Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Ιερισσός: Αυταρχικός κατήφορος της συγκυβέρνησηςΤην Κυριακή θα απολογηθούν οι 2 συλληφθέντες, καθώς ζήτησαν και πήραν αναβολή, οι οποίοι κρατούνται στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Οι δικηγόροι τους ζήτησαν να γίνουν οι απολογίες στο Δικαστικό και όχι στο Αστυνομικό Μέγαρο.
Τις συλλήψεις των δυο κατοίκων από την αστυνομία, μετά από εισβολή στα σπίτια τους τα ξημερώματα στηνΙερισσό Χαλκιδικήςκατήγγειλαν με πολύωρη συγκέντρωσή τους, έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου, οι κάτοικοι της Ιερισσού.
Να σημειωθεί ότι οι δυο αυτοί κάτοικοι και άλλοι 18 έχουν «κατηγορηθεί» για την υπόθεση της προβοκατόρικης επίθεσης στις Σκουριές, ωστόσο δεν τους έχει αποδώσει συγκεκριμένες κατηγορίες ο εισαγγελέας. Οι δικηγόροι των δύο συλληφθέντων κατήγγειλαν ότι τις τελευταίες μέρες δεν είχαν λάβει κλήση για απολογία ή για εμφάνιση στον ανακριτή.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά τις 3 π.μ. άνδρες των ΕΚΑΜ, έσπασαν τις πόρτες και εισέβαλαν στα σπίτια, συλλαμβάνοντάς τους και χωρίς να τους δώσουν τη δυνατότητα ούτε να ντυθούν, όπως κατήγγειλε η σύζυγος ενός από αυτούς.
Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων της Ιερισσού που συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία του χωριού και στη συνέχεια στο αστυνομικό τμήμα.
Προκλητικός ο υπουργός Δημόσιας Τάξης
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς είπε ότι «η αστυνομία εξετέλεσε ως είχε υποχρέωση τα εντάλματα σύλληψης την ώρα που ο υπεύθυνος αστυνομικός έκρινε κατάλληλη και δεν έχει υποχρέωση να απολογηθεί σε κανέναν γι' αυτό». Είπε επίσης ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί προς όλες τις κατευθύνσεις» και πως «δεν θα επιτραπεί η ύπαρξη γαλατικού χωριού. Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν δεκτά και πρέπει να καταδικαστούν από όλους, αλλιώς δεν μπορούμε να πάμε μπροστά σαν κοινωνία. Αν δεν επιβληθεί σε όλους η νομιμότητα είμαστε χαμένοι ως κράτος». Ισχυρίστηκε ότι οι αστυνομικοί εισέβαλαν στα δύο σπίτια επειδή οι δύο άνδρες αρνήθηκαν να παραδοθούν. Επισήμανε, δε, ότι οι δύο συλληφθέντες κατηγορούνται για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, πολλές από τις οποίες εμπίπτουν στον ευρύτερο χαρακτηρισμό της τρομοκρατίας.
Σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία ισχυρίζεται ότι «οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να εισέλθουν με βίαιο τρόπο στις οικίες και να συλλάβουν τους δύο ημεδαπούς» γιατί «αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στις επανειλημμένες κλήσεις των αστυνομικών να επιτρέψουν την είσοδο στις οικίες τους». Προσθέτει ότι έγινε «εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μαζί με ειδικές αστυνομικές δυνάμεις (ΕΚΑΜ) και δικαστικούς λειτουργούς που προΐσταντο στην επιχείρηση, μετέβησαν στις 03.00 περίπου ώρα στις οικίες των δύο ημεδαπών» και ότι «οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας». Προσθέτει, επίσης, ότι «μετά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων κάτοικοι της Ιερισσού συγκεντρώθηκαν και αφού απέκλεισαν τους οδικούς άξονες της Ιερισσού, βάζοντας φωτιές σε λάστιχα προκάλεσαν φθορές στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα».
Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας αναστέλλεται η λειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Ιερισσού Χαλκιδική. «Το προσωπικό, τα μέσα και ο εξοπλισμός του, μεταφέρονται στο Αστυνομικό Τμήμα Πολυγύρου, που αναλαμβάνει εφεξής την αστυνόμευση της συγκεκριμένης περιοχής».
Καταγγελία της Γραμματείας Χαλκιδικής του ΠΑΜΕ
Σε ανακοίνωσή της τονίζει:
«Ξέρουμε πως ο στόχος δεν είναι να εφαρμοστεί ο νόμος αλλά να γίνει πάση θυσία η επένδυση ενός πολυεθνικού ομίλου, που δίνοντας ψίχουλα στην τοπική κοινωνία σε σχέση με τις ανάγκες της, θα ληστέψει τον λαϊκό πλούτο και θα ρημάξει την περιοχή.
Καλούμε το λαό της Χαλκιδικής να καταδικάσει τον αυταρχικό κατήφορο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και να αντιδράσει οργανωμένα ενάντια σε αυτές τις αντιδραστικές πρακτικές.
Δεν τρομοκρατούμαστε, συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την παράδοση του πλούτου της περιοχής στα μονοπωλιακά συμφέροντα».
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: