Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Βαριά χαράτσια με τα εκκαθαριστικά σημειώματα

Νέας κοπής ασήκωτα χαράτσια φέρνει στα λαϊκά νοικοκυριά η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τα μειωμένα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2012.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, ο συμπληρωματικός φόρος για περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους που παρέλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 1.000 ευρώ ανά φορολογική δήλωση. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία ήδη παρακράτησαν και απέδωσαν στην Εφορία τόσο το χαράτσι για τη λεγόμενη «αλληλεγγύη» όσο και τους φόρους εισοδήματος που αναλογούν στη βάση του αφορολόγητου ορίου και της φορολογικής κλίμακας που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2012. Να σημειωθεί ότι στα περσινά εκκαθαριστικά σημειώματα περιλαμβανόταν και το τέλος «αλληλεγγύης» και κατά συνέπεια τα στοιχεία της εκκαθάρισης δεν είναι συγκρίσιμα με τα στοιχεία που προκύπτουν για φέτος.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που προκύπτουν από την εκκαθάριση περίπου 2,1 εκατ. φορολογικών δηλώσεων (από το σύνολο των περίπου 5,7 εκατ. που υποβάλλονται):
-- Πάνω από 1 εκατ. (50%) φτάνει ο αριθμός των νοικοκυριών για τα οποία προκύπτουν συμπληρωματικοί φόροι και χαράτσια.
-- Από τα 1 δισ. ευρώ που ήδη έχουν βεβαιωθεί για είσπραξη (χρεωστικά σημειώματα) περίπου758 εκατ. αφορούν στον πρόσθετο φόρο εισοδήματος, 163,5 εκατ. ευρώ στο χαράτσι της «αλληλεγγύης» και 90,5 εκατ. ευρώ στο χαράτσι του επιτηδεύματος που πληρώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες.
Πέρα και πάνω από τα προηγούμενα, η συγκυβέρνηση έχει να ελπίζει, ποντάροντας στα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία μέσω της ΔΕΗ, στην απογείωση των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων (ακόμη 1 δισ. ευρώ) κ.ά.
Κατασχέσεις για τα ληξιπρόθεσμα
Σε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο 5μηνο (Γενάρης - Μάης 2013) τα νέα εμφανιζόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία. Είναι φανερό πως η διαδικασία διόγκωσης των εμφανιζόμενων ληξιπρόθεσμων «οφειλών» λαϊκών νοικοκυριών θα ενταθεί στους επόμενους μήνες μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων και της αποστολής των λογαριασμών της ΔΕΗ με τα νέα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία. Τα διαχειριστικά ζόρια φέρνουν στην ημερήσια διάταξη την ενεργοποίηση του μέτρου των κατασχέσεων μισθών και συντάξεων.
Η συγκυβέρνηση, μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη, ετοιμάζεται να εφαρμόσει το μέτρο της κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων για τις εμφανιζόμενες οφειλές, μέτρο που θα αφορά και τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω των οποίων καταβάλλονται τα ποσά μισθών και συντάξεων. Σύμφωνα με χτεσινή υπουργική απόφαση, οι τράπεζες υποχρεώνονται να διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ στοιχεία για κάθε κατηγορία πελατών τους. Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή, η αποστολή των στοιχείων που αφορούν το έτος 2011 θα γίνει έως την 30/10/2013 και η αποστολή αρχείων των στοιχείων που αφορούν το 2012 μέχρι την 31/12/2013.
Το μέτρο της κατάσχεσης μισθών και συντάξεων προβλέπεται για οφειλές που ξεκινούν μόλις από τα 300 ευρώ.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: