Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Τσακίζονται οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών

Σε τροχιά εφαρμογής βρίσκονται οι ρυθμίσεις που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις στο «νέο» σχολείο, όπως τσακίζονται και τα μορφωτικά δικαιώματα.Αυτές τις ημέρες (με καταληκτική ημερομηνία την Πέμπτη 30 Μάη), σε όλη τη χώρα συνεδριάζουν ταΠεριφερειακά Υπηρεσία Συμβούλια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) και συζητούν για τις μεταθέσεις με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για υπολογισμό «κενών και πλεονασμάτων εκπαιδευτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης». Ήδη μια σειρά ΕΛΜΕ έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις στα τοπικά Συμβούλια.
Η συγκεκριμένη εγκύκλιος δίνει οδηγίες για το πώς υπολογίζονται τα πλεονάσματα, καλώντας να ληφθούν υπόψη η «οργανικότητα» των σχολικών μονάδων, οι ώρες διδασκαλίας που προβλέπονται για κάθε τμήμα, η αύξηση ωραρίου των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με το Ν.4152/2013 (ΦΕΚ107τΑ/09.05.2013), η κατάργηση της συνδιδασκαλίας στα project, τα οποία θα ανατίθενται σε ένα μόνο εκπαιδευτικό.
Η εικόνα που καλούνται να συντάξουν τα ΠΥΣΔΕ με βάση τις οδηγίες του υπουργείου, εμφανίζοντας τα πλεονάσματα «φουσκωμένα», είναι πλασματική, καθώς κάθε Σεπτέμβρη τοποθετούνται οι εκπαιδευτικοί έτσι ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες και προκύπτουν και νέες για τις οποίες κάθε χρόνο προσλαμβάνονται αναπληρωτές. Πρώτη μέριμνα του υπουργείου Παιδείας θα έπρεπε να είναι η εξασφάλιση της λειτουργίας των σχολείων με διορισμούς. Η εγκύκλιος του υπουργείου στην ουσία δίνει κατεύθυνση ώστε να προκύψει πλεόνασμα εκπαιδευτικών για να έρθουν σε πρώτη φάση οι υποχρεωτικές μεταθέσεις, να μειωθεί ο αριθμός των αναπληρωτών, να ανοίξει τελικά ο δρόμος για απολύσεις. Και όλα τα παραπάνω σε βάρος της λειτουργίας των σχολείων, τα οποία θα κληθούν να λειτουργήσουν με λιγότερους εκπαιδευτικούς, με χειρότερους όρους για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας.
Και από αυτή την εξέλιξη αναδεικνύεται η ανάγκη αντίστασης συνολικά στους σχεδιασμούς για την εκπαίδευση και σε αυτή καλούν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ που καλούν σε αγώνα για μαζικούς μόνιμους διορισμούς, ενάντια στην αύξηση του ωραρίου, για μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, για σχολείο με ενιαίο πρόγραμμα και ενιαία εργασιακά δικαιώματα, ενάντια στην αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, ενάντια στο «νέο σχολείο» της αγοράς, το οποίο υπαγορεύει υποταγμένους ελαστικά απασχολούμενους εκπαιδευτικούς.
Ενάντια στα σχέδια συρρίκνωσης των σχολείων
Αποφασισμένοι να μπουν φραγμός στα σχέδια συρρίκνωσης του δημόσιου σχολείου δηλώνουν οι Σύλλογοι Γονέων των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας. Με αφορμή την εγκύκλιο του υπουργείου, που ανοίγει το δρόμο για κατάργηση οργανικών θέσεων στα σχολεία, καθώς η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι «μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό», τα διοικητικά συμβούλια των παραπάνω σχολείων προχώρησαν σε κοινή σύσκεψη. Στο κοινό τους κάλεσμα οι εκπρόσωποι των γονιών από τα Λύκεια Λίμνης και Μαντουδίου, τα Γυμνάσια Λίμνης, Αγίας Άννας, Μαντουδίου και Προκοπίου και του ΕΠΑΛ Μαντουδίου παίρνουν σαφή θέση απέναντι στην πολιτική των συγχωνεύσεων - καταργήσεων, απαιτώντας «να μην καταργηθεί καμιά οργανική θέση και να προγραμματιστούν άμεσα για την ερχόμενη σχολική περίοδο διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών». Δηλώνουν παράλληλα ότι «χρέος όλων μας είναι να αγωνιστούμε για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών μας».
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: