Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Γιάννης Στουρνάρας: Αν στάξει, θα βρέξει


Σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών ήταν σαφής, τα νέα μέτρα που θα παρθούν θα είναι σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων
Δεν αποκλείει νέα δανειακή σύμβαση, νέο μνημόνιο, νέο κούρεμα του χρέους και -φυσικά- νέα αντιλαϊκά μέτρα μετά το 2014 ο Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην Ημερησία.
Σε ευθεία ερώτηση αν θα υπάρξει νέα δανειακή σύμβαση, ο υπουργός Οικονομικών αποφεύγει να πάρει σαφή θέση λέγοντας πως «αν η χώρα μας πείσει τις αγορές ότι έχει διάθεση να μην επιστρέψει στα λάθη του παρελθόντος, τότε πιστεύω ότι οι αγορές αλλά και οι εταίροι μας θα μας στηρίξουν». Δηλώνει πως αναγκαία προϋπόθεση είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης και για το χρέος καθώς, με βάση την απόφαση του Γιούρογκρουπ το Νοέμβρη του 2012, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι προϋπόθεση για να εξετασθούν περαιτέρω μέτρα μείωση του ελληνικού χρέους. Ανάλογη δήλωση έκανε πρόσφατα και ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου, Όλι Ρεν, ενώ και το ΔΝΤ εμμέσως πλην σαφώς θέτει θέμα χρέους και χρηματοδοτικού κενού μετά την άνοιξη του 2014.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, αν και δηλώνει πως κατανοεί ότι μερίδα του κόσμου έχει επωμιστεί μεγάλο βάρος, αποφεύγει να δεσμευθεί ότι δεν θα προκύψουν νέα μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό πως αξιοποιεί τη λέξη «επιδίωξη» αντί για τη λέξη «δέσμευση» και απαντά πως «βασική μας επιδίωξη είναι η αποφυγή λήψης νέων επώδυνων μέτρων». Ξεκαθαρίζει πάντως ότι για το λαό η φοροληστεία θα συνεχιστεί και πως η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι η φόρο-επιβάρυνση και των ιδιοκτητών οικοπέδων.
Είναι ωστόσο εξαιρετικά σαφής όταν πρόκειται για μέτρα υπέρ των ομίλων, εξαγγέλλοντας ότι το 2014 θα μειωθούν σταδιακά κατά 3,9% οι εισφορές των εργοδοτών και αφήνει σαφώς να νοηθεί ότι τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου θα συνεχιστούν καθώς «μεταρρυθμίσεις και ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον είναι οι λέξεις κλειδιά για την επιτυχία των αποκρατικοποιήσεων».
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: