές) της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, υπήρχαν στελέχη της ΝΔ που καμιά σχέση δεν είχαν με το ΤΕΙΘ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εφορευτική επιτροπή της ΣΔΟ μέλος ήταν ένας περιφερειακός σύμβουλος της ΝΔ και ένας υποψήφιος βουλευτής, και οι 2 απόφοιτοι από το ΤΕΙ εδώ και πολλά χρόνια.
  • Σε όλες τις σχολές οι κάλπες έκλεισαν 30-40 λεπτά αργότερα από την καθορισμένη ώρα.
  • Σε όλες τις σχολές στο τέλος της διαδικασίας, βρέθηκαν λιγότεροι φάκελοι απ αυτούς που συνολικά είχαν ψηφίσει. Κάποιοι φάκελοι χάθηκαν στην πορεία… Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του συλλόγου της ΣΔΟ, όπου η κάλπη έμεινε κλειδωμένη σε μια αίθουσα μαζί με τα 6 από τα 7 μέλη της εφορευτικής επιτροπής (όλοι μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ). Στο 7ο μέλος (από το ΜΑΣ) δεν επιτράπηκε η είσοδος…
  • 5 από τις 6 κάλπες δεν είχαν κλειδαριές καθ όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Σε 1 κάλπη που είχε κλειδαριά, αυτή χάθηκε το μεσημέρι…
  • Στο σύλλογο της ΣΤΕΦ ψήφισε μέχρι και αστυνομικός.
  • Σε όλες τις κάλπες τα μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μπορούσαν εύκολα να διακρίνουν τι ψηφίζει ο κάθε σπουδαστής, μιας και μόνο το ψηφοδέλτιο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είχε γράμματα από την μπροστά και την πίσω σελίδα επομένως η εφορευτική επιτροπή που παραλάμβανε το φάκελο για να τον υπογράψει μπορούσε να διακρίνει αν ο σπουδαστής ψήφιζε ΔΑΠ ή κάτι άλλο. Στη ΣΤΕΦ η κατάσταση έφτασε ένα βήμα παραπέρα, με μέλος της εφορευτικής επιτροπής στημένο πάνω από την κάλπη να φωνάζει "σαλάμι" κάθε φορά που διέκρινε ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής, και άλλο μέλος της εφορευτικής επιτροπής να φακελώνει τον "απείθαρχο" σπουδαστή στις λίστες που είχε μπροστά του.
  • Σε όλες τις σχολές άκυρα ψηφοδέλτια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μετρήθηκαν ως έγκυρα. Μερικά παραδείγματα: ψηφοδέλτιο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ όπου ο σπουδαστής έχει σβήσει το ΔΑΠ και το έχει αντικαταστήσει με ΠΑΣΠ, περάστηκε σαν έγκυρο με την αιτιολογία της «πρόθεσης ψήφου». Το μέλος της εφορευτικής επιτροπής μάλιστα το αιτιολόγησε γιατί λέει «τώρα είμαστε συγκυβέρνηση». Ψηφοδέλτια που ήταν σημαδεμένα με διάφορα σύμβολα (γραμμές, σκισίματα, μελανιές) περάστηκαν σαν έγκυρα πάλι σαν «πρόθεση ψήφου». Αντίθετα περισσότερα από 10 ψηφοδέλτια της Πασπουδαστικής ΚΣ που σκίστηκαν την ώρα της καταμέτρησης από τις εφορευτικές επιτροπές περάστηκαν ως άκυρα.
Τα παραδείγματα αυτά είναι μονάχα μερικά, από το όργιο νοθείας που πραγματοποιήθηκε την ημέρα των εκλογών. Οι υποψήφιοι της Πανσπουδαστικής ΚΣ δεν δέχτηκαν να αναγνωρίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Δεν μιλάμε απλά για ανοργανωσιά και εκφυλισμό των σπουδαστικών συλλόγων στο ΑΤΕΙΘ. Μιλάμε για πλήρη διάλυση, ανυπαρξία έστω και στοιχειώδους οργάνωσης των σπουδαστών. Μιλάμε για ολοκληρωτικό σάπισμα των δομών των σπουδαστικών συλλόγων στο ΑΤΕΙΘ, για την πλήρη άλωση κάθε έννοιας συλλογικών διαδικασιών και οργάνωσης του αγώνα.
Οι σπουδαστές του ΤΕΙ έχουν πείρα που πρέπει να αξιοποιήσουν
Τα συμπεράσματα από τον αγώνα για το σχέδιο "Αθηνά" μπορούν να τροφοδοτήσουν τους σπουδαστές του ΤΕΙΘ με πολύτιμα συμπεράσματα:
  1. Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου μια λύση υπάρχει:οργανωμένος ανυποχώρητος αγώνας. Το σχέδιο "Αθηνά", οι μετακινήσεις των σχολών δεν ματαιώθηκαν από τον καναπέ. Τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής για τους σπουδαστές του ΤΕΙ δεν τέλειωσαν με το σχέδιο "Αθηνά". Συνεχίζονται με την υποχρηματοδότηση, με το δυσβάσταχτο κόσμο για τη σίτιση και τη στέγαση, τις σημειώσεις και τα συγγράμματα, τις μεταφορές. Θα συνεχίζονται εφ όρου ζωής από την στιγμή που το αντίπαλο δέος, δηλ. η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα λαικά στρώματα, με τη νεολαία που σπουδάζει, μένει με σταυρωμένα χέρια και δεν διεκδικεί αυτά που της αξίζουν. Κάθε σπουδαστής του ΤΕΙΘ που έχει αντικειμενικό συμφέρον, πρέπει να πάρει θέση σε αυτή τη συμμαχία.
  2. Ο αγώνας για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να είναι οργανωμένος, να πατάει σε στέρεες βάσεις. Δεν αρκούν οι γενικές συνελεύσεις-παρωδία που είδαμε όλοι κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Χρειάζονται σύλλογοι με εκλεγμένα όργανα (ΔΣ, επιτροπές), με συχνές γενικές συνελεύσεις, με διαδικασίες που όλοι οι σπουδαστές θα μπορούν να λένε τη γνώμη τους, να αναλαμβάνουν καθήκοντα.
  3. Για να είναι ένας αγώνας αποτελεσματικός, πρέπει να έχει κατεύθυνση σύγκρουσης και ρήξης με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Δεν αρκεί ένας αγώνας στη λογική «να καλυτερέψει το τμήμα μας». Ένας τέτοιος αγώνας αγνοεί συνειδητά ή ασυνείδητα (και τελικά είναι επικίνδυνος), τις εξελίξεις στην οικονομία, δεν παίρνει υπ' όψιν ότι τα πραγματικά αφεντικά του τόπου, δηλαδή οι μεγαλοεπιχειρηματίες και τα μονοπώλια ενιαία πολεμάνε εμάς και τις οικογένειέ μας, τους εργάτες, τη φτωχολογιά, επομένως ενιαία πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε.
Το σχέδιο δράσης του ΜΑΣ το επόμενο διάστημα
Χωρίς να υποτιμάμε τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν, θεωρούμε ότι έχει φτάσει η ώρα οι σπουδαστές του ΤΕΙ να δημιουργήσουν τα δικά τους όργανα πάλης, τους δικούς τους αγωνιστικούς συλλόγους.
Οι σπουδαστές του ΤΕΙ έχουν τη δύναμη να φέρουν την κατάσταση τούμπα.
Το ΜΑΣ το επόμενο διάστημα θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό ώστε οι σπουδαστές του ΤΕΙ να αποκτήσουν τα δικά τους όργανα πάλης.
Σε αυτή την κατεύθυνση:
  • Πλατιά ενημέρωση των σπουδαστών του ΤΕΙ για την κατάσταση που επικρατεί στους σπουδαστικούς συλλόγους. Κάθε σπουδαστής να μάθει για τη νοθεία την ημέρα των εκλογών, να καταδικαστεί στην πλειοψηφία των σπουδαστών η εκφυλιστική κατάσταση που επικρατεί. Να κατανοηθεί από την πλειοψηφία των σπουδαστών τι σημαίνει σύλλογος, τι σημαίνει αγώνας, γιατί τελικά αυτή είναι η μοναδική λύση που έχουν.
  • Έναρξη της διαδικασίας συγκέντρωσης υπογραφών στα καταστατικά των νέων συλλόγων προκειμένου να κατοχυρωθούν θεσμικά μέσω του Πρωτοδικείου. Το ΜΑΣ έχει ανάλογη πείρα από αντίστοιχες προσπάθειες που έχουν γίνει πανελλαδικά, σε αντίστοιχης κατάστασης συλλόγους.
  • Το ΜΑΣ θα πρωτοστατήσει, όπως πρωτοστάτησε και το προηγούμενο διάστημα, στην οργάνωση αγώνων απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική με τον τρόπο που εκφράζεται στο ΤΕΙ και στις ζωές των σπουδαστών. Κόστος σπουδών, μεταφορές, εργαστήρια, προϋπολογισμοί φτώχιας, απλήρωτες πρακτικές θα βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής μας. Οι νέοι σύλλογοι θα γεννηθούν μέσα από τους αγώνες».
    Πηγή:902.gr

2 σχόλια:

Black Bidet είπε...

Χωρις να προβοκάρω, αλλα αυτό εδώ

" Το σχέδιο δράσης του ΜΑΣ το επόμενο διάστημα
Χωρίς να υποτιμάμε τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν, θεωρούμε ότι έχει φτάσει η ώρα οι σπουδαστές του ΤΕΙ να δημιουργήσουν τα δικά τους όργανα πάλης, τους δικούς τους αγωνιστικούς συλλόγους."

μου θυμίζει λίγο την εναντίωση της ΕΑΑΚ στα θεσμικα όργανα ΕΦΕΕ ΦΕΑΠΘ εποχες 1997, και την δημιουργία επιτροπων αγώνα απο τους ίδιους. ΔΕΝ ειναι το ίδιο, αλλα όσο να 'ναι....

ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ είπε...

Mα ίσα ίσα αν διαβάσεις ....
"Τα συμπεράσματα από τον αγώνα για το σχέδιο "Αθηνά" μπορούν να τροφοδοτήσουν τους σπουδαστές του ΤΕΙΘ με πολύτιμα συμπεράσματα: 1, 2,3 " και τις προτάσεις του ΜΑΣ για να αποκτήσουν οι σπουδαστές δικά τους όργανα πάλης, θα διαπιστώσεις πως η λογική είναι να αλλάξουν προσανατολισμό οι σύλλογοι και οι σπουδαστες να αντλησουν πείρα από την μέχρι τώρα λειτουργία των συλλόγων τους.
Δες πως το αναφέρει η ανακοίνωση:
"Χρειάζονται σύλλογοι με εκλεγμένα όργανα (ΔΣ, επιτροπές), με συχνές γενικές συνελεύσεις, με διαδικασίες που όλοι οι σπουδαστές θα μπορούν να λένε τη γνώμη τους, να αναλαμβάνουν καθήκοντα."
Τι συμπέρασμα βγαίνει από αυτό;