Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

«Χαλάρωση» με ...ένταση των μέτρων

Στα απόνερα της χτεσινής συνάντησης Μέρκελ - Ολάντ στο Παρίσι και τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε σήμερα «έκπληκτος» για το γεγονός ότι η Γαλλία επέκρινε την Κομισιόν επειδή συνέστησε μεταρρυθμίσεις.
Μετά τη διετή παράταση που πήρε από την Κομισιόν για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3%, ο Γάλλος Πρόεδρος είχε πει την Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας, αλλά αυτός που θα αποφασίσει πώς θα τις εφαρμόσει είναι η Γαλλία και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Έθεσε, μάλιστα, ζήτημα «κυριαρχικών δικαιωμάτων», για να κρύψει ότι αυτά είναι ούτως ή άλλως συνειδητά εκχωρημένα από την αστική τάξη της κάθε χώρας στα διακρατικά όργανα της ΕΕ, προκειμένου να υπηρετηθεί το γενικό συμφέρον των μονοπωλίων της στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Στη μεταξύ τους συνάντηση, που επιβεβαίωσε τις κλιμακούμενες αντιθέσεις ανάμεσα στις δύο καπιταλιστικές οικονομίες, Ολάντ και Μέρκελ πρότειναν, επίσης, να διορίσει η Ευρωζώνη έναν «αποκλειστικής απασχόλησης» πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, ο οποίος θα συγκαλεί περισσότερες Συνόδους για το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής.

«Με εκπλήσσει πώς η Γαλλία τη μια ημέρα επισημαίνει την ανάγκη για οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης και την άλλη επικρίνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις βάσιμες συστάσεις της», τόνισε ο Ο. Ρεν, στη διάρκεια σεμιναρίου στο Ελσίνκι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις συστάσεις της προς τις χώρες της ΕΕ, την Τετάρτη, κάλεσε τη Γαλλία να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες, να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και να μειώσει το κόστος εργασίας σε αντάλλαγμα για τη διετή παράταση υλοποίησης των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο Ρεν τόνισε, με νόημα, ότι περιμένει οι χώρες στις οποίες δόθηκε παράταση «να χρησιμοποιήσουν το διάστημα αυτό αποτελεσματικά για την ενίσχυση της οικονομίας και της απασχόλησης», δείχνοντας ανάγλυφα ότι η «χαλάρωση» στη δημοσιονομική προσαρμογή σημαίνει ένταση των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων.
Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και η «Fitch», σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι «η σύσταση της Κομισιόν να δοθεί σε πέντε χώρες της Ευρωζώνης επιπλέον χρόνος για να μειώσουν τα ελλείμματά τους, αναγνωρίζει ότι οι προηγούμενοι στόχοι για τα ελλείμματα ήταν ιδιαίτερα φιλόδοξοι σε ένα περιβάλλον βαθιάς ύφεσης και υψηλής ανεργίας». Διαπιστώνει, δηλαδή, ότι η «χαλάρωση» στη δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαστική για την Ευρωζώνη, εξαιτίας της μεγάλης απόκλισης από τους αρχικούς στόχους που προκάλεσε η βαθιά κρίση.
Ο «Fitch» σημειώνει με νόημα ότι «η χαλάρωση του ρυθμού επιβολής της δημοσιονομικής λιτότητας δεν θα είναι επαρκής για να προάγει μια ευρεία και βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, χωρίς να επιτευχθεί παράλληλα πρόοδος στο μέτωπο της τραπεζικής ένωσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσει τη δυνατότητα ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης στις οικονομίες της περιοχής».
Δηλαδή, η χαλάρωση συνοδεύεται με ένταση των αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων, των ιδιωτικοποιήσεων και όλων των άλλων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Τέλος, ο οίκος σημειώνει πως οι αξιολογήσεις του για τις οικονομίες της Ευρωζώνης, ενσωματώνουν ήδη χαμηλότερους στόχους για μειώσεις ελλειμμάτων από εκείνους που είχαν τεθεί παλαιότερα,«ούτως ώστε να αντικατοπτρίζουν τις υποτονικές οικονομικές προοπτικές».
Εκταμιεύει τη δόση το ΔΝΤ
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συζητήσει την έκθεση προόδου του ελληνικού προγράμματος που συνέταξε το κλιμάκιο του Ταμείου στην Αθήνα. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να αποφασίσει την έγκριση της δόσης ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που είναι η συμμετοχή του στο δάνειο προς την Ελλάδα. Στην έκθεση αξιολόγησης σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, αλλά χρειάζεται να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις καπιταλιστικές δηλαδή αναδιαρθρώσεις.
Σε άλλη του έκθεση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρετίζει την ποσοτική και ποιοτική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας,σημειώνοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη στη χώρα κερδίζει έδαφος, εξαιτίας των μέτρων που πήρε η Κεντρική Τράπεζα (διπλασιασμό του όγκου των κρατικών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της) και τα οποία ισοδυναμούν με κόψιμο νέου χρήματος.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, «η επιτυχία των νέων πολιτικών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την υλοποίηση των φιλόδοξων δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ τα δυνητικά οφέλη από ένα πλήρες πακέτο μεταρρυθμίσεων θα είναι μεγάλα και δεν θα ωφελήσουν μόνο την Ιαπωνία, αλλά και την παγκόσμια οικονομία». Το ΔΝΤ αποσαφηνίζει πως δε θεωρεί την τρέχουσα υποτίμηση του γιεν ως προβληματική και ξεκαθαρίζει πως μεσοπρόθεσμα η νομισματική ισοτιμία και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα μετακινηθούν σε επίπεδα που είναι ευρέως συμβατά με τα θεμελιώδη.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: