Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Αλλιώς τα λένε το πρωί...κι αλλιώς το μεσημέρι

Τοποθετούμενος στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την έκθεση για την ενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής δήλωσε πως την καταψηφίζει και αιτιολογώντας τη στάση του αυτή αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονομασίας, στην άσχημη πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας και ακόμα στην κατάσταση της οικονομίας της. Για το τελευταίο αυτό θέμα αντιγράφουμε απ' το σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ: «Διευκρίνισε (σ.σ. ο Ν. Χουντής) πως στο ψήφισμα δεν αναφέρονται τα αίτια που έχουν επιδεινώσει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας, όπως την αύξηση του δημοσίου χρέους, την τεράστια ανεργία των νέων και τη μεγάλη μετανάστευση στο εξωτερικό. Oπως είπε: "Ολα αυτά προκύπτουν από τις οικονομικές πολιτικές που ακολουθεί η χώρα, υπό τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο της προ-ενταξιακής διαδικασίας, γεγονός που θα οξύνει περαιτέρω τα κοινωνικά προβλήματα της ΠΓΔΜ"».
Δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε την υποκρισία του Ν. Χουντή και κατ' επέκταση του ΣΥΡΙΖΑ. Απ' τη μια, δηλαδή, παραδέχεται ότι η ζωή του λαού της γειτονικής χώρας επιδεινώνεται λόγω των κατευθύνσεων της ΕΕ, απ' την άλλη όμως είναι υπέρμαχοι της ΕΕ και της ένταξης άλλων κρατών σε αυτήν. Για παράδειγμα, ο Ν. Χουντής ήταν ο εισηγητής του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για την «πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας», στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, ο οποίος μάλιστα δέχτηκε και τα συγχαρητήρια των αξιωματούχων της ΕΕ και των ομιλητών από άλλες πολιτικές ομάδες.
Η ενταξιακή πορεία της κάθε χώρας κρίνεται με βάση τα κριτήρια των Συνθηκών του Μάαστριχτ, της Κοπεγχάγης, της Λισαβόνας, τις τέσσερις ελευθερίες του κεφαλαίου, τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης «Ευρώπη 2020». Αυτά συμπυκνώνονται στο πόσο γρήγορα προχωρούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην οικονομία για τη διείσδυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, για την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, των πλουτοπαραγωγικών πηγών (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ορυκτός πλούτος) και ταυτόχρονα η ενίσχυση του αστικού πολιτικού συστήματος, των κατασταλτικών μηχανισμών για τη χειραγώγηση του εργατικού κινήματος.
Κι αυτά τα κριτήρια είναι ενιαία για όλες τις χώρες, και για την Αλβανία και για την ΠΓΔΜ και όποια άλλη. Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τους λόγους του που καταψήφισε το ψήφισμα για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ. Αλλά αυτοί δεν έχουν να κάνουν με τη στρατηγική της ΕΕ που τσακίζει τους λαούς για χάρη των μονοπωλίων.
 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: