Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Η LIDL, ο ALPHA και το δικαίωμα των νέων στη δουλειά


Τις τελευταίες μέρες αρκετά ΜΜΕ, από το «νεανικό» STAR μέχρι τον ALPHA του Κοντομηνά, αλλά και διάφορα blogs αποφάσισαν - όχι τυχαία - να ασχοληθούν με ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στο Λύκειο της Πύλης Τρικάλων. Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου στην Πύλη Τρικάλων, στην προσπάθειά τους να συγκεντρώσουν χρήματα για την 5ήμερη εκδρομή τους - η οποία, παρεμπιπτόντως, εφόσον υποτίθεται ότι είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας θα έπρεπε να είναι δωρεάν, ώστε να μπορούν όλοι οι μαθητές να πηγαίνουν και να μη γίνονται τα σχολεία μαγαζάκια των πρακτορείων του τουριστικού κεφαλαίου - διοργάνωσαν χοροεσπερίδα με διάφορα δώρα. «Το μεγαλύτερο και πολυτιμότερο», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ALPHA, ήταν μία 6μηνη σύμβαση εργασίας στην εταιρεία LIDL. Απαραίτητη προϋπόθεση ο «τυχερός» να είναι 25 ετών και άνεργος.
Δήλωση έκανε στον ALPHA καθηγήτρια του συγκεκριμένου Λυκείου, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ είπε: «Τα νέα παιδιά θα πρέπει να προσδοκούν. Θα πρέπει να προσδοκούν και να περιμένουν. Δεν ξέρεις από πού μπορεί να σου ’ρθει μια θέση εργασίας. Βέβαια, με κοινή προσπάθεια, προσπάθεια απ’ όλο τον κόσμο. Να βρεθούν κι άλλοι μιμητές αυτής της πράξης».
Σκοπίμως λοιπόν καλλιεργείται η αντιδραστική άποψη ότι η δουλειά και γενικότερα η αξιοπρεπής ζωή είναι αποτέλεσμα μιας «φιλάνθρωπης» πράξης κάποιου αφεντικού ή μιας …καλής ζαριάς. Σκοπός όσων καλλιεργούν τέτοιες απόψεις είναι να ενσωματώνονται όλο και περισσότεροι νέοι, να αποδέχονται τις νέες εργασιακές σχέσεις «γαλέρας», την προσωρινή δουλειά με μισθούς πείνας, τη διαρκή ανακύκλωση της ανεργίας.
Στην πραγματικότητα τίποτα δεν έχει να προσδοκά ένας νέος άνθρωπος που βλέπει να τσακίζονται η ζωή και τα όνειρά του από αυτούς που ευθύνονται γι' αυτήν την κατάσταση, από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες... Οι προσδοκίες και τα όνειρα των νέων ανθρώπων θα λάβουν εκδίκηση μόνο στο βαθμό που καθημερινά θα συνειδητοποιείται ποιος είναι ο εχθρός. Ότι αφεντικά και εργάτες ποτέ δεν ήταν και δεν είναι ένα, ούτε μπορούν να είναι μονιασμένοι. Ότι κανείς δεν μπορεί να αφήνει τη ζωή του στη ...φιλευσπλαχνία μιας πολυεθνικής, που στην τελική τι κάνει; «Κληρώνει» μία 6μηνη θέση εργαζόμενου που θα τον εκμεταλλεύεται...
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: