Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Τσουβαλιάζει αστικά ΜΜΕ και τα Μέσα προπαγάνδας του ΚΚΕ


Με δήλωσή του στις 27/12, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δ. Τρίμης, αναφέρεται στη συρρίκνωση του προσωπικού στον «Ριζοσπάστη», λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Ως εκπρόσωπος ενός σωματείου τα μέλη του οποίου έχουν ίδια δικαιώματα, ως πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, οφείλω να υπερασπιστώ και τους συναδέλφους του "Ριζοσπάστη" ή του "902" που απολύονται. Πολύ περισσότερο, όφειλα να ανταποκριθώ στις καταγγελίες που έγιναν από τους ίδιους και να κινήσω τις διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό της Ενωσης, φέρνοντας το θέμα στο ΔΣ και καλώντας σε διαβούλευση τους εκλεγμένους εκπροσώπους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ από τον "Ριζοσπάστη" και τον "902", άσχετα από την εχθρική ή αδιάφορη αντιμετώπιση που συνάντησα».
Σε άλλο σημείο, επιτίθεται προκαταβολικά στο ΚΚΕ λέγοντας: «Σε όσους βλέπουν πίσω από αυτή τη στοιχειώδη λειτουργία του σωματείου "πολιτικές συνωμοσίες" και "ιδιοτελή πολιτικά κίνητρα", υπενθυμίζω ότι από τις ανάλογες συνδικαλιστικές ενέργειες δεν έχει εξαιρεθεί κανένα μέσο που ανήκει ή ελέγχεται από κόμματα, είτε της Αριστεράς, είτε της Δεξιάς. Και όσοι πιστεύουν ότι οι συνδικαλιστικές αρχές πρέπει να εφαρμόζονται α λα καρτ, φοβούμαι ότι συνεργούν στην αποδυνάμωση του σωματείου και στην υποβάθμιση της όποιας αξιοπιστίας του απομένει. Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός».

Λίγο πιο πάνω, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ αναγνώριζε ότι «η κρίση που έχει προκαλέσει η καταστροφική πολιτική των μνημονίων, της τρόικας και της κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να κάνει εξαιρέσεις στα θύματά της» και σημείωνε: «Είναι κατανοητό ότι και οι επιχειρήσεις του ΚΚΕ που δραστηριοποιούνται στις εκδόσεις έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ίσως και προβλήματα επιβίωσης. Αλλά, εξίσου κατανοητό είναι ότι δεν υπάρχουν "καλές" και "κακές" απολύσεις όταν οδηγούν δημοσιογράφους και άλλους εργαζόμενους στην ανεργία, και μάλιστα άγνωστης διάρκειας, υπό τις συνθήκες κατάρρευσης που επικρατούν στον κλάδο των ΜΜΕ.
Πριν σπεύσουν κάποιοι να με συμπεριλάβουν στους "εχθρούς και άσπονδους φίλους" του ΚΚΕ, υπογραμμίζω πως αντιλαμβάνομαι ότι ούτε το ΚΚΕ, ούτε η διοίκηση του "Ριζοσπάστη" ή του "902" είναι "εργοδότες σαν όλους τους άλλους". Και οι επιχειρήσεις τους δεν εξομοιώνονται με τις "αστικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις"».
Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ δηλώνει πως δε θεωρεί τη διοίκηση του «Ριζοσπάστη» και του «902» «εργοδότες σαν όλους τους άλλους», η όλη επιχειρηματολογία του καταλήγει να τσουβαλιάζει τα Μέσα προπαγάνδας του ΚΚΕ με τα ΜΜΕ των αστών, που τυπώνονται και εκπέμπουν για να υπηρετούν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα, να στηρίζουν την κυρίαρχη αντεργατική πολιτική, η οποία χτυπάει σήμερα αλύπητα και τους εργαζόμενους στον κλάδο των ΜΜΕ.
Το ΚΚΕ και τα Μέσα του αντιπαλεύουν αυτή την πολιτική και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των εργαζομένων, άρα και αυτών που δουλεύουν στον Τύπο. Την πολιτική του ΚΚΕ προπαγανδίζουν ο «Ριζοσπάστης» και ο «902», για να μπορούν όλοι οι άνεργοι να έχουν ουσιαστική προστασία και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα εξαλείψουν την ανεργία, με ανατροπή του συστήματος που την παράγει. Ολα αυτά «τα κάνει γαργάρα» ο Δ. Τρίμης, για να δείξει ότι είναι και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ.
Σε ό,τι αφορά στα όσα λέει για τους εκπροσώπους του «Ριζοσπάστη» και του «902» στο Μεικτό, αντί άλλου σχολίου παραθέτουμε αυτούσιες τις επιστολές που έστειλαν ο Χρήστος Μανταλόβας, εκπρόσωπος του «Ριζοσπάστη» στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, η Φωτεινή Κουμαντζέλη, εκπρόσωπος του ραδιοφώνου του «902», και ο Τάκης Σέγκος, εκπρόσωπος της τηλεόρασης του «902».

H επιστολή του Χρήστου Μανταλόβα  είναι δημιοσιευμένη σε προηγούμενη ανάρτησή μας.

Επιστολή Φωτεινής Κουμαντζέλη και Τάκη Σέγκου
«Προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ
Απαντώντας στην επιστολή σας, καταρχήν πρέπει να επισημάνουμε ότι έχουμε εντελώς διαφορετική αντίληψη για το ρόλο του "902" (Αριστερά στα FM και της τηλεόρασης).
Ο "902" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ένα αστικό μέσο ενημέρωσης, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καπιταλιστών ιδιοκτητών του και των ομοίων της τάξης τους, εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν είναι καπιταλιστική επιχείρηση.
Ο "902" ΕΙΝΑΙ μέσο προπαγάνδας του ΚΚΕ. Είναι μέσο προβολής των θέσεων και των προτάσεων του ΚΚΕ σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Δημιουργήθηκε για να προβάλλει την πολιτική του, να υπηρετεί την καθημερινή ενημέρωση των εργαζομένων, του λαού, αποκαλύπτοντας την αντιλαϊκή πολιτική, προβάλλοντας τους εργατικούς, γενικότερα τους λαϊκούς αγώνες που συστηματικά αποσιωπούν ή συκοφαντούν τα αστικά ΜΜΕ.
Το γεγονός αυτό σφραγίζει το χαρακτήρα, τη λειτουργία, την καθημερινή δραστηριότητα του σταθμού, όπως και τη συμμετοχή όλων όσοι απασχολούμαστε στον "902".
Ο "902" για τη λειτουργία του χρηματοδοτείται από το ΚΚΕ, όπως είναι γνωστό. Επίσης, είναι γνωστά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΚΚΕ και το οποίο, αναγκαστικά, προχώρησε σε μείωση προσωπικού, και αυτό όχι για να στηρίξει την καπιταλιστική κερδοφορία (Ενδεικτικό στοιχείο της κατάστασης είναι η απόφαση για παύση της λειτουργίας της τηλεόρασης του "902", παρά το σοβαρό κενό και τη δυσκολία που δημιούργησε στο χώρο της τηλεοπτικής προπαγάνδας).
Τέλος, να επισημάνουμε ότι το ΚΚΕ (και κατ' επέκταση και ο "902" από το δικό του μετερίζι αγώνα) έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η προστασία των ανέργων πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η εξάλειψη της ανεργίας αποτελεί για το ΚΚΕ κεντρικό πρόβλημα που η λύση του συνδέεται με ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και εξουσίας».
Πηγή: Ριζοσπάστης


Δεν υπάρχουν σχόλια: