Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Ενα παράξενο καλοκαίρι


Διακοπές; ποιες διακοπές;
οι πλέον τυχεροί είναι οι 81.000 που τελικά θα μπορέσουν να πάνε 7 μέρες με ένα πρόγραμμα της Εργατικής Εστίας, την οποία, όμως, στο μεταξύ η κυβέρνηση την έχει καταργήσει!
Επιπλέον, 1,5 εκατομμύριο περισσότεροι απ' όσους δεν έκαναν και πέρσι διακοπές, θα δουν τη θάλασσα με... τα κιάλια.
Ομορφος κόσμος, για λίγους κι εκλεκτούς.
Ευτυχώς, όμως, έχουμε κυβέρνηση που νοιάζεται για τα μπάνια του λαού. Ολόκληρη πισίνα κατασκευάστηκε ήδη στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου - ο νόμος λέει - θα καταλήξουν όσοι δεν έχουν να πληρώσουν την Εφορία.

***
«Με τον ήλιο τα βγάζω, με τον ήλιο τα βάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοψάνε;»...
Ερχεται και ξανάρχεται το ερώτημα, καθώς μέτρα και ξανά μέτρα παίρνονται σ' όλες, μία προς μία, τις καπιταλιστικές χώρες, αλλά η καπιταλιστική κρίση παραμένει κρίση, γεγονός που προκαλεί μια σύγχυση σ' όσους διατείνονται ότι άλλο είναι το πρόβλημα της Ισπανίας κι άλλο της Ελλάδας.
«Φλέγεται η Ευρωζώνη»", λένε οι τίτλοι και ήδη οι αναλύσεις για την ανάγκη να πέσει η ισοτιμία δολαρίου - ευρώ στο "ένα προς ένα" έχουν αρχίσει να τυπώνονται. Το παιχνίδι παίζεται αλλού. Στη μεγάλη γεωπολιτική σκακιέρα, όπου οι ιμπεριαλιστές παίρνουν θέση μάχης πια και με στρατιωτικές κινήσεις.
Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι με μια Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το ελληνικό πρόβλημα θα έχουμε λύση...
Μάλλον, όμως, άλλο είναι το πρόβλημα της ΕΕ αυτήν την περίοδο, αν σωστά περιγράφουν την κατάσταση οι σχετικές αναλύσεις. Και έχουν τεράστιες ευθύνες όλες εκείνες οι δυνάμεις που αντί να προετοιμάζουν το λαό να σταθεί στα πόδια του μπροστά σε όσα έρχονται, τον καλούν να διαλέξει ιμπεριαλιστή.
Πάντως, το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνεται. Ερχεται ο Μπαρόζο να μιλήσει κατευθείαν με τον Σαμαρά. Για να του πει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, παρά να συμφωνήσει η Ελλάδα απόλυτα με τα μέτρα που ζητά η τρόικα. Ετσι μπράβο, πρέπει να υπάρχει καθαρή ευρωενωσιακή έγκριση στην πολιτική που εφαρμόζεται για να μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις επ' αυτής.
***
Την ίδια ώρα, βέβαια, δημοσιοποιήθηκε και η εκτίμηση ότι έρχεται και νέο «κούρεμα». Δηλαδή, δεν φτάνουν όσα έχασαν τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία από το πρώτο «κούρεμα» θα χάσουν τώρα και τα υπόλοιπα;
***
Το καλύτερο όμως έπεται: Με δεδομένο ότι δεν κυκλοφορεί χρήμα στις τράπεζες, οι ληστές - λένε οι πληροφορίες της Ασφάλειας - προσανατολίζονται στα ταμεία των Εφοριών όπου μαζεύεται όλο το χρήμα. Για να αντιμετωπίσει την απειλή η κυβέρνηση ζητά από τους εφοριακούς να κάνουν και χρέη «σεκιούριτι». Ομως το σχέδιο σκοντάφτει στο γεγονός ότι ήδη ο αριθμός των εφοριακών έχει μειωθεί τόσο που να μην μπορούν ούτε χρέη ταμία να εκτελέσουν.
Δεν είναι ανέκδοτο, είναι ένα από τα πραγματικά βάσανα που έχει η διαχείριση.
***
Κατά τ' άλλα, στα πεζά καθημερινά, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προσπάθησε χτες να πείσει το πανελλήνιο ότι «μια ομάδα συνδικαλιστών είχε αποκλείσει ένα εργοστάσιο» και εμπόδιζε τους εργάτες να δουλέψουν και γι' αυτό έστειλε τα ΜΑΤ να καταλάβουν το εργοστάσιο. Δεν θα σταθούμε στο mega ψέμα που χρησιμοποίησε χαρακτηρίζοντας «ομάδα συνδικαλιστών» τους απεργούς χαλυβουργούς. Η απάντηση ήδη δίνεται με την απεργία που συνεχίζεται έτσι και όπως ακριβώς πονάει τον κάθε Μάνεση: Με την απόλυτη νέκρα στην καρδιά της παραγωγής, γεγονός που δεν μπορεί να διασκεδαστεί με στημένα τηλεοπτικά πλάνα όπου διευθυντικά στελέχη του Μάνεση ποζάρουν δίπλα σε προϊόν που είχε παραχθεί πολύ πριν αρχίσει η απεργία...
Μένουμε στον χαρακτηρισμό «εχθροί» που χρησιμοποίησε για τους απεργούς. Και στη δήλωση ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να νικήσει «μέσα στην Ελλάδα το παλιό που πεθαίνει».
Ε, πάει πολύ ο εκπρόσωπος ενός σάπιου συστήματος να μιλά για το παλιό. Αναγνωρίζουμε, όμως, στην τάξη του ότι πράγματι ξέρει τι λέει όταν χαρακτηρίζει τους εργάτες «εχθρούς». Γιατί αυτό που ουσιαστικά κρίνεται μέσα στους χώρους δουλειάς είναι η συνείδηση του εργάτη που αργά - βασανιστικά κατανοεί αυτό ακριβώς που γνωρίζει ήδη ο καπιταλιστής. Οτι είναι εχθροί με ασυμβίβαστα συμφέροντα. Κι ότι αυτή η αντίθεση δεν μπορεί παρά να λυθεί με νίκη του ενός από τους δυο.
Το γεγονός ότι ο Σαμαράς σπεύδει να διακηρύξει τη νίκη της αστικής τάξης, ας το εκλάβουμε ως αναγκαστική προπαγανδιστική «παρόλα» ενός συστήματος που έχει ήδη δει μπροστά του το νεκροθάφτη του.
***
Ασχετο: Στα ψιλά στις οικονομικές εφημερίδες πέρασε μια είδηση για ένα σούπερ φάρμακο, αντί να προβληθεί σαν επιστημονικό επίτευγμα. Δημοσιεύτηκε εκεί γιατί αντιμετωπίζεται σαν στοιχείο - κάλεσμα για κερδοφόρο τζογάρισμα στις μετοχές της συγκεκριμένης εταιρείας. Μαρτυρά όμως τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, αλλά και τις τερατώδεις ανισότητες μέχρι θανάτου κυριολεκτικά που γεννά ένα σύστημα όπου η Υγεία είναι πια και χρηματιστηριακό προϊόν. Να ένας ακόμα λόγος για την ανατροπή!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: