Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Yπόμνημα του Π.Α.ΜΕ προς τον Ειδικό Γραμματέα Του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για τους εργάτες γης της Μανωλάδας


Προς τον Ειδικό Γραμματέα
Του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας
Αθήνα 17 Μάη 2013
Κε Κανδαράκη
Χρόνια τώρα οι σύγχρονοι τσιφλικάδες - μεγαλοπαραγωγοί με την κάλυψη κυβέρνησης και δικαιοσύνης δρουν ανεξέλεγκτοι. Έχουν δημιουργήσει ένα σύγχρονο κολαστήριο με εργασιακές σχέσεις δουλείας, πρότυπο σκλαβοπάζαρο προηγούμενων αιώνων. Οι σύγχρονοι είλωτες στη Μανωλάδα εργάζονται σε αποπνικτική ατμόσφαιρα, πληρώνουν νοίκι στους εκμεταλλευτές τους μένοντας σε παραπήγματα και πρόχειρους καταυλισμούς χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα, στοιβαγμένοι στο σωρό και απλήρωτοι.
Στην τυφλή βία των τσιφλικάδων και των μπράβων τους, στα σύγχρονα εργατικά κάτεργα που έχουν στηθεί στη Μανωλάδα τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τοπικές αρχές έχουν καθοριστικό ρόλο. Κανείς δε μπορεί να πει ότι δεν ήξερε. 
Εργάτες γης μετανάστες υπάρχουν σε πολλές περιοχές της χώρας όπου η κατάσταση είναι σχεδόν ίδια ανεξάρτητα αν τα προβλήματα έχουν έρθει στη δημοσιότητα.
 Το ΠΑΜΕ απαιτεί να παρθούν μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη νόμιμη παραμονή και απασχόληση, τη ισότιμη αντιμετώπιση με τον Έλληνα εργάτη, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη, την υγιεινή και ασφαλή διαβίωση και εργασία, καθώς και την προστασία τους από κάθε είδους εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία σε βάρος τους.
 Απαιτούμε συγκεκριμένα:
·         Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα και να τιμωρηθούν οι δράστες των εγκληματικών επιθέσεων.
·         Σε όλους τους εργάτες γης που διεκδίκησαν τα μεροκάματά τους (και όχι μόνο στους 32 που τραυματίστηκαν) στη Μανωλάδα, αλλά και σε οποιαδήποτε περίπτωση εργοδοτικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας απέναντι σε μετανάστες εργάτες, να δίνεται ως άμεσο μέτρο η ειδική άδεια παραμονής που προβλέπεται στο άρθρο 44 του Ν. 3907/2011.
·         Να δοθούν άδειες παραμονής στους μετανάστες εργάτες γης
·         Καθημερινή καταβολή του μεροκάματου ανάλογα με τις ώρες εργασίας που δεν μπορεί να ξεπερνάνε τις οκτώ και θα πρέπει να μειώνονται σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών, κατά τα ισχύοντα σε άλλους κλάδους.
·         Ενταξή τους στο ΙΚΑ, δεδομένου ότι παρέχουν εξαρτημένη εργασία, και όχι στον ΟΓΑ
·         Αξιοπρεπής αμοιβή, ίση με τουλάχιστο το μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη.
·         Υποχρεωτική παροχή ενός τουλάχιστο ρεπό την εβδομάδα.
·         Πλήρης εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στους εργάτες γης και έλεγχος από τις τοπικές Επιθεωρήσεις Εργασίας.
·         Πλήρης ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους.
·         Υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με όλες τις χώρες καταγωγής τους για τη μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.
·         Έλεγχο των χώρων δουλειάς από γιατρό εργασίας, τουλάχιστο μια φορά το μήνα.
·         Εξασφάλιση από την εργοδοσία και τους κρατικούς φορείς επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικός έλεγχός τους από υγειονομική επιτροπή.
·         Μέριμνα για τα παιδιά των εργατών γης, εξασφάλιση δωρεάν πρόσβασης σε βρεφικούς σταθμούς, σχολεία, νοσοκομεία και κέντρα προληπτικής υγιεινής για εμβολιασμούς κλπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: