Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Κατασχέσεις στην Ισπανία


Πάνω από 200.000 κατασχέσεις κατοικιών έχουν κάνει οι ισπανικές τράπεζες και όλα δείχνουν ότι το κύμα των κατασχέσεων θα συνεχιστεί, παρά την πρόσκαιρη ανάσχεση. Εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες βρίσκονται υπό την απειλή της κατάσχεσης αφού αδυνατούν, λόγω της σκληρής λιτότητας, να αποπληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια που είχαν πάρει.
Εν τω μεταξύ, μειωμένες κατά 65% ήταν οι τιμές στις οποίες πωλήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2012 οι κατοικίες που κατασχέθηκαν από τις ισπανικές τράπεζες, σε ένα ακόμα δείγμα της δεινής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η τοπική αγορά ακινήτων, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 1 εκατ. νεόδμητες κατοικίες παραμένουν ακόμα και σήμερα απούλητες, πιέζοντας έτσι τις τιμές προς τα κάτω. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σχετική έκθεση της Fitch Ratings, που επισημαίνει ότι ένας ακόμα λόγος που προκαλεί την πτώση των τιμών είναι και η αδυναμία των ενδιαφερόμενων αγοραστών να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση.
Ωστόσο, σε σχετική του έκθεση, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν περαιτέρω, ως αποτέλεσμα της «κακής» τράπεζας που συστήνει αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να παραχωρηθούν σε αυτήν «τοξικά» ακίνητα, αξίας της τάξεως των 60 δισ. ευρώ. Το μέγεθος αυτό αναμένεται ότι θα επηρεάσει αρνητικά και τα υπόλοιπα ακίνητα που διατίθενται προς πώληση και δεν αποτελούν προϊόν κατάσχεσης. Η νέα αυτή τράπεζα θα αποκτήσει κατασχεθέντα ακίνητα από τις τράπεζες της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, σε τίμημα που θα είναι κατά μέσον όρο 63% χαμηλότερο από την αξία στην οποία είχαν αποτιμηθεί τα εν λόγω ακίνητα, όταν είχαν συναφθεί τα στεγαστικά δάνεια που χρηματοδότησαν την αγορά τους.
Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: