Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Κλείνει το εργοστάσιο της «Όπελ» στο Μπόχουμ



Το εργοστάσιο της «Όπελ» στο Μπόχουμ θα κλείσει τελικά οριστικά και ολοκληρωτικά στα τέλη του 2014. Πέρα από την κατασκευή των αυτοκινήτων και των εξαρτημάτων θα κλείσουν και οι αποθήκες με 420 εργαζόμενους που ανήκουν στη θυγατρική «Cat Logistics».
Σ’ αυτό το βήμα προχώρησε η διεύθυνση της εταιρείας μετά την απόρριψη από τους εργαζόμενους της συμφωνίας που είχε συνάψει η διεύθυνση με το Συνδικάτο Μετάλλου, ερήμην του Εργοστασιακού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία Κνουτ Γκιέσλερ στην εφημερίδα «Wall Street Journal», πολλοί εργαζόμενοι απευθύνονται στο Συνδικάτο και λένε ότι άλλαξαν γνώμη στην εκτίμηση της συμφωνίας και τη βλέπουν τώρα με διαφορετικό μάτι. Και συνεχίζει ότι αν πληθύνουν αυτές οι φωνές, θα δει το Συνδικάτο τι συμφωνίες θα μπορέσουν να γίνουν στη σημερινή κατάσταση. Πάντως η διεύθυνση της «Όπελ» απέρριψε την πιθανότητα να δεχτεί νέες διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες στον πρόεδρο του Εργοστασιακού Συμβουλίου Ράϊνερ Αϊνλενκελ επειδή δήθεν αυτός δεν ενημέρωσε σωστά τους εργάτες για τις συνέπειες της απόρριψης της συμφωνίας πριν την ψηφοφορία.
Το εργοστάσιο στο Μπόχουμ λειτουργεί από το 1962, έχουν παραχθεί εκεί 13.000.000 αυτοκίνητα, σε καλές περιόδους παράγονταν ως 250.000 αυτοκίνητα το χρόνο και εργάζονταν 20.000 εργάτες.
Κροκοδείλια δάκρυα έχυσαν τα κόμματα που υπηρετούν τα μονοπώλια στο κοινοβούλιο του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας σε ειδική συνεδρίαση που έγινε την Τρίτη για τις εξελίξεις στην «Όπελ». Με δημαγωγικό και αποπροσανατολιστικό τρόπο επέρριπταν μεταξύ τους τις ευθύνες για ολιγωρία σχετικά με τη σωτηρία του εργοστασίου στο Μπόχουμ.
Στο μεταξύ η διεύθυνση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επενδύσει 4 δισ. ευρώ στα απομένοντα εργοστάσια της «Όπελ» στην Ευρώπη.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: