Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στην Καρδίτσα

Για την προστασία της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς και της αγροτικής παραγωγής

«Η αγροτιά της χώρας μας είναι η πρώτη που χτυπήθηκε από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και στη συνέχεια στην ΕΕ. Διότι, όπως είναι γνωστό, η ΕΟΚ δέσμευσε από την πρώτη στιγμή τα κράτη - μέλη της, το καθένα που έμπαινε, στην ενιαία αγροτική πολιτική, ενώ στους άλλους τομείς υπήρχε μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων σε εθνικό επίπεδο.
Σήμερα, τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του λαού για να κυβερνήσουν - είτε κάνοντας αυτοδύναμες κυβερνήσεις ΝΔ, ή ΣΥΡΙΖΑ, ή συμμετέχοντας στην κυβέρνηση - πρέπει να σας πω ότι ούτε ένα κόμμα αναφέρεται στην προστασία της αγροτικής παραγωγής, στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και στην προστασία των μικρών παραγωγών, που πάνω από όλα, νομίζω, ενδιαφέρει αυτόν τον τόπο. Εμείς εκεί συγκεντρώνουμε την προσοχή μας. Μιλάμε για ένα τραγικό κενό, κυριολεκτικά.
Η ΝΔ, π.χ., στους 18 στόχους που έβαλε κι από κει και πέρα υλοποιεί ως πρόγραμμα, δεν αναφέρει ένα πράγμα: Οτι πρέπει να σταματήσουν οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, είτε γεωργικών, είτε κτηνοτροφικών, που παράγονται στην Ελλάδα και δεύτερον να προστατέψει τον μικροπαραγωγό αγρότη. Δεν περιμέναμε να κάνει αυτήν την πρόταση η ΝΔ, αλλά, τουλάχιστον, αυτές τις δυο προτάσεις να πει, κι ας τα άφηνε τα άλλα, στις λεπτομέρειες.
Έδωσε το κυβερνητικό του πρόγραμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειλικρινά σας λέω, περίμενα ότι έστω και δημαγωγικά, κάτι θα έλεγε για την αγροτιά. Ούτε δημαγωγία δεν έκανε. Οχι ότι εμείς επιβραβεύουμε τη δημαγωγία. Δεν είπε απολύτως τίποτα. Κι ενώ υποτίθεται ότι θα είναι μεγάλος επαναστάτης ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην ΕΕ, δεν έκανε την παραμικρή κριτική στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αντίθετα, τα δυο - τρία πράγματα που είπε - έτσι σκόρπια και φύρδην μίγδην - είναι η υλοποίηση της ΚΑΠ.
Τι είπε για παράδειγμα: Ρύθμιση αγροτικών χρεών. Τίποτα συγκεκριμένο. Αφού η Αγροτική Τράπεζα είναι η πιο προβληματική τράπεζα της Ελλάδας, με βάση τους "διεθνείς οίκους". Πώς θα την κάνει τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών; Έχουν γίνει άλλες 4 - 5 ρυθμίσεις αγροτικών χρεών από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αλαφρώθηκαν τα χρέη της αγροτιάς; Όχι.
Και ό,τι ρυθμίσεις χρεών κάνουν, είναι για να μη φαίνεται στο χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ ότι έχει ζημιές, για να την πουλήσουν.
Δεύτερον, είπε ότι θα δώσει βραχυπρόθεσμα δάνεια στους αγρότες. Ούτε όρισε τα επιτόκια, ενώ δεν περιλαμβάνει την τελική παραγραφή των δανείων της αγροτιάς. Και τα δάνεια της φτωχής αγροτιάς οφείλονται στην ΚΑΠ και στη "θάλασσα" των εισαγωγών, στο κόστος παραγωγής, στα απούλητα προϊόντα. Πραγματικά, πρέπει να διαγραφούν τα χρέη της αγροτιάς, δεν τα δημιούργησε η αγροτιά.
Είπε ότι θα δώσει μια καλλιεργητική κάρτα. Προσέχτε: Αυτή η καλλιεργητική κάρτα είναι μια πιστωτική κάρτα που θα είναι στη διάθεση του προμηθευτή. Θα αγοράζει, δηλαδή, αγροτικά εφόδια ο αγρότης κι ο προμηθευτής θα εισπράττει τα χρήματα από τις επιδοτήσεις που θα κατατίθενται στην τράπεζα. Δηλαδή, εξασφαλίζει τον προμηθευτή. Οι θέσεις που εξήγγειλε σήμερα είναι πολύ πίσω απ' αυτές που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ στην "Αγρότικα" στις 5 Φλεβάρη του 2012, στη Θεσσαλονίκη.
Εμείς θεωρούμε ότι η αγροτιά της Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδας, πρέπει να έχει καθαρό ότι είναι ασυμβίβαστη η προστασία της αγροτικής παραγωγής και του μικροπαραγωγού αγρότη, με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ. Αν κάποια άλλα τμήματα του πληθυσμού δεν έχουν πειστεί γι' αυτό, η αγροτιά πρέπει να είναι βέβαιη για τούτο το γεγονός. Και γι' αυτό, θαρρετά και ανοιχτά της λέμε ότι στις εκλογές πρέπει να επιβεβαιωθεί αυτό το πολιτικό της συμπέρασμα, με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ δεν έχει "στα ψιλά" της πρότασής του το αγροτικό ζήτημα, γιατί στα άλλα κόμματα είναι "στα ψιλά". Πολύ περισσότερο που υπάρχουν κίνδυνοι άναρχης πτώχευσης στην Ελλάδα, ή και προγραμματισμένης πτώχευσης. Τότε όλα τα κόμματα λένε ότι δεν θα έχουμε ν' αγοράσουμε ζάχαρη, θα πεινάσουμε κ.λπ., κ.λπ.
Ένας λόγος παραπάνω, κι αν το ενδεχόμενο αυτό εγώ σας λέω είναι 10%, 20%, - για μας είναι πολύ πιο μεγάλο το ποσοστό - ένας λόγος παραπάνω να έπρεπε να οργανώσουν την αγροτική παραγωγή, να την αποθηκεύσουν σε τεράστιες αποθήκες για να διανεμηθεί στον πληθυσμό. Ένας λόγος παραπάνω να έχουν απόφαση επίταξης των αλευροβιομηχανιών, ο φούρναρης να έχει το αλεύρι. Ακόμα κι αν είναι 10% ο κίνδυνος πτώχευσης, γιατί δεν μπορεί κανείς να πει δεν θα γίνει πτώχευση.
Από τη στιγμή που η κρίση βαθαίνει - δείτε την Ισπανία - και η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να περάσει σε χειρότερη πτώχευση, έπρεπε τα κόμματα να έχουν μέτρα πάνω σ' αυτό το ζήτημα. Και εν πάση περιπτώσει, αυτοί που λένε ότι αν η Ελλάδα πτωχεύσει δεν θα έχουμε να φάμε, είναι αυτοί που οδήγησαν - μετέτρεψαν τη χώρα σε χώρα εισαγωγέα, που μεγάλωσε το χρέος και τα ελλείμματα. Ένα μέρος του χρέους είναι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. Είναι η καταστροφή των παραγωγικών δομών, κλείσιμο εργοστασίων ζάχαρης, τοματοπολτού, εκκοκκιστήρια, ξηραντήρια, ξεριζώματα καλλιεργειών, κάψιμο ψαροκάικων που είναι σε βάρος της αλιείας κλπ.
Η μόνη επένδυση που οι βιομήχανοι λένε ότι θα κάνουν στην Ελλάδα, είναι σε επιχείρηση παραγωγής τεχνητής ίνας, που σημαίνει τέλος στο βαμβάκι και το μαλλί που διαθέτει η κτηνοτροφία. Εφόσον τον καπιταλιστή παραγωγό τον συμφέρει η τεχνητή ίνα, τελείωσε το βαμβάκι για την παρασκευή ρούχων. Δεν έχει ξεπεραστεί το ντύσιμο, δε γυρνάμε γυμνοί, όλοι φοράμε ρούχα υφασμάτινα».

Για τις εκλογές

«Θεωρούμε ότι η επόμενη εκλογική μάχη είναι μια μάχη που μπορεί να πισωγυρίσει το όποιο θετικό βήμα έκανε ο λαός γκρεμίζοντας προς τα κάτω τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Γιατί αυτό το θετικό βήμα που έγινε - χρόνια κι εμείς λέγαμε να εγκαταλείψουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ
- αυτό το βήμα έμεινε μετέωρο. Σκορπίστηκε εδώ κι εκεί.
Πολύ περισσότερο τώρα, με την οπισθοχώρηση που έχουν όλα τα κόμματα με τη θέση "πάση θυσία στο ευρώ και την ΕΕ", όποια κυβέρνηση κι αν γίνει θα είναι ένας από τους χειρότερους αντίπαλους του λαού, λόγω της κρίσης, λόγω του βαθέματος της κρίσης. Και υπάρχει ο κίνδυνος, κάτω από το φόβητρο "πάση θυσία στην ΕΕ", εάν ο λαός συμφωνήσει με αυτήν την άποψη, θα έχει κάνει ένα σοβαρό βήμα πίσω.
Το ΚΚΕ θέλει περίσσια δύναμη. Οχι για να νιώσει αυτοϊκανοποίηση, αν και δικαιούμαστε την ενίσχυση, γιατί παλέψανε σκληρά όλα αυτά τα χρόνια.
Αλλά κυρίως γιατί κάθε υποχώρηση, και ένας ψήφος υποχώρηση από τη δύναμη του ΚΚΕ - γιατί υπάρχει τέτοια πολιτική αποδυνάμωσης του ΚΚΕ - σημαίνει ότι ριζοσπαστικά λαϊκά στρώματα, φτωχή αγροτιά κάνουν ένα βήμα πίσω από τη διεκδίκηση των αιτημάτων. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό σήμερα. Στο όνομα του να σχηματιστεί μια κυβέρνηση, να γίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή να σχηματιστεί μια κυβέρνηση της ΝΔ αυτοδύναμη, για να μην ξανάχουμε εκλογές.
Κυβέρνηση θα φτιάξουν. Η δεύτερη εκλογική μάχη έγινε όχι γιατί δεν μπορούσαν να φτιάξουν κυβέρνηση την πρώτη φορά, γιατί η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν η μεν ΝΔ να αλώσει τα συγγενικά της κόμματα, ο δε ΣΥΡΙΖΑ να αλώσει ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, να αφήσει τους Οικολόγους οριστικά απ' έξω, άλλα σχήματα που έμειναν έξω από το κοινοβούλιο, να πάρει ψήφους και να έχουνε μεγαλύτερη δύναμη για να μπορούν να έχουν μια πιο ισχυρή γι'
αυτούς και τα σχέδιά τους κυβέρνηση.
Επειδή, λοιπόν, οι επόμενοι μήνες και τα επόμενα χρόνια θα είναι πάρα πολύ σκληρά για όλη την Ευρώπη, όχι μόνο για την Ελλάδα, γι' αυτό ο λαός, αυτή τη δεύτερη εκλογική μάχη πρέπει να κάνει πολλά βήματα μπροστά. Γιατί αυτοί που θα αισθανθούν νικητές ότι ψήφισαν ένα κόμμα που έγινε κυβέρνηση, θα είναι οι πιο μεγάλοι ηττημένοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: