Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

ΗΠΑ: Στο χείλος του «δημοσιονομικού γκρεμού»

Στο χείλος του «δημοσιονομικού γκρεμού» βρίσκεται η οικονομία των ΗΠΑ εξαιτίας της διαφωνίας μεταξύ του Προέδρου Ομπάμα και της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το ύψος της φορολογίας. «Δημοσιονομικός γκρεμός» σε απλή γλώσσα σημαίνει ότι, όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας, από την 1η Γενάρη θα τεθούν αυτομάτως σε ισχύ περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων άνω των 600 δισ. δολαρίων. Γεγονός που θα σημάνει την είσοδο της αμερικανικής οικονομίας σε στάδιο ύφεσης με όλες τις γνωστές συνέπειες.

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ, ο οίκος αξιολόγησης «Fitch» προειδοποίησε ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, στερώντας τους το τριπλό Α. Ο άλλος οίκος αξιολόγησης, «Standard & Poor's», ήταν ο πρώτος που υποβάθμισε τις Ηνωμένες Πολιτείες, στερώντας τους το AAA από τον Αύγουστο του 2011.
Τυπικά η διαμάχη εκφράζεται στην άρνηση των ρεπουμπλικάνων να δεχθούν τη φορολόγηση των «πλουσίων» με μεγαλύτερους συντελεστές, όπως προτείνει ο Ομπάμα, ο οποίος επιμένει στη διατήρηση των φοροαπαλλαγών για τα χαμηλότερα εισοδήματα.
Επί της ουσίας πρόκειται για έναν «καυγά» μεταξύ μερίδων του αμερικανικού κεφαλαίου με αντιτιθέμενα συμφέροντα για τον προσανατολισμό της αμερικανικής οικονομίας και κυρίως για την εξωστρεφή ή εσωστρεφή κατεύθυνσή της. Οι αντιθέσεις αυτές οξύνονται ακόμη περισσότερο και από το γεγονός ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν μπορεί να ξεφύγει από το στάδιο της αναιμικής ανάπτυξης εξαιτίας σειράς εσωτερικών και διεθνών παραγόντων.
ΣΥΜΦΩΝΑ, πάντως, με τις τελευταίες πληροφορίες ο Αμερικανός Πρόεδρος κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση προς τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και επικεφαλής των ρεπουμπλικάνων στις συζητήσεις, Τζον Μπένερ, για υψηλότερη φορολογία σε όσους κερδίζουν πάνω από 400.000 δολάρια το χρόνο, με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα κατά 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σε «αντάλλαγμα», ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι διατεθειμένος να συμφωνήσει σε μειώσεις δαπανών 1,22 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και από τα κοινωνικά προγράμματα.
Ωστόσο, συνεργάτης του Τζ. Μπένερ δήλωσε ότι η «οποιαδήποτε κίνηση μακριά από το παρελθόν είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μια πρόταση που περιλαμβάνει 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα και μόνο 930 δισεκατομμύρια σε περικοπές δαπανών δεν μπορεί να θεωρηθεί ισορροπημένη».
Ο Τζον Μπένερ, στην τελευταία του εισήγηση, για να αποφευχθεί ο «δημοσιονομικός γκρεμός», πρότεινε να αυξηθούν οι υψηλοί συντελεστές για το φόρο εισοδήματος, σε 39,6% από 36%, για τα φυσικά πρόσωπα με καθαρό εισόδημα πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια το χρόνο, σύμφωνα με μια πηγή κοντά στις συζητήσεις. Η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, τόνισε ότι η αύξηση στο φόρο εισοδήματος θα γίνει ως αντάλλαγμα για σημαντικές μεταρρυθμίσεις και περικοπές δαπανών στην υγειονομική περίθαλψη για τους ηλικιωμένους και τους φτωχούς, καθώς και στα επιδόματα συνταξιοδότησης και Κοινωνικής Ασφάλισης.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: