Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Δανία: Απεργούν οι εκπαιδευτικοί


Περίπου 600.000 μαθητές σε δημόσια σχολεία της Δανίας δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σχολεία αύριο, λόγω της απεργίας των εκπαιδευτικών οι οποίοι διαμαρτύρονται για την διεύρυνση του ωραρίου τους.
Η επ' αόριστον αναστολή της λειτουργίας των σχολείων άρχισε την Δευτέρα του Πάσχα των Καθολικών, σχολική αργία στην Δανία, ενώ η απεργία των δασκάλων θα επηρεάσει τους μαθητές από την πρώτη ως την ένατη τάξη.
Οι δήμοι, που προσλαμβάνουν τους εκπαιδευτικούς, απαιτούν το συνδικαλιστικό όργανο των δασκάλων να δώσει το πράσινο φως ώστε 50.000 μέλη του, δάσκαλοι και καθηγητές, να εργάζονται περισσότερες ώρες και επίσης να παραδίδουν και άλλα μαθήματα πέραν των ειδικοτήτων τους. Οι διευθυντές των σχολείων αναμένεται επίσης να ορίζουν οι ίδιοι την αναλογία των ωρών παράδοσης σε σχέση με την προετοιμασία των μαθημάτων.
Το συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών απέρριψε τις προτάσεις αυτές κάνοντας λόγο για μια προσπάθεια περιστολής δαπανών και «έκπτωσης» του εκπαιδευτικού συστήματος.
Η απεργιακή κινητοποίηση των δασκάλων, που λένε ότι θα προχωρήσουν σε λοκάουτ, θα τερματιστεί εάν η επιθεώρηση εργασίας, η οποία επιλύει εργασιακές διαφορές, εμπλακεί στο ζήτημα.
Πηγή: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: