Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Σε «ξένα χέρια» το χρέος των ΗΠΑ



Η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να είναι η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου. Ωστόσο, η απειλή για την πρωτοκαθεδρία είναι πλέον ορατή. Το πρόβλημα του χρέους αναδεικνύεται σε μείζον καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτή τη στιγμή το 52% των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ βρίσκεται σε χέρια μη Αμερικανών.
ΕΝΑ ΕΠΙΣΗΣ ενδιαφέρον στοιχείο αφορά στην πορεία των άμεσων ξένων επενδύσεων στις ΗΠΑ, όπου το 2012 σημειώθηκε νέο ρεκόρ. Ειδικότερα, οι τοποθετήσεις σε αμερικανικούς τίτλους και επενδυτικά προϊόντα άγγιξαν το αστρονομικό ποσόν των 13,26 τρισ. δολαρίων, γιατί οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια σε συνθήκες διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Είναι ενδιαφέρον επίσης το γεγονός ότι από το 2005 και εξής οι ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ υπερδιπλασιάστηκαν, προσεγγίζοντας το συνολικό μέγεθος της οικονομίας των ΗΠΑ στα 15 τρισ. δολάρια. Αναφορικά τώρα με το 2012, επί των συνολικών 13,26 τρισ. δολαρίων τα 4,2 τρισ. δολάρια είναι τοποθετημένα σε μετοχές, παρουσιάζοντας αύξηση 10,6% από το 2011. Οι επενδύσεις σε μακροπρόθεσμο χρέος αυξήθηκαν 6,2% στα 8,2 τρισ. δολάρια, ενώ σε βραχυπρόθεσμο χρέος μειώθηκαν κατά 7,6%, στα 811 δισ. δολάρια. Οι επενδύσεις συνολικά σε αμερικανικές μετοχές και ομόλογα ανέρχονται σε 60 τρισ. δολάρια, εκ των οποίων σε ξένους ανήκει το 20%.
Συνδυαστικά, η Κίνα και η Ιαπωνία κατέχουν τίτλους αξίας 3,4 τρισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 2,4 τρισ. δολάρια αφορούν σε ομόλογα. Το 2012 η συνολική αξία των αμερικανικών τίτλων και αξιών, που ανήκαν σε ξένους, αυξήθηκε σε ποσοστό 6,5%, ενώ ειδικά οι τοποθετήσεις σε μετοχές είχαν αύξηση μεγαλύτερη σε ποσοστιαία βάση.
ΠΑΝΤΩΣ, η μεγαλύτερη ποσοστιαία συμμετοχή ξένων σε αμερικανικά επενδυτικά προϊόντα αφορά στην κατηγορία των κρατικών ομολόγων, τα οποία ανήκουν κατά 52% σε μη Αμερικανούς. Η επιλογή των αμερικανικών τίτλων αποδίδεται στο ότι οι ομολογιακές αγορές και τα χρηματιστήρια στις ΗΠΑ είχαν στέρεες αποδόσεις το 2012 ανεξαρτήτως του ότι η οικονομία ανέκαμπτε με αργούς ρυθμούς και υπήρχε αβεβαιότητα από άλλα πολιτικά γεγονότα εκτός συνόρων. Στην πρώτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών εμφανίζεται η Ιαπωνία με τοποθετήσεις 1,83 τρισ. δολαρίων, ακολουθεί η Κίνα με 1,59 τρισ. δολάρια και στην τρίτη θέση εμφανίζονται, κατά περίεργο τρόπο, οι νήσοι Κέιμαν, ο παράδεισος των οφσόρ εταιρειών, με 516 δισ. δολάρια σε τίτλους και μετοχές.
Οπως είναι γνωστό οι ΗΠΑ διατηρούν το προβάδισμα στην παγκόσμια οικονομία εκμεταλλευόμενες το γεγονός ότι το δολάριο αποτελεί το μοναδικό αποθεματικό νόμισμα αναφοράς, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) να «κόβει» νόμισμα ανάλογα με τις ανάγκες. Τώρα, όμως, πρέπει να παίρνει υπόψη της και τις κινήσεις εκείνων που έχουν στα χέρια τους το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού χρέους.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: