Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Προβλέψεις από το κακό στο... χειρότερο




Παπαγεωργίου Βασίλης
Χειροτερεύουν οι προβλέψεις για την πορεία της Ευρωζώνης καθώς στο «κάδρο» της ύφεσης μπαίνουν η Γαλλία και η Γερμανία.
ΤΑ ΚΑΚΑ ΜΑΝΤΑΤΑ για την κυβέρνηση Ολάντ ήρθαν την περασμένη Τετάρτη όταν ο οίκος «Fitch» ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζεται η πιστοληπτική δυνατότητα της γαλλικής οικονομίας εξαιτίας του υψηλού δημόσιου χρέους. Η Γαλλία κινδυνεύει να χάσει το ένα από τα τρία Α της ανώτερης κατηγορίας και ο υποβιβασμός της στην κατηγορία ΑΑ ενισχύει τις εκτιμήσεις περί του «μεγάλου ασθενούς» της Ευρωζώνης.
Για τη γερμανική οικονομία συσσωρεύονται οι εκτιμήσεις για μια πορεία τους επόμενους μήνες μεταξύ αναιμικής ανάπτυξης και ύφεσης. Πέραν της διαπίστωσης για την κάμψη των εξαγωγών και τα στοιχεία για την αύξηση της ανεργίας δίνουν το μέτρο των προβλημάτων της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ότι αυτές οι εξελίξεις συντελούνται την ώρα που ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην πρόσφατη έκθεσή του εκτιμά ότι «η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει δύο χρόνια οικονομικής συρρίκνωσης, ενώ οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να εισέλθουν σε ύφεση, σε περίπτωση που δεν υπάρξει πολιτική συμφωνία για την αποφυγή λήψης περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων από τη χώρα αυτή».
Στην εξαμηνιαία έκθεσή του ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9% φέτος και 3,4% το 2013. Αυτή η εκτίμηση είναι σημαντικά μειωμένη σε σύγκριση με την τελευταία πρόβλεψη του Οργανισμού, το Μάη, για ανάπτυξη 3,4% φέτος και 4,2% το 2013. Η Ευρωζώνη προβλέπεται να συρρικνωθεί 0,4% φέτος και 0,1% το 2013.
Ειδικότερα για τη Γερμανία ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το 2013 το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 0,5% και όχι κατά 1,0%, όπως προβλέπει η γερμανική κυβέρνηση. «Η οικονομία παγώνει λόγω της κάμψης του εμπορίου σε διεθνές επίπεδο», επισημαίνεται στην έκθεση και τονίζεται ότι ο σοβαρότερος κίνδυνος για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προέρχεται από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και ότι αν διατηρηθούν οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων των χωρών του ευρώ, οι γερμανικές εξαγωγές θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.
ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ήρθαν να συμπληρώσουν τα στοιχεία από τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Απασχόλησης, σύμφωνα με τα οποία η ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε για έβδομο κατά σειρά μήνα το Νοέμβρη. Ο αριθμός των ανέργων - εποχιακά προσαρμοσμένος - αυξήθηκε κατά 5.000 σε 2,929 εκατομμύρια και το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 6,9%.
Η γερμανική οικονομία σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 0,2% το τρίτο τρίμηνο, αλλά οι τελευταίες εκθέσεις δείχνουν ότι η ανάπτυξη μπορεί να σταματήσει το τέταρτο τρίμηνο του έτους, καθώς η ζήτηση για εξαγωγές της χώρας περιορίζεται.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: