Φωτογραφία αρχείου
Μονάχα ως εγκληματική μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του ΙΚΑ. Οι σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς, αλλά και διοικητικό προσωπικό έχουν ως συνέπεια περίπου 60.000 άνθρωποι να μην έχουν πληρωθεί τα προνοιακά τους επιδόματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, να καθυστερούν οι απονομές συντάξεων αναπηρίας ακόμη κι ένα χρόνο, να καθυστερούν οι επανεξετάσεις των προσωρινών συντάξεων κι επιδομάτων. Για τους περισσότερους τα επιδόματα και οι συντάξεις αυτές αποτελούν το μοναδικό εισόδημα, με αποτέλεσμα να ζουν στην εξαθλίωση, την πείνα και να μην μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή για τα φάρμακα και τις θεραπείες τους και σε πολλές περιπτώσεις να χάνουν συνολικά το δικαίωμά τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι τα ΚΕΠΑ αποτελούν σφαγεία των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρίες και βαριές χρόνιες παθήσεις, καθώς η τακτική που ακολουθεί στο ζήτημα της εκτίμησης των ποσοστών αναπηρίας είναι αυτά διαρκώς να μειώνονται, προκειμένου να μειωθούν παραπέρα και οι αναπηρικές συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα.  Είναι επίσης απάνθρωπη η πρακτική να καλούνται κάθε χρόνο άνθρωποι με χρόνιες αναπηρίες, οι οποίες αποδεδειγμένα δεν μπορούν να θεραπευτούν, όπως παραπληγικοί, άνθρωποι με ακρωτηριασμένα άκρα, τυφλοί, κλπ. και να υποβάλλονται σε επανεξέταση, ώστε να «εκτιμηθεί» η πορεία της υγείας τους.
Αναδεικνύεται ότι η πολιτική υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων δεν έχει πάτο. Ενώ η ανεργία θερίζει, οι λαϊκές ανάγκες αυξάνουν ραγδαία, οι ελλείψεις σε ιατρικό και διοικητικό προσωπικό στο ΙΚΑ είναι τεράστιες, η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προωθεί την απόλυση 500 εργαζομένων του Ιδρύματος, αλλά και γενικότερα τη μείωση των εργαζομένων στη δημόσια Υγεία σε συνδυασμό με τις τεράστιες περικοπές σε παροχές.
902.gr