Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία εξετάζει η αμερικανική κυβέρνηση

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εξετάσει πώς θα μπορούσε να επέμβει στρατιωτικά στο συριακό εμφύλιο, ανέφερε ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου ο επικεφαλής του στρατωτικού επιτελείου των ΗΠΑ στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ. 
Το Πεντάγωνο έχει θέσει υπόψη του Λευκού Οίκου τις δυνατότητες για επέμβαση, όπως είπε ο Ντέμπσεϊ, αποφεύγοντας ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες για τις διαφορετικές επιλογές. 
Ο Ντέμπσεϊ περνά, μαζί με άλλους αξιωματούχους, από ακρόαση του Κογκρέσου για το εάν θα ανανεωθεί η θητεία του (πράγμα που οι Ρεπουμπλικανοί αφήνουν ανοικτό). 
Ο Τζον Μακ Κέιν, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής (και πρώην προεδρικός υποψήφιος) ρώτησε τον Ντέμπσεϊ ποια επιλογή για τις ΗΠΑ θεωρείται μικρότερου ρίσκου αναφορικά με τη Συρία: Να συνεχίσει η περιορισμένη δράση υπέρ των αντικαθεστωτικών ή να προχωρήσει σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. 
Ο Ντέμπσεϊ περιορίστηκε πως δική του προτίμηση είναι η εγκαθίδρυση και υποστήριξη μίας μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «το εάν η υποστήριξη θα γίνει με άμεση στρατιωτική δράση είναι απόφαση της εκλεγμένης ηγεσίας και όχι των στρατιωτικών».
Ο στρατηγός αναγνώρισε επίσης πως στην παρούσα φάση, ισχυρότερη στο συριακό έδαφος είναι η θέση του Μπασάρ αλ Άσαντ. «Αυτήν την στιγμή, οι ισορροπίες έχουν αλλάξει υπέρ του» είπε.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: