Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ: Μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων και περικοπών


Επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι ο ταξικός πόλεμος στην ΕΕ διεξάγεται σε όλα τα κράτη - μέλη, ανεξάρτητα από μνημόνια και τρόικες
Οι ουρές της ανεργίας μεγαλώνουν στη Μαδρίτη και την ίδια ώρα η κυβέρνηση μειώνει το επίδομα ανεργίας και το χρόνο παροχής του

Associated Press
Η πολιτική εξόντωσης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, με στόχο να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα μονοπώλια, είναι στρατηγική της ΕΕ και προχωράει ανεξάρτητα από μνημόνια και τρόικες, όπως επιβεβαιώνει η περίπτωση τηςΙσπανίας. Χθες, λίγες μόλις μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής που παρουσιάστηκε σαν νίκη της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας έναντι της Γερμανίας, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόιπροανήγγειλε αύξηση του ΦΠΑ στο 21% από 18%, μαζί με το «κόψιμο» του δώρου Χριστουγέννων στους δημόσιους υπαλλήλους.
Ολα αυτά, ως πρώτο μέρος του πακέτου αντιλαϊκών μέτρων, διαστάσεων «μαμούθ», για την «εξοικονόμηση» από την κυβέρνηση συνολικά 65 δισ. ευρώ στα επόμενα δυόμισι χρόνια! Την ίδια ώρα που η επίσημη ανεργία βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό (τον Μάη έφτασε στο 24,6%), ο Ισπανός πρωθυπουργός προανήγγειλε μεταξύ άλλων και μείωση των επιδομάτων ανεργίας, το οποίο θα δίνεται στο εξής για μικρότερη περίοδο. Εξήγγειλε ακόμη «μεταρρύθμιση» στο ασφαλιστικό, με την εισαγωγή του«παράγοντα βιωσιμότητας» του συστήματος, που σημαίνει πετσόκομμα παροχών και συντάξεων, μαζί και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Παράλληλα, από τον επόμενο χρόνο θα καταργηθεί η φοροελάφρυνση στην αγορά κατοικίας, ενώ η κυβέρνηση προανήγγειλε και ιδιωτικοποιήσεις σε λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικές υποδομές, μαζί με «αναδιάρθρωση» της δημόσιας διοίκησης, με περικοπές ύψους 3,5 δισ. ευρώ και αύξηση της έμμεσης φορολογίας στην ενέργεια.
Ο Ραχόι, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε στην Ελλάδα ως υπόδειγμα διαπραγματευτή στην τελευταία Σύνοδο, δήλωσε χτες στο ισπανικό κοινοβούλιο ότι κατανοεί (!) «πως τα μέτρα αυτά πλήττουν τον καθένα», αλλά «οι καταχρήσεις του παρελθόντος πληρώνονται σήμερα». Πρόκειται για δηλώσεις καρμπόν με αυτές που κάνουν τα κόμματα της αστικής διαχείρισης και στην Ελλάδα, προκειμένου να νομιμοποιήσουν τα ταξικά μέτρα που παίρνουν σε βάρος του λαού.
Οι αντιλαϊκές ανατροπές στην Ισπανία αναμένεται να ενταθούν με την υπογραφή και του λεγόμενου «μνημονίου κατανόησης» 32 σημείων, που συνοδεύει την λεγόμενη ευρωπαϊκή στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών. Στο προσχέδιο του μνημονίου αναφέρονται συγκεκριμένα, η εισαγωγή φορολογικού συστήματος «ανάλογου της προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης και πιο ευνοϊκού για την ανάπτυξη», οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα επαγγελματικών κλάδων και η ολοκλήρωση της σύνδεσης των ισπανικών ενεργειακών υποδομών με εκείνες των γειτονικών χωρών.
Υπενθυμίζεται πως η ισπανική κυβέρνηση πήρε από το Γιούρογκρουπ και το Εκοφίν, παράταση ενός έτους, μέχρι το 2014, για να ρίξει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ, τσακίζοντας στην κυριολεξία το λαό. Ανάλογη παράταση διεκδικεί και η ελληνική συγκυβέρνηση.
Ισοπέδωση αλά ιταλικά
Από κοντά ακολουθεί και η Ιταλία, η οποία όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα, παραμένει ευάλωτη σε ενδεχόμενη μετάδοση της κρίσης στην Ευρωζώνη, «παρά τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί από την ιταλική κυβέρνηση για την κάλυψη του ελλείμματος και την ώθηση της ανάπτυξης». Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ συγχαίρει την κυβέρνηση του Μ. Μόντι για την «φιλόδοξη ατζέντα των μεταρρυθμίσεών του», προειδοποιώντας, όμως, για «κινδύνους επιδείνωσης των προοπτικών» απέναντι «σε μια δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση».
Οσον αφορά στην εξέλιξη του ΑΕΠ της Ιταλίας, το ΔΝΤ έχει αφήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις του, υπολογίζοντας πτώση 1,9% του ΑΕΠ το 2012, και 0,3% το 2013. Μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ιταλίας, οι τεχνοκράτες του Ταμείου τονίζουν την «χαμηλή παραγωγικότητα», «τη σταθερή απώλεια ανταγωνιστικότητας κατά την τελευταία δεκαετία» και τη «γηράσκουσα κοινωνία».
Το ΔΝΤ επικροτεί την πρόσφατη έγκριση της «μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας» από το ιταλικό κοινοβούλιο, που ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις, ενώ η ανεργία έφθασε το 10,1% τον Μάη, με ποσοστό 36% για τους νέους, σύμφωνα πάντα με την έκθεση.
Σύμφωνα τέλος με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ),«ο διεθνής ρόλος του ευρώ παρέμεινε σχετικά ανθεκτικός το 2011». Πιο αναλυτικά, το μερίδιο του ευρώ στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκε ελαφρά στο τέλος του 2011, με μερίδιο 25% έναντι 25,4% στο τέλος του 2010 σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, με 5,64 τρισεκατομμύρια δολάρια (5,640 δισ.).
Το ευρώ παραμένει δεύτερο, πίσω από το δολάριο ΗΠΑ, το οποίο αντιπροσώπευε το 62,1% των παγκόσμιων αποθεμάτων σε συνάλλαγμα πέρυσι (έναντι 62,2% στο τέλος του 2010). Η ΕΚΤ σημειώνει επίσης ότι το διεθνές νομισματικό σύστημα είναι «ήδη στα πρόθυρα του να γίνει τριπολικό», αναφερόμενη στο κινεζικό νόμισμα, το γιουάν, το οποίο παίζει «σταδιακά πιο σημαντικό διεθνή ρόλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: