Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Επιστολή διαμαρτυρίας στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»


Αφορά στην τροποποίηση εκ των υστέρων ερώτησης που απευθυνόταν στον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, στη συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Κυριακή
Από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ στάλθηκε την Τρίτη 7/5/2013 επιστολή διαμαρτυρίας προς την εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», για την απαράδεκτη και πρωτοφανή για τη δημοσιογραφική δεοντολογία μεθόδευση στο χειρισμό της συνέντευξης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, που δημοσιεύτηκε στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής», στις 4/5/2013. Σε επικοινωνία που είχε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με τον διευθυντή του «Αγγελιοφόρου», ο τελευταίος αναγνώρισε ότι υπάρχει ζήτημα με το χειρισμό της συνέντευξης και δεσμεύτηκε να επανορθώσει από τις σελίδες της εφημερίδας. Η επιστολή του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:
«Κύριε διευθυντά,
Εκφράζουμε την εντονότατη διαμαρτυρία μας για το γεγονός ότι στη συνέντευξη, που παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην εφημερίδα σας και τη συντάκτρια Αννίτα Στιβακτάκη και δημοσιεύτηκε το Μ. Σάββατο 4/5/2013, υπήρχε ερώτηση, η οποία είχε τροποποιηθεί εκ των υστέρων, μετά την παράδοση της συνέντευξης στην εφημερίδα και χωρίς να υπάρξει προηγούμενη ενημέρωσή μας.
Συγκεκριμένα, στις ερωτήσεις που η συντάκτριά σας απηύθυνε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συμπεριλαμβανόταν μία σχετικά με τη θέση του ΚΚΕ για το ευρώ, η οποία ήταν η εξής: "Η θέση σας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Το ερώτημα όμως είναι σε ποιο ευρώ, στο ευρώ της Γερμανίας και σε μια Γερμανική Ευρώπη; Μήπως ήρθε η ώρα με νηφαλιότητα και ψυχραιμία να ξαναδούμε όλα τα πιθανά σενάρια;"
Η συγκεκριμένη θέση - και αυτό είναι γνωστό σε όλους - δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση θέση του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό και προκειμένου να μην εκτεθεί η δημοσιογράφος, που έπαιρνε τη συνέντευξη, το Γραφείο Τύπου του Κόμματος επικοινώνησε μαζί της, επισημαίνοντας ότι αυτό που περιγράφει ως θέση του ΚΚΕ δεν είναι θέση του και ότι καλό θα ήταν να επαναδιατυπώσει το ερώτημα. Η κ. Στιβακτάκη απάντησε ότι η ίδια έτσι έχει καταλάβει τη συγκεκριμένη θέση και ότι αν δεν ισχύει, μπορεί ο Γενικός Γραμματέας να το διαψεύσει στην απάντηση. Αυτό και έγινε, με την απάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα, που έδινε την ολοκληρωμένη θέση του ΚΚΕ για το ζήτημα της αποδέσμευσης από την ΕΕ και από την Ευρωζώνη.
Στο δημοσιευμένο κείμενο της 4/5 αντί της ερώτησης, στην οποία αντιστοιχούσε η απάντηση του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, υπήρχε άλλη ερώτηση με την εξής διατύπωση: "Η προκάτοχός σας, κ. Παπαρήγα, είχε δηλώσει ότι η έξοδος από το ευρώ υπό τις παρούσες συνθήκες θα είναι καταστροφική. Μήπως ήρθε η ώρα με νηφαλιότητα και ψυχραιμία να ξαναδούμε όλα τα πιθανά σενάρια;"...
Είναι προφανές ότι η αλλαγή αυτής της ερώτησης και η τελική διατύπωση ερώτησης - απάντησης στην εφημερίδα, όχι μόνο διαστρεβλώνει την πραγματική θέση του ΚΚΕ, αλλά επιπλέον εμφανίζει τον ΓΓ του Κόμματος να απαντάει σε μια ερώτηση που δεν του τέθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα οι αναγνώστες σας να μην μπορούν να κατανοήσουν την ουσία της απάντησης.
Το συγκεκριμένο γεγονός συνιστά απαράδεκτη και πρωτοφανή για τη δημοσιογραφική δεοντολογία μεθόδευση και γι' αυτό το λόγο ζητάμε την επανόρθωση από την εφημερίδα σας, καθώς και τη δημοσίευση της παρούσας επιστολής, προκειμένου να βγάλουν οι αναγνώστες τα δικά τους συμπεράσματα.
Γιάννης Γκιόκας
Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ».
Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: