Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Συγκυβέρνηση - ΕΕ: Εντείνουν την επίθεση, βαθαίνουν τη χρεοκοπία του λαού


Νέα αντιλαϊκά δημοσιονομικά μέτρα και αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις αναμένονται εντός του 2014, ανεξαρτήτως του λεγόμενου «δημοσιονομικού κενού» για τη διετία 2015- 2016.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, εάν κατά τον έλεγχο της τρόικας το φθινόπωρο διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι και υπάρχει «δημοσιονομικό κενό», η κυβέρνηση δεσμεύεται για νέα μέτρα το επόμενο έτος, ανεξαρτήτως της διετίας 2015- 2016.
Για τη διετία αυτή, η Κομισιόν εκτιμά ότι το «δημοσιονομικό κενό» θα ανέλθει στο 1,7% του ΑΕΠ (2015) και στο 2,1% του ΑΕΠ (2016) και τα μέτρα για την κάλυψή του, θα συζητηθούν το φθινόπωρο, ταυτόχρονα με την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2014.
Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνεται ότι έχει σημειωθεί «πρόοδος» τους τελευταίους μήνες, στα αντιλαϊκά μέτρα και ζητείται περαιτέρω επιτάχυνση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. Εκτιμάται, επίσης, πως η κυβέρνηση βρίσκεται εντός στόχων, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει με την ίδια προσήλωση για να φτάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Σύμφωνα με την έκθεση, το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων δεν εκτελείται με τους απαιτούμενους ρυθμούς, ενώ παραμένει ο στόχος για εισπράξεις 2,6 δισ. ευρώ φέτος, συμπεριλαμβανομένων των 100 εκατ. ευρώ του 2012.
Έως τον Νοέμβρη εφέτος, η κυβέρνηση αναμένεται να ετοιμάσει σχέδιο που θα περιλαμβάνει ακίνητα του Δημοσίου -τα οποία δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων- που θα πωληθούν απευθείας ή θα τιτλοποιηθεί η αξία τους και θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρέους.
Στο ζήτημα της φορολογικής διοίκησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στο προσεχές διάστημα, να βαθύνει δηλαδή η φοροληστεία του λαού.
Η έκθεση της Κομισιόν, σημειώνει επίσης, πως η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τα κεκτημένα συμφέροντα (σ.σ. δικαιώματα) και να προωθήσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, να ξεπεράσει την ενδεχόμενη αντίσταση που θα υπάρξει στην αλλαγή της φορολογικής και της δημόσιας διοίκησης, να προωθήσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
Έμφαση δίνεται επίσης στις απολύσεις στο δημόσιο, με δεκάδες χιλιάδες να σχεδιάζονται στο διάστημα 2013-2016.
Εκταμιεύτηκε το πρώτο μέρος της δόσης
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκταμίευσε, την Παρασκευή, τα 4,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, σε συνέχεια της απόφασης που είχε λάβει το Διοικητικό του Συμβούλιο στις 15 Μαΐου.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα κονδύλια μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα σε μετρητά και η περίοδος ωρίμανσης λήγει στις 17 Μαΐου 2043.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι η εκταμίευση αποτελεί την πρώτη υποδόση της δόσης του Ταμείου, η οποία ανέρχεται συνολικά στα 7,5 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης ύψους 3,3 δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2013, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών δράσεων, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας.
«Η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, είναι εφικτή γιατί οι προϋποθέσεις έχουν εκπληρωθεί», δήλωσε ο επικεφαλής του Ταμείου, Κλάους Ρέκλινγκ, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις αντιλαϊκές – φιλομονοπωλιακές μεταρρυθμίσεις.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: