Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2013

Δεκαεννιά πυροσβέστες νεκροί στο βωμό της διαχείρισης Ομπάμα


Τη μεγαλύτερη τραγωδία από το 1993 ζει το Πυροσβεστικό Σώμα των ΗΠΑ, με το θάνατο 19 πυροσβεστών στις πυρκαγιές της Αριζόνα, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Παρά την προσπάθεια να αποδοθεί ο θάνατός τους στην κακιά την ώρα και στη μεγάλη ένταση της φωτιάς, η πραγματικότητα λέει ότι θυσιάστηκαν στο βωμό των περικοπών που κάνει η κυβέρνηση Ομπάμα στα ομοσπονδιακά κονδύλια για τη δασοπυρόσβεση και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες. Οι εμπειρογνώμονες μάλιστα εκτιμούν ότι οι 19 πυροσβέστες θα είχαν σωθεί αν είχαν άλλους συναδέλφους τους, κατάλληλα εξοπλισμένους, σε κοντινή απόσταση. Αλλά οι περικοπές στα κονδύλια δεν επιτρέπουν πολύπλοκες και μαζικά επανδρωμένες επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης, με πλήρη κάλυψη για περίπτωση ξαφνικού εγκλωβισμού ομάδας πυροσβεστών. Θα μπορούσαν ακόμα να μην είχαν κινδυνέψει θανάσιμα, αν στην περιοχή είχαν σταλεί περισσότερα αεροπλάνα ή ελικόπτερα, για την αντιμετώπιση της φωτιάς. Λεφτά όμως δεν υπάρχουν... όπως είχε γράψει η εφημερίδα «The Washington Post» από τον Οκτώβρη του 2012.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Δασική Υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας αντιμετωπίζει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην μπορεί να πληρώσει τους πυροσβέστες της, αλλά ούτε να βάλει καύσιμα στα πυροσβεστικά οχήματα και αεροσκάφη. «Οι αξιωματούχοι του υπουργείου έκαναν το μοναδικό πράγμα που μπορούσαν: πήραν χρήματα από άλλα προγράμματα δασοπροστασίας, όπως τη μελέτη και εκπόνηση αντιπυρικών ζωνών ή τον ξεριζωμό των στεγνών θάμνων και την απομάκρυνση των ξερών δέντρων που παίρνουν αμέσως φωτιά και μπορούν να απειλήσουν άμεσα κατοικημένες περιοχές και ανθρώπινες ζωές» τονίζεται στο δημοσίευμα. Παρά την έκτακτη επιχορήγηση που αποφάσισε το Κογκρέσο το 2012, η κατάσταση δεν άλλαξε φέτος. Η πρόληψη πάει όλο και χειρότερα, αυξάνοντας τους κινδύνους να ξεσπάσουν καταστροφικές πυρκαγιές. Είναι ενδεικτικό ότι το 1991 ξέσπασαν 75.754 φωτιές στη χώρα, καίγοντας 12 εκατομμύρια στρέμματα, με το συνολικό κόστος δασοπυρόσβεσης να ανέρχεται στα 158 εκατομμύρια ευρώ. Είκοσι ακριβώς χρόνια μετά, το 2011, ξέσπασε σχεδόν ο ίδιος αριθμός πυρκαγιών στις ΗΠΑ (74.126), όμως τα στρέμματα που έγιναν στάχτη ανήλθαν στα 35 εκατομμύρια και το κόστος εκτινάχθηκε στα 1,328 δισ. ευρώ! Αυτή είναι η «Γη της επαγγελίας» που φτιάχνει για τον αμερικανικό λαό το μοντέλο διαχείρισης του Ομπάμα, που εκθειάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντιπαραβολή με το ευρωπαϊκό μείγμα. Οπως παντού στον καπιταλιστικό κόσμο, έτσι και στις ΗΠΑ, οι κοινωνικές υπηρεσίες χτυπιούνται αλύπητα, με πρώτα θύματα τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, αλλά και το περιβάλλον.

Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Για το νέο πετσόκομμα στις συντάξεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πριν ένα μήνα η τωρινή Υπουργός Εργασίας, στηρίζοντας το νόμο-λαιμητόμο του ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλου, ανέφερε στη Βουλή πω...