Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Σε εξέλιξη το σχέδιο εξόδου από την κρίση σε βάρος του λαού


Ιδιωτικοποιήσεις και αντεργατικές «διαρθρωτικές ανατροπές» ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων
Τα μέτρα που ετοιμάζεται να προωθήσει η συγκυβέρνηση έχουν για στόχο να πληρώσει την κρίση ο λαός για να σωθεί η πλουτοκρατία
Επεξεργασμένο «σχέδιο εξόδου από την κρίση», προς όφελος εννοείται της πλουτοκρατίας, που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα λιτότητας και «διαρθρωτικές αλλαγές» που κατεδαφίζουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στους επικεφαλής της τρόικας ο Α. Σαμαράς,επιβεβαιώνοντας στην πράξη την αποφασιστικότητα της νέας συγκυβέρνησης να τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις έναντι των εταίρων και δανειστών.
Αν και η κυβέρνηση προβάλλει σε πρώτο πλάνο το πακέτο των γενναίων αποκρατικοποιήσεων και τα «λουκέτα» σε δεκάδες φορείς του Δημοσίου, ως δείγμα γραφής της βούλησής της να τηρήσει τις δεσμεύσεις, όμως πρόκειται μόνο για ένα από τα μέτωπα του γενικευμένου πολέμου κατά των λαϊκών συμφερόντων που σχεδιάζει να εξαπολύσει τους επόμενους μήνες.

Στο επίκεντρο, παρά την απατηλή εικόνα που καλλιεργείται, θα βρεθούν οι αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές σε εργασιακό και ασφαλιστικό, που υπηρετούν τη στρατηγική της «εσωτερικής υποτίμησης», δηλαδή της παραπέρα μείωσης των μισθών και των συντάξεων, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις και τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές»,δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, μετά τη συνάντηση με τον Γ. Ράιχενμπαχ,προαναγγέλλοντας την πλήρη υλοποίηση των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο νέο μνημόνιο, όπως ο καθορισμός του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, αλλά και η «ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».
Στην ημερήσια διάταξη είναι επίσης νέες περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, καθώς και δραστική συρρίκνωση του κράτους μέσω μαζικών απολύσεων - ή «εργασιακής εφεδρείας», που είναι εξίσου αντεργατικό μέτρο - καθώς και νέες περικοπές δαπανών φαρμακευτικής και υγειονομικής περίθαλψης. Τα μέτρα αυτά, όπως και η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος που θα φέρει νέες απαλλαγές για το κεφάλαιο και νέα χαράτσια για το λαό, θα γίνουν πιο συγκεκριμένα όταν εξειδικευτεί το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.
Ετοιμες οι ιδιωτικοποιήσεις
Τα τρία κόμματα, που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση, φέρεται να έχουν συμφωνήσει πλήρως και στα σχέδια και τα χρονοδιαγράμματα για καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών του Δημοσίου και για μείωση του αριθμού των εργαζομένων κατά 15.000 φέτος και επιπλέον 135.000 την τριετία 2013 - 2015.
Αν και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι η μείωση αυτή θα γίνει χωρίς απολύσεις ή εφαρμογή του θεσμού της «εργασιακής εφεδρείας», ωστόσο την ίδια στιγμή αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.«Θέλουμε και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να μην υπάρξουν άλλες θυσίες», περιορίστηκε να δηλώσει (στον «Αθήνα 9.84») ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο. Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να τεθεί ξανά θέμα 13ου και 14ου μισθού, απέφυγε να απαντήσει παραπέμποντας «στη σκληρή, δύσκολη και επίπονη διαβούλευση με την τρόικα, η οποία γίνεται σε μια προβληματική οικονομία».
Αμεσα, πάντως, η κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων για «να αλλάξει το κλίμα της οικονομίας» και να κάνει επίδειξη της αποφασιστικότητάς της να περάσει το σύνολο των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. Στην κατεύθυνση αυτή, έχει ήδη υπάρξει συμφωνία των τριών κομμάτων για σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ, ο ΟΠΑΠ, θυγατρικές της ΑΤΕ (ΕΒΖ, Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ), οι συμβάσεις παραχωρήσεων σε λιμάνια και αεροδρόμια.
Προκειμένου να ενισχύσει το μήνυμα αποφασιστικότητας στους εταίρους και δανειστές, η κυβέρνηση σχεδιάζει να συμπεριλάβει στις αποκρατικοποιήσεις και τη ΔΕΗ, όπως δήλωσε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» κυβερνητικός αξιωματούχος. «Σκοπεύουμε να δώσουμε μεγάλη έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις για να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει» δήλωσε χαρακτηριστικά το κυβερνητικό στέλεχος, που αρνήθηκε να κοινοποιηθούν τα στοιχεία του.
«Πιστεύω ότι το οικονομικό επιτελείο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, θα φέρει σύντομα αποτελέσματα», δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που πάντως διευκρίνισε ότι«κάθε περίπτωση (σ.σ. των υπό αποκρατικοποίηση εταιρειών) θα εξεταστεί διαφορετικά».
Συμφωνία για τις προγραμματικές
Τις λεπτομέρειες της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κυβερνητικών εταίρων, που θα παρουσιάσει αύριο το απόγευμα στη Βουλή ο πρωθυπουργός, συζήτησαν χτες οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώθηκε ότι μεταξύ των τριών κομμάτων υπάρχει απόλυτη συμφωνία ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι αποκρατικοποιήσεις και οι συμβάσεις παραχώρησης, όπως και οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων υπηρεσιών.
Τα ζητήματα που αφορούν την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την αντιδραστική αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται πως δεν θα τεθούν άμεσα και παραπέμπονται να συμπεριληφθούν στη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει τον Ιούνη του 2013. Ως άμεση όμως δέσμευση της κυβέρνησης, αναλαμβάνεται η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, με βασικό κριτήριο στο κάθε νέο τμήμα να εκλέγονται το πολύ έξι βουλευτές.
Οσον αφορά τη δέσμευση να απολυθούν 15.000 από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του έτους, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα τρία κόμματα υποστηρίζουν ότι «δεν θα έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος» και αντιπροτείνουν ως «ισοδύναμο μέτρο» την κατάργηση φορέων και υπηρεσιών και για τους υπαλλήλους ένταξη σε καθεστώς εφεδρεία και μετατάξεις έπειτα από «αξιολόγηση». Επίσης, στην τρόικα θα διατυπωθεί το αίτημα να καταβάλλονται σε περισσότερες δόσεις τα ατέλειωτα χαράτσια, που όμως θα πληρωθούν στο ακέραιο.
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: