Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Η ισπανική «ωρολογιακή βόμβα»


Το   ενδιαφέρον  της  διεθνούς κοινής γνώμης  παραμένει στραμμένο  στις  ε-εξελίξεις στην Ευρωζώνη όπουφαίνεται ότι επιβεβαιώνεται ο χαρακτηρισμόςτης Ισπανίας ως «ωρολογιακής βόμβας».
Η ΤΑΧΥΤΑΤΗ ΑΝΟΔΟΣ των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, σε επίπεδα υψηλότερα του 6%, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, σήμανε συναγερμό στη ζώνη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Για την εκτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης σημειώνουμε ότι η ισπανική οικονομία είναι η τέταρτη οικονομία της Ευρώπης, ενώ το ενεργητικό της είναι ισοδύναμο με το διπλάσιο του αθροίσματος των οικονομιών Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ισπανίας. Στο επίκεντρο των εξελίξεων αυτής της εβδομάδας ήταν η μεγάλη ισπανική τράπεζα Bankia.

Η Bankia είναι η τράπεζα που είχε εκτεθεί περισσότερο στη «φούσκα» των ακινήτων στη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης, καθώς έχει περίπου 32 δισ. ευρώ σε «τοξικά» δάνεια. Την προπερασμένη Παρασκευή, η Bankia ανακοίνωσε ότι ζήτησε κεφάλαια 19 δισ. ευρώ από το κράτος, ποσό πολύ υψηλότερο από εκείνο που αναμενόταν. Η νέα διεύθυνση της τράπεζας ενέκρινε το αίτημα στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιοργάνωσής της. Το ποσό προστίθεται στα 4,5 δισ. ευρώ που ήδη είχαν δοθεί στην Bankia, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος της «διάσωσης» της συγκεκριμένης τράπεζας σε πάνω από 23 δισ. ευρώ, ποσό που είναι το υψηλότερο που έχει διατεθεί για κάτι τέτοιο στην ιστορία της Ισπανίας.
Η «μαύρη τρύπα» της Bankia παραπέμπει στο σκηνικό της κατάρρευσης της Lehman Brothers στις ΗΠΑ με ένα επιπλέον κοινό χαρακτηριστικό, την έκθεσή της στην αγορά κατοικίας και τα επισφαλή δάνεια. Ωστόσο δεν παύει να είναι μια εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης σε όλη την έκτασή της.
ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ αποτυπώνεται και στην υποβάθμιση (πριν από 10 μέρες) πέντε ισπανικών τραπεζών, στην οποία προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Ωστόσο, ο οίκος διατήρησε αμετάβλητες τις αξιολογήσεις της για τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ισπανίας, Santander και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. Ο S&P υποβάθμισε τις τράπεζες Banco Popular, Bankinter και Bankia στο BB+ από BBB-, ενώ υποβάθμισε και τις Banca Civica και Banco Financiero de Ahorros. Την περασμένη εβδομάδα ο οίκος υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες.
ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ «βουτιά» σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ισπανία τον Απρίλη, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που ξεκίνησαν να συλλέγονται τα εν λόγω στοιχεία το 2003. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 9,8% τον περασμένο μήνα σε σχέση με πέρσι. Πρόκειται για τον 22ο μήνα που υποχωρούν οι πωλήσεις. Η πτώση τους ήταν, μάλιστα, πολύ μεγαλύτερη της αναμενόμενης. Τα μη εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία έδειξαν μείωση των λιανικών πωλήσεων κατά 11,3% τον Απρίλη, έπειτα από πτώση 4% που είχαν σημειώσει το Μάρτη.

ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: