Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Πολλά τα ερωτήματα από τις βομβιστικές επιθέσεις


Ο «μπαμπούλας της τρομοκρατίας» έρχεται ξανά και με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε κοντά στη γραμμή τερματισμού του 117ου Μαραθωνίου στη Βοστόνη την Δευτέρα 3.00 μ.μ. τοπική ώρα, που είχε ως αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους μεταξύ αυτών και ένα 8χρονο παιδί και 170 να τραυματιστούν, εκ των οποίων οι 30 εξ αυτών νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί, που σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ήταν μέσα σε χύτρες ταχύτητας περιείχαν αιχμηρά αντικείμενα που εκτοξεύτηκαν προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς και το θάνατο.
Από τη στιγμή της εκδήλωσης της επίθεσης που έγινε σε ζωντανή κάλυψη, καθώς τα τηλεοπτικά δίκτυα κάλυπταν τη διοργάνωση, ίσως του πλέον φημισμένου Μαραθωνίου στις ΗΠΑ, ο τρόμος έχει επιβληθεί παντού και υποδαυλίζεται από το όργιο φημών και ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών: ο εναέριος χώρος και το αεροδρόμιο Λόγκαν της Βοστώνης έκλεισε, το μετρό έκλεισε, η πόλη «σφραγίστηκε. Δεν υπήρξε επίθεση στην Προεδρική Βιβλιοθήκη Κένεντι, αλλά εκδήλωση πυρκαγιάς ενώ κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, αποσαφήνισε ότι δεν βρέθηκαν άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, εκτός από τους δύο που εξερράγησαν, όπως είχε ανακοινωθεί τη Δευτέρα.
Χτες, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την πράξη ως «ειδεχθή και δειλή ενέργεια», υποσχέθηκε σύλληψη και τιμωρία «όσων ατόμων ή ομάδων ευθύνονται» διαβεβαιώνοντας ότι θα νιώσουν «το πλήρες βάρος της δικαιοσύνης», τόνισε δε ότι οι ομοσπονδιακές αρχές την αντιμετωπίζουν «ως πράξη τρομοκρατίας», επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι δίδυμες εκρήξεις αποτελούν έργο εγχώριας, διεθνούς ομάδας ή μεμονωμένου προσώπου. Τα ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν είναι πολλά ειδικά, καθώς η επίθεση στη Βοστόνη θυμίζει πολύ την επίθεση στην Ατλάντα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, που πέρασαν χρόνια ώστε να βρεθούν κάποια στοιχεία.
Μάλιστα, η χτεσινή μέρα είναι και μέρα «Μέρα Πατριώτη» όπως λέγεται, και προβλέπει οι φορολογούμενοι να καταβάλουν τους φόρους τους, κάτι στο οποίο αντιδρούν ακροδεξιές ομάδες. Αυτό που είναι απολύτως σαφές ότι και η επίθεση αυτή θα χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν καθώς «μία τρομοκρατική ενέργεια» ειδικά εγχώρια, συνάδει με τα σχέδια για την εφαρμογή του νέου αμυντικού δόγματος, του δόγματος του «αέναου πολέμου», που περιλαμβάνει και το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, που συναντά μεγάλες αντιστάσεις και έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις. Ο Λευκός Οίκος έχει αναγκαστεί σε μερική αναδίπλωση, ωστόσο η επίθεση στη Βοστόνη μπορεί να επιτρέψει επιτέλους την εφαρμογή του νέου δόγματος και εντός των ΗΠΑ, ενός δόγματος που επιτρέπει τη σύλληψη και την κράτηση «υπόπτων για τρομοκρατία» επ' αόριστο, και όπου τρομοκράτης μπορεί - βάσει των διατάξεων του νόμου - να είναι τελικά οποιοσδήποτε «...που απειλεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: