Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012

Πολεμικές προετοιμασίες για χτύπημα σε Συρία,Ιράν


Φαίνεται πως οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζονται για επέμβαση σε Συρία , Ιράν. Οι συνέπειες για την περιοχή γενικά και τη χώρα μας ειδικότερα θα είναι καταστροφικές. Μέχρι τώρα, αλλά και στην προεκλογική περίοδο το θέμα δεν απασχόλησε σοβαρά  τα "μνημονιακά" και "αντιμνημονιακά" κόμματα τα οποία στην καλύτερη περίπτωση έμεναν σε αόριστα ευχολόγια  επιπέδου έκθεσης δημοτικού σχολείου για την αξία της ειρήνης.
Υπάρχουν δύο ζητήματα ιδιαίτερα σοβαρά πού θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις .
Πρώτο.Σε μια περίοδο που όλες οι δαπάνες περιστέλονται ( οι κοινωνικές βέβαια και όσες έχουν να κάνουν με το επίπεδο ζωής  του λαού γενικότερα) η Ελλάδα θα κληθεί να συμβάλλει στο κόστος του πολέμου τεράστιο ποσό. και αυτό γιατί με βάση της διεθνείς συνθήκες η χώρα μας βαρύνεται με το κόστος λειτουργίας της βάσης της Σούδας η οποία θα παίξει κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της επίθεσης. Ακόμα και το κόοτος φιλοξενίας των στρατευμάτων που θα σταθμεύσουν, βαρύνει τον προϋπολογισμό της Ελλάδας. Και εδώ προκύπτει το ερώτημα. Ποιό από τα κόμματα του κοινοβουλίου έχει  θέσεις -απαντήσεις σε όλα αυτά; ΚΑΝΕΝΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ.
Δεύτερο. Είναι σίγουρο πως το προσφυγικό κύμα θα είναι τεράστιο με κατεύθυνση και την Ελλάδα. Φυσικά τα Χρυσαυγίτικα φασιστικά γουρούνια θα αρχίσουν το γνωστό άθλιο παιχνίδι τους με τους πρόσφυγες. Από κοντά και τα διάφορα "γουρουνάκια -υποστηρικτές" στις λαϊκές γειτονιές για τις  δουλειές που  ... θα τους πέρνουν οι λαθρομετανάστες. 
Φαίνεται λοιπόν πως οι ταξικές δυνάμεις έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους. Δεν περιμένουμε βέβαια τίποτα απολύτως από την "εποικοδομητική αντιπολίτευση" του ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο ακριβώς. Θα κάνουν ότι μπορούν για να θολώσουν τα νερά, ρίχνοντας νερό στο μύλο των διαφόρων φασιστοειδών. Το έχουν ξανακάνει άλλωστε στην ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία.
Διαβάστε παρακάτω 4 σημερινά ρεπορτάζ από το Ριζοσπάστη και την  Καθημερινή
Σε πολεμική προετοιμασία η βάση της Σούδας;
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί έχουν ήδη καταθέσει αίτημα για αξιοποίησή της σε ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία
Γάλλοι, Αραβες, Αμερικανοί και Ελληνες στρατιωτικοί ποζάρουν στη βάση της Σούδας, την περίοδο που προετοιμαζόταν η επίθεση στη Λιβύη

ΙΣΤ/ΔΑ DEFENCENET
Στο επίκεντρο της πολεμικής προετοιμασίας για ενδεχόμενο χτύπημα στη Συρία ή και το Ιράν φαίνεται πως βρίσκεται πάλι η αμερικανοΝΑΤΟική αεροναυτική βάση τηςΣούδας στην Κρήτη, η οποία, με τις ναυτικές και αεροπορικές εγκαταστάσεις που φιλοξενεί, αμερικανικές, ΝΑΤΟικές και ελληνικές (Ναύσταθμος Κρήτης), αποτελεί «προκεχωρημένη βάση» της ιμπεριαλιστικής πολεμικής μηχανής και βασικό παράγοντα εμπλοκής της Ελλάδας στα φονικά σχέδια των ΝΑΤΟικών.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο της Κρήτης, έχει ήδη υπάρξει εκ μέρους των Αμερικανών σχετική ενημέρωση, σε υπηρεσιακό επίπεδο, προς τις ελληνικές αρχές για την επιθυμία τους να αξιοποιήσουν τη Σούδα σαν σημείο στάθμευσης και εφόρμησης της πολεμικής μηχανής, στην περίπτωση που αναλάβουν δράση ενάντια στη Συρία. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η Σούδα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση πολεμικής προετοιμασίας, καθώς από τις 13 Ιούνη άρχισαν να καταπλέουν πολεμικές μονάδες κρούσης του αμερικανικού Στόλου, όπως το «Los Angeles-class» και το επιθετικό υποβρύχιο «USS Annapolis (SSN 760)».
Οι διαδικασίες επιχειρησιακής διάθεσης της βάσης της Σούδας έχουν ουσιαστικά αυτοματοποιηθεί με τα«μνημόνια συναντίληψης» που έχουν υπογράψει και ψηφίσει στη Βουλή οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Επίσης έχουν επεκταθεί και οι επιχειρησιακές δυνατότητες, τόσο των ναυτικών, όσο και των αεροπορικών εγκαταστάσεων, με τη συμφωνία περί «τεχνικών διευθετήσεων» μεταξύ της διοίκησης των συμμαχικών δυνάμεων της Νάπολης και του ελληνικού ΓΕΕΘΑ.
Οι διευθετήσεις αυτές προβλέπουν την εγκαθίδρυση Προωθημένης Βάσης Διοικητικής Μέριμνας στο λιμάνι της Σούδας, για την παροχή βοήθειας σε επιπλέουσες και αερομεταφερόμενες μονάδες σχετικά με τον ανεφοδιασμό, τη συντήρηση, τη διεκπεραίωση επιβατών και τη δραστηριότητα ιατρικής εκκένωσης, προκειμένου να διασφαλίσει την επιχειρησιακή δυνατότητα των συμμαχικών ναυτικών δυνάμεων. Μάλιστα, το «έθνος υποδοχής», όπως αποκαλείται η Ελλάδα, έχει αναλάβει εκ των προτέρων την υποχρέωση να παράσχει οποιαδήποτε υποστήριξη με επιβάρυνση του κόστους.
Στρατηγικής σημασίας
Η υπόθεση της χρήσης της βάσης της Σούδας αποτελεί διαχρονικά υψηλή προτεραιότητα των ΗΠΑ, για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή. Αυτό αποτυπώνεται σε τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, την περίοδο 2005-2010, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν προ μηνών από το «Wikileaks». Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, οι εκάστοτε πρέσβεις των ΗΠΑ στην Αθήνα δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι η Ελλάδα προσφέρει αυτό που έχουν περισσότερο ανάγκη τα ιμπεριαλιστικά τους επιτελεία, τη γεωστρατηγική της θέση, με εξέχουσα τη βάση της Σούδας.
Σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα τον Ιούνη του 2008, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ,αναφέρει: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι ένας πολύ συνεργάσιμος σύντροφος στη Σούδα, αλλά φυσικά δεν το διαφημίζει, για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους». Ο Αμερικανός διπλωμάτης συμπληρώνει:«Δεν γνωρίζουμε απολύτως κανέναν περιορισμό από τους Ελληνες σε σχέση με την πρόσβαση, την εναέρια κυκλοφορία ή την ανάπτυξή μας εκεί, ακόμα και στα πιο ευαίσθητα στρατιωτικά σημεία της Σούδας».
Σε άλλο τηλεγράφημα, του πρέσβη Τσαρλς Ρις, το Φλεβάρη του 2006 επισημαίνεται ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα θεωρεί ακόμα πιο σημαντική, από την ενίσχυση της συνεισφοράς της στον πόλεμο του Αφγανιστάν, την «εν λευκώ άδεια που παραχωρήθηκε στα αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα από το ελληνικό υπουργείο Αμυνας μετά την 11η Σεπτέμβρη 2001 για πτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο».Συγκεκριμένα, σημειώνεται στο ίδιο τηλεγράφημα πως μόνο τη διετία 2007-8 ο αριθμός των αμερικανικών υπερπτήσεων από τον ελληνικό εναέριο χώρο έφτασε τις 28.000 διελεύσεις το χρόνο.
Οπως και στο παρελθόν, με τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν και τον τελευταίο χρόνο με τη Λιβύη, οι ελληνικές κυβερνήσεις ούτε σέρνονται, ούτε αναγκάζονται να συμμετάσχουν στον πόλεμο. Πρόκειται για στρατηγική επιλογή, απόρροια της συμμετοχής της χώρας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και της διεκδίκησης αναβαθμισμένης θέσης στον καπιταλιστικό καταμερισμό και στη διανομή της λείας, για λογαριασμό της ελληνικής πλουτοκρατίας.
Επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ
Οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή έχουν ήδη ανάψει το φιτίλι ενός νέου πολέμου επιβεβαιώνονται. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, ετοιμάζεται να συμμετάσχει ενεργά στο νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα, με το πρόσχημα ότι είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις απέναντι στη ΝΑΤΟική αγέλη.
Στην απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου καταγράφονται οι πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα, στους άμεσους στόχους πάλης σημειώνεται ότι το ΚΚΕ «θα δώσει τη μάχη μαζί με το λαό και τη νεολαία να μη χρησιμοποιηθεί ελληνικό έδαφος, να μην υπάρξει ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο κατά της Συρίας και του Ιράν που ετοιμάζεται ίσως μετά τις αμερικανικές εκλογές». Το κάλεσμα αυτό του Κόμματος αποκτά νέα διάσταση και γεννά νέα καθήκοντα υπό το φως των εξελίξεων.
Πηγή: Ριζοσπάστης
________________________________
Σπεύδουν σε ενίσχυση του Πέμπτου Στόλουστα Στενά του Ορμούζ


Στον Περσικό Κόλπο σπεύδει το αποβατικό - αρματαγωγό «Πονς» του αμερικανικού ναυτικού, σε μία προσπάθεια -μαζί με άλλα πολεμικά πλοία- ενίσχυσης των δυτικών ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή μετά τις χθεσινές πυραυλικές δοκιμές του Ιράν και τις απειλές της Τεχεράνης για διακοπή της ναυσιπλοΐας στον κρίσιμο δίαυλο των Στενών του Ορμούζ. Στη φωτογραφία, μέλη του πληρώματος του «Πονς» αποχαιρετούν από την πλώρη του πλοίου τον ναύσταθμο του Νόρφολκ στη Βιρτζίνια την 1η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία διατάχθηκε να μεταβεί στη θάλασσα της Αραβίας σε ενίσχυση του αμερικανικού Πέμπτου Στόλου
Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τους στον Περσικό Κόλπο
The New York Times
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις τους στον Περσικό Κόλπο. Η ενίσχυση των δυνάμεων του Κόλπου γίνεται για να αποτρέψουν το Ιράν από πιθανή απόπειρα να κλείσει την εμπορική δίοδο των Στενών του Ορμούζ, όπως έχει απειλήσει η ιρανική κυβέρνηση. Στόχος του εμπορικού αποκλεισμού των Στενών θα είναι η παρεμπόδιση των τάνκερ, κυρίως από τη Σαουδική Αραβία, που μεταφέρουν πετρέλαιο στις χώρες οι οποίες εφαρμόζουν το εμπάργκο πετρελαίου που έχει επιβληθεί στο Ιράν. Το εμπάργκο έχει στόχο την αύξηση των πιέσεων στο διαπραγματευτικό τραπέζι για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό.
Η ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων αποτελεί μέρος μακροχρόνιας προσπάθειας να αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή του Περσικού. Ο στόχος, εν μέρει, είναι και ο εφησυχασμός του Ισραήλ. Ενας κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε: «Οταν ο πρόεδρος λέει ότι υπάρχουν και λύσεις μακριά από το διαπραγματευτικό τραπέζι, το εννοεί». Ομως ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να κρατήσει προσεκτική στάση για να μην ενθαρρύνει ισραηλινή επίθεση σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ο Τζον Κέρι, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων, ανέφερε πως η κυβέρνηση «πρέπει να βρει τη χρυσή τομή ώστε να αποτρέψει τυχόν κίνηση του Ιράν αλλά να μη διαμηνύσει σε καμία πλευρά ότι μια επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας είναι αναπόφευκτη». Ο πρόεδρος Ομπάμα, σε χρονιά εκλογών, έχει κατηγορηθεί από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Μιτ Ρόμνεϊ, για κακό και αδύναμο χειρισμό του ιρανικού προβλήματος. Ο πρόεδρος θα προσπαθήσει να επιδείξει την πυγμή του χωρίς να διακινδυνεύσει δημιουργία κρίσης.
Με την ενίσχυση του στόλου στον Κόλπο, το αμερικανικό στρατηγείο ελπίζει ότι, πέρα από την πιο αποτελεσματική περιπολία των Στενών, ο στόλος θα μπορέσει να κρατήσει τη ναυτική δίοδο ανοιχτή παρά τις πιθανές απόπειρες του ιρανικού στόλου να την κλείσει. Επιπλέον, έχει αυξηθεί και ο αριθμός των πολεμικών αεροσκαφών σε αεροπορικές βάσεις του Κόλπου. Ενα υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού Πενταγώνου είπε πως «είναι ένα μήνυμα στο Ιράν ότι δεν πρέπει ούτε να σκέφτεται τον αποκλεισμό των Στενών, γιατί θα απενεργοποιήσουμε τις νάρκες τους και θα βουλιάξουμε τα πλοία τους».
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πεντάγωνο, ο στόχος της αυξημένης στρατιωτικής παρουσίας δεν είναι αποκλειστικά να ασκήσει πίεση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο, «είναι μια προσπάθεια να διακοπούν οι ιρανικές ελπίδες για ηγεμονία της ευρύτερης περιοχής». Η ησυχία που επικρατεί στα Στενά του Ορμούζ δείχνει να οδεύει στο τέλος της.


Δεν αποκλείουν στρατιωτική παρέμβαση Γαλλία, Βρετανία στη Συρία
Γαλλία και Βρετανία δηλώνουν ότι θα πιέσουν τον ΟΗΕ για περισσότερες κυρώσεις εναντίον της Συρίας, αν ένα μεταβατικό σχέδιο δεν φέρει γρήγορα τέλος των εχθροπραξιών.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χαγκ είπε από το Παρίσι ότι αν αυτό το σχέδιο δεν φέρει γρήγορα αποτελέσματα, τότε οι χώρες μας θα πρέπει να επιστρέψουν στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ και να αναζητήσουν επιπλέον μέτρα.
Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Λωρέν Φαμπιού συμφώνησε, ενώ υπογράμμισε πως αν τίποτε δεν φέρει αποτέλεσμα, στην ατζέντα των μέτρων θα ληφθεί υπόψη και το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης.


Πηγή: www.kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Για το νέο πετσόκομμα στις συντάξεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πριν ένα μήνα η τωρινή Υπουργός Εργασίας, στηρίζοντας το νόμο-λαιμητόμο του ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλου, ανέφερε στη Βουλή πω...