Η ανάπτυξη των δικτύων «νέας γενιάς» περνάει πάνω από τις θέσεις εργασίας και το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, οι οποίες το τελευταίο διάστημα επιδίδονται σε έναν αδυσώπητο αναμεταξύ τους ανταγωνισμό για την απόκτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου κομματιού από την εγχώρια τηλεπικοινωνιακή «πίτα».
Οι προτάσεις για συγχωνεύσεις ορισμένων εταιρειών με άλλες είναι γνωστές εδώ και καιρό, ωστόσο με δεδομένο τα μεγάλα τραπεζικά χρέη ορισμένων εξ αυτών, οι κινήσεις αυτές θα αργήσουν. Στο μεταξύ όμως, είναι επιβεβλημένο για τα μονοπώλια που λυμαίνονται το χώρο να περιορίσουν όσο γίνεται το μέρος του κεφαλαίου που πληρώνουν για μισθούς, με περικοπές στους μισθούς και τις θέσεις εργασίας και γενικότερα τη μετατροπή του μέχρι πρότινος ισχύοντος εργασιακού καθεστώτος σε καθεστώς «γαλέρας». Γιατί πράγματι, όσο αυξάνονται οι ταχύτητες των διαδικτυακών συνδέσεων, τόσο μειώνονται οι μισθοί και θέσεις εργασίας.
«Πιλότο» για όλη αυτή τη δυσμενή κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, αποτελούν φυσικά οι αντίστοιχες διεργασίες που εξελίσσονται την τελευταία 2ετία τουλάχιστον στον ισχυρότερο πάροχο της χώρας, τον ΟΤΕ - δηλαδή την «Ντόιτσε Τέλεκομ» - ο οποίος εξαιτίας της προνομιακής του θέσης στην αγορά, αλλά και τις «πλάτες» που βάζει η συνδικαλιστική ηγεσία του χώρου, προχωρά σε μείωση του μισθολογικού κόστους και των θέσεων εργασίας υπό καθεστώς «εργασιακής ειρήνης».
Οι άκρως αρνητικές για τους εργαζόμενους εξελίξεις που συντελούνται στον κλάδο το τελευταίο διάστημα, είναι η καλύτερη απόδειξη για τα «θετικά» που επιφέρουν οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά και το τι θα επακολουθήσει σε άλλους τομείς της οικονομίας - σιδηροδρομικές μεταφορές, ταχυδρομεία - που σύντομα θα «γευτούν» τη «γλύκα» αυτής της προοπτικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου