Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Το Reuters για τους αγωγούς ενέργειας


Στους ανταγωνισμούς για τους αγωγούς Ενέργειας αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters, εστιάζοντας στους TAP, Nabucco και South Stream, οι οποίοι αποτελούν τους έως τώρα υποψήφιους νότιους ενεργειακούς διαδρόμους για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με αέριο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο TAP έχει προβάδισμα έναντι του Nabuco, καθώς πλησιάζει η μέρα επιλογής του ενός ή του άλλου αγωγού για να μεταφέρει στην Ευρώπη το αέριο από το κοίτασμα «Σαν Ντενίζ 2» του Αζερμπαϊτζάν.

Την τελική επιλογή θα κάνει τον Ιούνη η κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα. Το Reuters σημειώνει ωστόσο ότι όποιος από τους δυο αγωγούς κι αν επιλεγεί, η βιωσιμότητά του εξαρτάται από το κατά πόσο η Ρωσία θα προχωρήσει στην κατασκευή του South Stream, o οποίος προορίζεται να μεταφέρει αέριο από τα εδάφη της στην ΕΕ, μέσω του νότιου διαδρόμου. Τα ρώσικα κοιτάσματα είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από τα αζέρικα και οι ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ προβλέπεται να αυξηθούν κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια.
Το πρακτορείο ισχυρίζεται ότι «ο ΤΑΡ είναι σε άνοδο έναντι του αγωγού Nabucco» και βάζει το ερώτημα αν ένας τέτοιος αγωγός είναι βιώσιμος, σε περίπτωση που κατασκευαστεί ο South Stream. Το Reuters κάνει λόγο για αλλαγή στάσης από την ΕΕ σε ό,τι αφορά τους δυο αγωγούς από το Αζερμπαϊτζάν. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι ενώ αρχικά η ΕΕ έδειχνε να προτιμάει τον Nabucco, στη συνέχεια υιοθέτησε τη στάση της «ουδετερότητας του project», δηλώνοντας «ευτυχής με οποιονδήποτε αγωγό είτε και με τους δύο».
Ο Nabucco εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 8 δισ. δολάρια, αλλά δίνει πρόσβαση σε περισσότερες αγορές απ' ότι ο TAP, που είναι φθηνότερος στην κατασκευή του, σύμφωνα με ένα Αζέρο ειδικό. Το δημοσίευμα καταλήγει με την εκτίμηση ότι οι νότιες χώρες της Ευρώπης θα επωφεληθούν επίσης από τον αγωγό.
Υπενθυμίζεται ότι προχτές η ρωσική Sintez ανακοίνωσε ότι τελικά δε θα υποβάλει πρόταση για την ΔΕΠΑ, αλλά ίσως το κάνει για τη ΔΕΣΦΑ. Η Sintez ήταν μία από τις δύο ρωσικές εταιρείες, μαζί με την Gazprom, που είχαν δείξει ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ (ο διαγωνισμός πήρε παράταση μέχρι τις 7 Ιούνη). Ωστόσο, μετά τις τελευταίες πληροφορίες που έφεραν την Gazprom να περιορίζει το ενδιαφέρον της στη ΔΕΠΑ, η Sintez δείχνει να αποσύρεται και να συμμετέχει μόνο στο διαγωνισμό για τη ΔΕΣΦΑ, ανταγωνιστικά προς την αζέρικη Socar.
Η ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας εντείνει τη φημολογία ότι η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ μοιράστηκαν στα ρωσικά και αζέρικα μονοπώλια, αντίστοιχα, γεγονός που συνδέεται και με τα παζάρια για τον TAP.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: