Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Μιλώντας στα παιδιά για την κρίση και τον πόλεμο

Εκδήλωση με θέμα «Μιλώντας στα παιδιά για την κρίση και τον πόλεμο» πραγματοποίησαν τηνΤετάρτη 29 Μάη, στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής, οι ΟΒ Παιδαγωγικού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Στην εκδήλωση μίλησε η Ανθή Αργυρούδη,  msc κοινωνικής κλινικής ψυχολογίας και στέλεχος του ΚΚΕ, η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης και των συνεπειών της έχουν δημιουργήσει μια νέα κατάσταση γύρω μας στην οποία δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια, να την προσπεράσουμε. Χιλιάδες οικογένειες γύρω μας δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες σε στέγαση, τροφή, υγεία. Η ανεργία αυξάνεται και οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση μεγαλώνουν με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μένουν εκτός παιδικών σταθμών, μαθητές να εγκαταλείπουν το σχολείο και φοιτητές να μην ολοκληρώνουν τις σπουδές τους. Προφανώς τα παιδιά δε ζουν σε γυάλα. Λαμβάνουν συνεχώς ερεθίσματα απ’ το περιβάλλον τους και αισθάνονται τις αγωνίες και τους φόβους των οικογενειών τους. Αλλά ταυτόχρονα και ο ίδιος ο καπιταλισμός προσπαθεί να τους περάσει μηνύματα όπως ότι έτσι είναι τα πράγματα και δεν αλλάζουν, ότι χρειάζεται να προσαρμόζεσαι, να διαχειρίζεσαι ατομικά το φόβο σου είτε μέσα από παιδικές εκπομπές και παιδικά παιχνίδια που στηρίζονται στην επιχειρηματική δράση, είτε μέσα από τηλεοπτικά προγράμματα που προβάλλουν τον εθελοντισμό ως λύση στα προβλήματά μας. Επομένως μιλώντας στα παιδιά για την κρίση και τον πόλεμο, τα βοηθάμε να καταλάβουν πώς λειτουργεί η καπιταλιστική κοινωνία και συγκεκριμένα να αντιληφθούν την κρίση ως ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζεται συλλογικά, μέσα απ’ τους αγώνες του λαϊκού κινήματος».
Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε έκθεση με ζωγραφιές παιδιών με θέμα τον πόλεμο. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με θεατρική παράσταση από παιδιά δημοτικού και νηπιαγωγείου με τίτλο «Το χαρούμενο λιβάδι».
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: