Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Μαχαίρι 5 δισ. σε συντάξεις - επιδόματα - εφάπαξ


Ολοκληρωτικό χτύπημα σε συντάξεις, προνοιακά επιδόματα και εφάπαξ αποφάσισε η συγκυβέρνηση, ανεβάζοντας τις περικοπές που αναλογούν στο υπουργείο Εργασίας στο ποσό των 5 δισ. ευρώ, από τα 11,6 δισ. που πρόσθετα θα επιβαρύνουν τη λαϊκή οικογένεια την επόμενη διετία.
Το νέο χτύπημα, αποτύπωσε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, δηλώνοντας:
«Είχα πολύωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τα κρίσιμα ζητήματα, τα οποία αφορούν στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Ζητήματα που, όπως γνωρίζετε, είναι πολυεπίπεδα και αφορούν την αγορά εργασίας, αλλά και τα μείζονα ζητήματα της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας και το μεγάλο βάρος που θα σηκώσει το υπουργείο στο οποίο προΐσταμαι, περίπου, το 44% της προσαρμογής, δηλαδή μια τάξη μεγέθους 5 δισ. ευρώ».
Μάλιστα, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει διά πυρός και σιδήρου τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους είπε ότι «το υπουργείο θα δείξει αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα. Την κρίσιμη αυτή στιγμή, η Ελλάδα δε θα κλονιστεί από τη δυσκολία των αποφάσεων τις οποίες θα πάρουμε».
Σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει, ο υπουργός μίλησε για «πρωτοβουλίες και δράσεις που έχουμε αναπτύξει για τα ζητήματα της αγοράς εργασίας, για τη φοροδιαφυγή, για την εισφοροδιαφυγή, για το ηλεκτρονικό δίχτυ, για το ασφαλιστικό πιστοποιητικό και πολλά άλλα ...». Στην πραγματικότητα, το κύριο χτύπημα θα καταφερθεί και πάλι στην εργατική λαϊκή οικογένεια και στους πιο αδύνατους, τους συνταξιούχους και τους φτωχούς, αφού τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, θα αφαιρεθούν από τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, τα προνοιακά επιδόματα και τα εφάπαξ. Και έτσι εννοεί η συγκυβέρνηση τη «δικαιοσύνη» που προκλητικά επικαλείται.
Θανατηφόρο κοκτέιλ
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα αφαίμαξη θα προχωρήσει με βάση σχετική μελέτη του ΚΕΠΕ. Τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης περιλαμβάνουν:
  • ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ για το οποίο είχε μιλήσει ο υπουργός ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, «ανώτατο όριο που μπορεί να λαμβάνει κανείς σωρευτικά από διαφορετικές πηγές συντάξεων», αλλά και πλαφόν στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης ή άλλης σύνταξης. Με τον τρόπο αυτό θα αθροίζονται δύο και τρεις συντάξεις και θα τίθεται πλαφόν. Εξετάζεται το πλαφόν να μπει από 2.000 έως 2.300 ευρώ χωρίς ακόμα να έχει οριστικοποιηθεί πόσες συντάξεις θα αθροίζονται. Υπολογίζεται ότι έτσι θα περικοπούν από τους συνταξιούχους από 1,3 έως 2 δισ. ευρώ ετησίως.
  • ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ. Κάποια σενάρια υποδεικνύουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις κατά 5% έως τα 1.400 ευρώ και κατά 10% για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Το ύψος της περικοπής φτάνει τα 880 εκατ. ευρώ ετησίως.
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ 13ης και 14ης ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ. Η ληστεία υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο.
  • ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ οι οποίες θα αποδίδονται πλέον με εισοδηματικά κριτήρια.
  • ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ σε εξάρτηση από το ύψος της πρώτης σύνταξης.
Στο στόχαστρο επιδόματα και εφάπαξ
Ανεξάρτητα από τις τελικές αποφάσεις και τη μορφή που θα πάρουν οι περικοπές, το σίγουρο είναι ότι το «κοκτέιλ» που θα φτιάξει η κυβέρνηση, θα είναι θανατηφόρο για τις λαϊκές οικογένειες.
Στα παραπάνω προστίθεται η δραστική περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων (αναπηρίας, οικογενειακά, πολυτέκνων και άλλα) με την οποία η κυβέρνηση υπολογίζει να αφαιρέσει από τους πιο αδύνατους περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως.
Η κυβέρνηση κινείται στις ράγες σχετικής Εκθεσης του ΟΟΣΑ που προτείνει την αντικατάσταση των διαφόρων επιδομάτων από ένα, το οποίο όμως θα δίνεται με βάση το εισόδημα και θα έχει ως στόχο το φτωχότερο 20% του πληθυσμού, αφήνοντας έτσι εκατοντάδες χιλιάδες φτωχές οικογένειες χωρίς την παραμικρή στήριξη.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ήδη προχωρά και στο πετσόκομμα των εφάπαξ, με πλαστές κατασκευασμένες μελέτες έχοντας προεξοφλήσει ότι οι μειώσεις θα ανέρχονται από 10% έως 40% των ποσών που αποδίδονται σήμερα σε περισσότερα από 20 Ταμεία. Ηδη η κυβέρνηση αποφάσισε και ανακοίνωσε νέα μείωση στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά 22,6% που αθροιστικά ανεβάζει τις απώλειες για εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους στο 43%!
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: