Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Νέα Υόρκη: Απεργία των εργαζομένων στα φαστφουντάδικα


Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν την Πέμπτη οι εργαζόμενοιστα εστιατόρια φαστ φουνττης πόλης της Νέας Υόρκηςμε αίτημα την αύξηση του μισθού τους στα 15 δολάρια/ώρα. Η απεργία ήταν η δεύτερη μέσα στους τελευταίους 6 μήνες και, με βάση τους διοργανωτές, η μεγαλύτερη κινητοποίηση που έχει δει ποτέ ο συγκεκριμένος κλάδος.
Ο κατώτατος μισθός για τηνπόλη της Νέας Υόρκης είναι7,25 δολάρια/ ώραπολύ χαμηλότερος από τα 11,86 δολάρια/ώρα που με βάσητο Living Wage Project είναι το κόστος ζωής.
«Ο κλάδος του φαστ φουντ είναι ένας από τους λίγους της αμερικανικής οικονομίας που μεγαλώνει γρήγορα», ανέφερε εκπρόσωπος των διοργανωτών, συμπληρώνοντας ότι «οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν είναι έφηβοι που ψάχνουν για δουλειά μετά το σχολείο, αλλά είναι ενήλικες που προσπαθούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και μπορεί να δουλεύουν 10, 15 χρόνια και να παίρνουν τον ίδιο μισθό με αυτόν που άρχισαν». Συγκεκριμένα, οι διοργανωτές της απεργίας υπολογίζουν σε 200 δισ. δολάρια το χρόνο τα έσοδα των φαστ φουντ εστιατορίων στη Νέα Υόρκη, με το μέσο μισθό στον κλάδο να φτάνει μόλις 11.000 δολάρια ετησίως, πόσο που αντιστοιχεί στο 25% του ορίου επιβίωσης.
Οι περισσότερες εταιρείες-μεγαθήρια του κλάδου αρνήθηκαν να σχολιάσουν και να πάρουν θέση, με εξαίρεση εκπρόσωπο του «Burger King» που είπε ότι «η εταιρεία προσφέρει μια πόρτα εισόδου στην αγορά εργασίας για εκατομμύρια Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένων και πολλών που αργότερα έγιναν ιδιοκτήτες φρανσάιζ».
Από τη μεριά της, η Εθνική Ένωση Εστιατορίων (National Restaurant Association) υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία παρέχει 13 εκατ. δουλειές-θέσεις που μπορεί να κινδυνεύσουν αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο κλάδος «είναι ένα από τα καλύτερα μονοπάτια για να κατακτήσει κανείς το αμερικανικό όνειρο» - όνειρο άπιαστο για τους περισσότερους που δεν έχουν την απαραίτητη μόρφωση για να βρουν αλλού δουλειά και παραμένουν δέσμιοι των εταιρειών.
Να σημειωθεί ότι υπάρχει ήδη απόφαση για τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 7,25 στα 9 δολάρια/ώρα μέσα στα 3 επόμενα χρόνια, αλλά όπως αναφέρει και εκπρόσωπος της κίνησης των εργαζομένων «η αύξηση θα είναι πολύ μικρή και θα έρθει πολύ αργά για όσους σήμερα απεργούν».
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: