Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Tο δράμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης της COSCO και το θαύμα του απεργιακού αγώνα των χαλυβουργών



Ανάμεσα στα προκατασκευασμένα άρθρα εφημερίδων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα αναπαράγοντας την επίθεση του Μάνεση και του κεφαλαίου απέναντι στην 9μηνη απεργία των εργατών στην Ελληνική Χαλυβουργία, εμφανίστηκε και ένα άρθρο που ενημέρωνε τους αναγνώστες για το θαύμα της COSCO σε παραλληλισμό με το δράμα των χαλυβουργών. Η εισαγωγή του άρθρου, είναι χαρακτηριστική:

«Στην ίδια γειτονιά της Αττικής, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, συνυπάρχουν δύο επιχειρήσεις που αποτυπώνουν τα δύο πρόσωπα της ελληνικής οικονομίας: από τη μια πλευρά, το οικονομικό επίτευγμα της κινέζικης Cusco στον Πειραιά, που δημιούργησε θέσεις εργασίας, και από την άλλη, ο κίνδυνος να μπει λουκέτο στο ιστορικό εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος ελέω κρίσης αλλά και των... συνδικαλιστών.»


Για λόγους συντομίας ας μην αναφερθούμε στον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών που δίνουν μάχη με θεούς και δαίμονες αλλά ας πιάσουμε το θαύμα της COSCO που αποτελεί παράδειγμα προς αντιγραφή για νέους και παλιούς «επενδυτές».


Ποιο είναι το θαύμα της COSCO;

Πρώτο και μεγαλύτερο θαύμα είναι πως η επένδυση της COSCO και η δημιουργία κάποιων εκατοντάδων θέσεων εργασίας υπολείπονται κατά πολύ των 30.000 θέσεων εργασίας που χάθηκαν από ναυτιλιακές εταιρείες που έκλεισαν, από μικρές μεταφορικές εταιρείες που έβαλαν λουκέτο, από συσκευαστήρια που είδαν τον τζίρο τους να εξανεμίζεται.


Το μεγάλο θαύμα της COSCO αποτελείται από μικρά υποθαύματα που κάθε ένα από αυτά προσθέτει αίγλη στο καθεστώς της σύγχρονης δουλείας. Το υπόδειγμα της επένδυσης του κινέζικου μονοπωλίου έχει καθαρογραφεί πάνω σε σύμβαση εργασίας που περιλαμβάνει τους εξής όρους:


·         Κάθε εργαζόμενος προσλαμβάνεται ως ανειδίκευτος εργάτης… διότι είναι πιο φτηνός.

·         Η εταιρεία έχει το δικαίωμα μετακίνησης χωρίς συμφωνία του εργαζόμενου… διότι ο εργαζόμενος δεν έχει ζωή.

·         Η υπέρβαση του ωραρίου μεταφράζεται ως οικειοθελής προσφορά… διότι η απλήρωτη εργασία είναι 2 φορές κέρδος.

·         Η αμοιβή είναι 40 ευρώ την ημέρα μαζί με τα επιδόματα, τις  πρόσθετες αμοιβές για νυχτερινή εργασία, τις αργίες και τα εκτός έδρας. Στην αμοιβή επίσης περιλαμβάνονται και όλες οι κρατήσεις, εισφορές, φόροι κλπ Οι εργαζόμενοι αν και με ημερομίσθιο, πληρώνονται την τελευταία ημέρα του μήνα.

·         Η εταιρεία έχει δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης, αν παραβιαστεί ένας όρος ή ο εργαζόμενος απουσιάσει χωρίς άδεια 3 ημέρες, σε διάστημα ενός έτους. Αλίμονο δηλαδή στον εργάτη που θα απεργήσει..

·         Σε περίπτωση ασθένειας του εργαζομένου, η εταιρεία δικαιούται να ελέγχει με γιατρό της δικής της επιλογής τον ασθενή.

·         Ο εργαζόμενος αναλαμβάνει έναντι της εταιρείας την υποχρέωση πίστης, δηλαδή δεσμεύεται με όρους μαφίας να μη λέει κουβέντα σε κανέναν για τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της δουλειάς του.

·         Για αρκετούς εργαζόμενους υπάρχει καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, με αποδοχές 300 - 400 ευρώ. Οι συμβάσεις είναι ημερήσιες και γίνονται μέσω εταιρείας που έχει συσταθεί γι´ αυτό το σκοπό και μέσω πέντε υπεργολάβων.

·         Το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων είναι επινοικιασμένοι στη θυγατρική της COSCO, την ΣΕΠ, από την εταιρεία «Διακίνηση ΑΕ», θυγατρική της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΛΓΕΚΑ.


Οι υπόλοιποι εργάζονται ανάλογα με το αν υπάρχει πλοίο, σε συνθήκες εργασίας χειρότερες από των «ελεύθερων λιμενεργατών» της δεκαετίας του ’30, δηλ. προσφερόμενοι σε εργασία σε ημερήσια βάση σε συμφωνία με την ΕΛΓΕΚΑ η οποία διαθέτει ενοικιαζόμενους εργαζόμενους ως τον αριθμό 19, ώστε να μην μπορούν να σχηματίσουν σωματείο.

Όλα τα παραπάνω όπως είναι φυσικό έφεραν πέρσι αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 7,26% την ιδία στιγμή που οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού όπως τα ονοματίζουν μειώθηκαν  κατά 7,65%.


Στις παραπάνω ειδυλλιακές συνθήκες μετράμε και κάμποσα εργατικά ατυχήματα διότι η υγεία και η ασφάλεια των εργατών κοστίζει. Η διαρκής εναλλαγή των εργαζομένων και η μικρή σύνθεση σε σχέση με την λειτουργία των μηχανημάτων, υπονομεύει την ασφάλεια με σοβαρούς κινδύνους σε βάρος των εργαζομένων, της εγκατάστασης.


Η αναγκαία πολύμηνη εκπαίδευση πάνω στη λειτουργία μεγάλων μηχανημάτων συμπυκνώθηκε σε εκπαίδευση λίγων ημερών. Σύμφωνα με καταγγελίες, οι χειριστές ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα κάνει τις περισσότερες και τις πιο γρήγορες "κινήσεις" για να εξασφαλίσουν παραπάνω μέρες εργασίας. Επίσης στο λύσιμο και στο δέσιμο των εμπορευματοκιβωτίων, εργάζονται ανασφάλιστοι με 25 ευρώ μεροκάματο!


Για τα παπαγαλάκια των εργοδοτών αλλά και για τους ιδίους τους βιομηχάνους αυτό είναι το θαύμα της COSCO.

Αυτό το μέλλον θέλουν για εμάς και τα παιδιά μας.

Είναι το θαύμα της μισθωτής σκλαβιάς, της σύγχρονης δουλειάς.
Εμείς μιλάμε άλλη γλώσσα. Το παραπάνω ονομάζουμε γκέτο και από τα πιο άγρια. Είναι το γκέτο της COSCO που επιβεβαιώνει ότι η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου θέλει εργάτες-δούλους στα μονοπώλια.


Αυτή την πραγματικότητα θέλουν να διαμορφώσουν σε κάθε χώρο δουλειάς οι εργοδότες και τα κόμματά τους. Και όπου δεν τα καταφέρνουν έχουν στη διάθεση τους τις δυνάμεις καταστολής και τη δικαιοσύνη.


Ο αγώνας των απεργών χαλυβουργών βάζει εμπόδια στα έτοιμα σχέδια που έχουν όλοι οι Βιομήχανοι στα συρτάρια τους για το τσάκισμα των εργαζομένων κάθε εργοστασίου. Ο αγώνας τους αποτελεί φως δύναμης και αξιοπρέπειας για το πώς οι εργάτες ενωμένοι μπορούν να αγωνίζονται απέναντι σε αυτούς που πλουτίζουν εις βάρος μας.






3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ολλα μπραβο στα προπαγανδιστικα αρθρα κομμουνιστων αρθογραφων..
οπως αυτο που το αναπαραγουν αλλοι κομμουνιστες που χωρις να ξερουν γραφουν για μια εταιρεια...
που ξερει ακομα και η γιαγια μου που ειναι 79 χρονων με μορφωση δημοτικου οτι ειναι επιτυχημενη ως τωρα...
και δοξα το θεο για αυτους που δουλευουν εκει και ειναι αρκετοι βγαζουν ενα ικανοποιητικο μεροκαματα για να ταισουν τις οικογνειες τους σε αντιθεση με την χαλυβουργεια που επι μηνες καποιοι που θελουν δεν μπορουν να το κανουν...
αληθεια θεματογραφε και λοιποι κομμουνιστοανατραφεις παπαγαλακια...
ποια ειναι για εσας μια εταιρεια προτυπο στη χωρα??
γιατι δεν νομιζω οτι υπαρχει ιδιωτικη επιχειρηση που να σας αρεσει...
και που θα εργαστει ο κοσμος στα δικα σας προτυπα>??
ολοι σε κρατικες επιχειρησεις??
ονειρευεσται μια νεα σοβιετικη ενωση??
μια χωρα που δεν θα παραγει τπτ..απλα θα συντηρητε με το τερας του κρατισμου και της γραφειοκρατιας??
που θα παραγει και αυτο που θα παραγει θα ειναι αχρηστο και θα πηγαινει σε αποθηκες να σκουριαζει μονο και μονι για να λεμε στα χαρτια οτι εχουμε εκβιομηχανισει??
για ποιο μοντελο λοιπον μιλαμε??
για ενα χρεοκοπημενο και ξεπερασμενο μοντελο που δεν εφαρμοζεται πουθενα..
αλλα και οπου εφαρμοζεται κουβα βορειο κορεα εχει τρισαθλια αποτελεσματα...
με την μονη διαφορα οτι εκει απαγορευεται να φωναξεις και να ακνεις καταληψη γιατι εκει εχει ξυλο μεχρι δακρυων...και φυλακη που δεν σ βλεπει ουτε ηλιος...το μεσημερι...
το κειμενο ειναι θλιβερο οπως και οι θεματογραφοι που το αναπαραγουν..
πριν καταδικασεις τον καπιταλισμο να σκεφτεις οτι δεν ειναι παντου ιδιος..
καπιταλισμο εχει και η ουγκαντα καπιταλισμο εχει και η νορβηγια...
εμεις ειμαστε προς της ουγακντας δυστυχως..ηρθε η ωρα να γινουμε πιο συγχρονοι ελκυωντας επενδυσεις και διαλυοντας τον κομματικο-ακροαριστερο συνδικαλισμο..
ας κανουμε επιτελους την αρχη

Ανώνυμος είπε...

Τα ανατριχιαστικά (και θλιβερά ανορθόγραφα) που γράφει ο προηγούμενος σχολιαστής, αποδεικνύουν με τον πιό ξεκάθαρο τρόπο το καθεστώς δουλοκτησίας, με ασπόνδυλα για δούλους, στο οποίο στοχεύει για να διατηρήσει την εξουσία η διεθνής Ολιγαρχία του πλούτου.

Taliban

ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ είπε...

Ανώνυμε 11.55μμ
Αν δεν ήσουνα τόσο ανορθόγραφος και ασύντακτος θα έπαιρνα όρκο πως ακούω ένα από τα γνωστά παπαγαλάκια -δημοσιογράφους του ΣΚΑΙ.
Όλοι αυτοί λοιπόν ,όταν πρέπει να δικαιολογήσουν τα κάθε είδους εγκλήματα των καπιταλιστών στους χώρους εργασίας και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα τoυς για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη ισοπεδώνοντας καθε ίχνος αξιοπρέπειας, γιατί το να ζεις χωρίς να ψάχνεις στα σκουπίδια για φαγητό είναι θέμα και αξιοπρέπειας, αμολάνε αυτή την μπαρούφα. Τους ακούς να λένε. Που εφαρμόζεται αυτό που λέτε;
Συμφωνώ με όσα αναφέρει ο προηγούμενος και έχω να σου πω τούτο. Η καπιταλιστική κρίση στο τέλος θα συμπαρασύρει τα πάντα , ακόμα και αυτές τις χώρες που μοιάζουν άτρωτες. . Ξίναι δυστήχημα να πιστεύει ένας εργαζόμενος ότι πρέπει να τον κυβερνάνε μια χούφτα κηφήνες-καπιταλιστές. Είναι δυστήχημα να ονομάζει επενδυτές-σωτήρες άτομα-επιχειρήσεις-πολυεθνικές που τα κέρδη τους μυρίζουν ,κυριολεκτικά, ανθρώπινο αίμα.
Θυμίσου, πριν 2-3 χρόνια ποιοι μιλούσαν για κρίση του καπιταλισμού που θα γενικευτεί και ποιοι για μια χώρα, την Ελλάδα, που τα προβλήματα της οφείλονταν μόνο σε λαμογιές. Σου ξαναλέμε λοιπόν ότι θα δεις πολύ σύντομα τα πρότυπα σου να καταρρέουν κάτω από το βάρος της κρίσης και τότε θα πέσεις από πού ψηλά. Το ερώτημα είναι θα έρθεις δίπλα μας, μαζί την τάξη σου να αγωνιστείς για το μέλλον των παιδιών σου και το δικό σου, ή θα βάλεις την κουκούλα και θα μεταβληθείς σε υπερασπιστή-δολοφόνο ενός συστηματος που θα μετράει μέρες.