Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Ψάχνει νέο μείγμα ενίσχυσης των γερμανικών μονοπωλίων


Να στηριχθούν οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση ζητάει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με επιστολή που έστειλε προς τον συνάδελφό του Γερμανό υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ.
Στην επιστολή που αποκαλύπτει στην αυριανή του έκδοση το Spiegel, ο Σόιμπλε προτείνει να υποστηριχθούν αυτές οι χώρες και διμερώς σε θέματα ανάπτυξης, μέσω της κρατικής γερμανικής τράπεζας επενδύσεων.
Το περιοδικό εκτιμά ότι η γερμανική κυβέρνηση απομακρύνεται από την πολιτική της λιτότητας για τον ευρωπαϊκό Νότο. Γίνεται ακόμη λόγος για σταδιακή αλλαγή πλεύσης, ακόμη και για έναν «διαφορετικό» Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τον Πορτογάλο ομόλογό του «να παίζει τον ρόλο του πολιτικού που τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης».

Όμως ακόμη κι αν είναι έτσι, όλα τα μείγματα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης είναι εξίσου αντιλαϊκά και έχουν ως στόχο να διασώσουν την κερδοφορία διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου.
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη ότι αυτό που κινητοποίησε τη γερμανική κυβέρνηση είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. «Εάν δεν δράσουμε τώρα, τότε ο Νότος της Ευρώπης κινδυνεύει να χάσει μία ολόκληρη γενιά» ακούγεται από το περιβάλλον του Σόιμπλε όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες και προσθέτουν ότι «Μέρκελ και Σόιμπλε εμφανίζονται τώρα διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν σταθερές θέσεις της μέχρι τώρα φιλοσοφίας τους περί διάσωσης».
«Είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να παράσχουμε βοήθεια και σε διμερές επίπεδο εκ μέρους της Γερμανίας» έγραφε στην επιστολή του προς τον κ. Ρέσλερ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθετε ότι από τη βοήθεια αυτή θα μπορεί να περιμένει «μία στήριξη που θα λειτουργήσει εμφανώς ταχύτερα και θα έχει αισθητά και ψυχολογικά αποτελέσματα, σε εύλογο χρονικό διάστημα». Η τράπεζα KfW θα κληθεί να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στο σχέδιο ανάπτυξης που επεξεργάζονται εμπειρογνώμονες των δύο υπουργείων κατ' αρχήν για την Ισπανία και το οποίο θα μπορούσε, επισημαίνεται στο άρθρο, να χρησιμεύσει κατόπιν ως πρότυπο και για την Πορτογαλία, ίσως και για την Ελλάδα.
Στην πραγματικότητα δεν τους έπιασε ο πόνος για την ανεργία αλλά η εμπλοκή της γερμανικής τράπεζας επενδύσεων στις υπερχρεωμένες χώρες θα αποτελέσει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διεισδύσουν σε αυτές τα γερμανικά μονοπώλια.
Όσο για τα περί αντιμετώπισης της ανεργίας η ίδια η πραγματικότητα τούς διαψεύδει αφού στις χώρες που παρουσιάζουν ανάκαμψη η ανεργία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα γιατί είναι δομικό στοιχείο του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: