Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Η διαπραγμάτευση , της διαπραγμάτευσης, ω διαπραγμάτευση ...!

Η διαπραγμάτευση , της διαπραγμάτευσης,  ω διαπραγματευση  και το ψέμα πάει σύννεφο.
Ανάμεσα στα  άλλα, στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, ο Τσίπρας είπε:
«Εμείς τη μάχη θα τη δίναμε στη Σύνοδο Κορυφής, εκεί όπου η κυβέρνηση ήταν απούσα, το Eurogroup θα ήταν λεπτομέρεια»
«Όταν βάζει η Ιταλία και η Ισπανία βέτο, είναι αδιανόητο η Ελλάδα που γονατίζει 2,5 χρόνια τώρα να μην πει μία λέξη»
«οι εδώ κυβερνήσεις, παραδόθηκαν, δεν διαπραγματεύθηκαν ποτέ»
Φαίνεται πως εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ λένε τα μεγαλύτερα ψέματα με τη μεγαλύτερη άνεση. Το τι πέτυχε η Ιταλία και η Ισπανία από την περίφημη διαπραγμάτευση είναι λίγον ως πολύ γνωστό. Ας Ρίξουμε μια ματιά στα τελευταία νέα απο αυτές τις 2 χώρες που ...διαπραγματεύτηκαν σκληρά σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Υποτίθεται λοιπόν πως  η διαπραγμάτευση είναι για το καλο του λαού. Έστω και ελάχιστα να ξαλαφρώνει το λαό από τα βάρη.  Δε συμφωνούμε εμείς οι κομμουνιστές βέβαια με τέτοιες λογικές , αλλά για την οικονομία του λόγου ας κάνουμε αυτή την υποχώρηση. Θα περίμενε λοιπόν κάποιος ο Ραχόι και ο Μόντι να γυρίσουν νικητές και τροπαιούχοι και να εξαγγείλουν στο λαό μέτρα έστω προσωρινής ανακούφισης, αφού θριάμβευσαν κατά τον ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι έγινε όμως;
Όχι, βέβαια.  Το ακριβώς αντίθετο. Κάθε μέρα που περνάει μιλάνε για νέα μέτρα καταλήστευσης του ιταλικού και ισπανικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως απτόητος. Άραγε ως πιο σημείο πολιτικής ανασχυντίας μπορούν να φτάσουν;

ΙΣΠΑΝΙΑ
Αύξηση του ΦΠΑ από το 18% στο 21% ανακοίνωσε μιλώντας στο ισπανικό κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα περικοπούν κατά 3,5 δισ. ευρώ οι προϋπολογισμοί των τοπικών περιφερειών. Θα πρέπει να μειώσουν τους τοπικούς αξιωματούχους κατά 30%.
Είπε επίσης πως σχεδιάζεται μείωση του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα περικόπτεται μετά το πέρας του εξαμήνου κατά περίπου 50% - 60% του βασικού μισθού, με στόχο να «ενθαρρυνθεί η ενεργή αναζήτηση εργασίας».
Επίσης, αναστέλλεται ως το 2014 το δώρο των Χριστουγέννων για τους δημόσιους υπαλλήλους.
Συνολικά, πρέπει να γίνουν 65.δισ. ευρώ περικοπές στον προϋπολογισμό τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο κ. Ραχόι τόνισε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν σήμερα πρέπει να εφαρμοσθούν χωρίς καθυστέρηση. «Οι καταχρήσεις του παρελθόντος πληρώνονται σήμερα», είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει ότι το μέλλον της χώρας κινδυνεύει εξαιτίας της ύφεσης, του διογκωμένου ελλείμματος και της ανησυχίας των επενδυτών για τη δυνατότητα της Ισπανίας να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της.
Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν την εκταμίευση εντός του Ιουλίου 30 δισ. για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 100. δισ. ευρώ για τον ισπανικό τραπεζικό τομέα.
Πηγή ΣΚΑΙ

ΙΤΑΛΙΑ

"Δεν μπορώ να πω ότι η Ιταλία δεν θα χρειαστεί ποτέ βοήθεια από κάποιο ταμείο διάσωσης. Δεν θα ήταν σοφό να το αποκλείσω"

Η κυβέρνηση Μόντι σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 24.000 το αμέσως προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για την περιστολή των κρατικών δαπανών.
Η κυβέρνηση του ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού κατέθεσε σήμερα μέτρα στην γερουσία και αναμένει την έγκρισή τους ως τα τέλη Ιουλίου.
Ο αριθμός των υπαλλήλων στα υπουργεία και στους κρατικούς οργανισμούς σχεδιάζεται να μειωθεί 11.000 και στην τοπική αυτοδιοίκηση κατά 13.000.
Οι 8.000 εργαζόμενοι θα λάβουν σύνταξη με τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την μεταρρύθμιση που ενέκρινε η κυβέρνηση Μόντι. Οι υπόλοιποι θα υπαχθούν σε ειδική κατηγορία που θα εξαιρεθεί από την προβλεπόμενη αύξηση της συντάξιμης ηλικίας, θα μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα που παρουσιάζουν κενά σε οργανικές θέσεις ή θα λάβουν το 60% του μισθού για δυο χρόνια, περίοδο κατά την οποία θα πρέπει να βρουν νέα απασχόληση.
Σε ότι αφορά τον τομέα της υγείας σχεδιάζεται να περικοπούν 2 δισεκατομμύρια ευρώ εντός του 2014, να μειωθούν τα διαθέσιμα κρεβάτια στα νοσοκομεία κατά 18.000 και να περικοπούν οι αγορές ιατροφαρμακευτικού υλικού.
Πρόκειται επίσης να συσταθεί ειδικός οργανισμός με αρμοδιότητα την έγκριση των προμηθειών για όλη την δημόσια διοίκηση, με προβλεπόμενη εξοικονόμηση πόρων 1,6 δισ. ευρώ.
Επιπλέον περιστολή των εξόδων των δημόσιων ταμείων αναμένεται να επιτευχθεί με την επαναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων τα οποία καταβάλλονται για τα ακίνητα, τον περιορισμό στα 7 ευρώ των κουπονιών που καλύπτουν το γεύμα των υπαλλήλων και την μείωση των δαπανών στον τομέα της δικαιοσύνης. Εκτός από την περικοπή του αριθμού εισαγγελιών και δικαστηρίων, πρόκειται να συρρικνωθεί και ο συνολικός προϋπολογισμός που χρησιμεύει για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που διατάσσονται στα πλαίσια δικαστικών ερευνών.
Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, οι δαπάνες του ιταλικού κράτους επιδιώκεται από την κυβέρνηση να περιοριστούν κατά 26 δισεκατομμύρια ευρώ. Η αύξηση του ΦΠΑ, που είχε προγραμματισθεί, αρχικά, για τον ερχόμενο Οκτώβριο πρόκειται τελικά, να ισχύσει ( σε ποσοστό του 1%) από τον Ιούλιο του 2013.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: